Софийската градска прокуратура изпрати предложение до Върховна касационна прокуратура за изготвяне на молба за екстрадиция до Министерството на правосъдието на Украйна относно българския гражданин Евелин Банев с цел екстрадиция в България, съобщиха от държавното обвинение.

Иницииране на екстрадиционното производство за осъденото лице с влязла в сила присъда е вследствие на постъпила на 7 септември актуална информация до наблюдаващия прокурор. В нея се съобщава за установяването на Евелин Банев в хода на извършени издирвателни мероприятия и задържането му в района на украинската столица Киев.

Предоставени са пръстови отпечатъци на Брендо и снимков материал.

55-годишният Евелин Банев е осъден с влязла в сила присъда на 26.04.2018 г. за участие в организирана престъпна група, създадена с престъпна цел – извършване финансови операции с парични средства, за които участниците знаели, че са придобити от незаконен трафик на наркотични вещества.

Брендо е действал заедно със Симо Карайчев и Константин Дишлиев, който бе убит в София на 14 май 2005 година. Престъпната група е действала на територията на България, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, Съединени американски щати, Конфедерация Швейцария и Република Австрия. Финансовите операции включвали внасяне в брой и нареждания за преводи на парични суми от различни банкови сметки на фирми в чужбина към България за кредитиране на дейността на акционерното дружество „П.Ф.Ю.“ – гр. София.

С окончателната присъда на Върховния касационен съд на Евелин Банев е било наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от 6 години при първоначален „строг” режим. То не е било приведено в изпълнение, поради неустановяване на осъдения, след което той е бил обявен за издирване от органите на МВР.

На 20.07.2018 г. Софийска градска прокуратура е издала срещу него и Европейска заповед за арест, въз основа на която Брендо е бил обявен за международно издирване в Шенгенската информационна система (ШИС).

Понастоящем се извършват действия по екстрадиционното производство на задържания в Украйна беглец от правосъдието.