Съдии от Софийския районен съд се събраха рано тази сутрин, преди началото на работния им ден, пред сградата на ВСС, за да внесат обръщение до всички съдии и съдебни служители в страната, членовете на кадровия орган, Висшия адвокатски съвет и всички адвокати в страната, министъра на правосъдието и до ръководителя на управляващия орган на ОПДУ. Поводът за недоволството им е Единната информационна система на съдилищата, в работата на която те виждат редица проблеми.

Съдиите призовават цялата правна общност към съвместни публични действия за истинско електронно правосъдие и то при условията на съществуващия риск от разрастващата се пандемия. Магистратите изразяват опасения да се стигне до блокиране на правораздавателния процес.

Напрежението с въвеждането на системата е от известно време, като според съдиите тя има много недостатъци - тромава е, усложнена е с множество кликвания за елементарни дейности, налага се използването на електронен подпис на всяка стъпка. Според тях системата досега е била много по-бърза и е действала с 10 натискания, докато сега е много по-бавно, защото ще са нужни между 35 и 50 натискания.

Магистратите отправят апела си към ВСС, защото именно днес има насрочено извънредно заседание на пленума на кадровиците по този въпрос.

Според проф. Михаил Константинов системата най-после е на добро европейски ниво.

Съдия Константин Кунчев и министъра на правосъдието Десислава Ахладова

"Новата система предвижда неспецифични за съдиите задължения да попълват нерелевантна и незаконосъобразна информация или това значи, че законът не и придава никакво значение. Системата я събира и изисква от съдиите те да я попълват , което затруднява работата на нашите колеги. А те искат да правораздават със система, която улеснява работата им. Опростява стъпките им и спестява времето им от канцеларо-административни дейности", каза пред bTV съдия Константи Кунчев.

Съдии обсъждат новата електронна система и изразяват недоволство от мудността й

Подготвено е и обръщение на 147 съдии към всички членове, съдии и служители в страната, с което им казваме, че новата система трябва да бъде преработена, преди да бъде пусната, обясни Кунчев.

Това ще бъде второто внасяне на недоволство от страна на съдиите във ВСС за новия софтуер.

От Висшия съдебен съвет представляващият Боян Магдалинчев и правосъдният министър Десислава Ахладова признаха, че има проблеми със системата. 

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС

Правосъдният министър Десислава Ахладова е съгласна с предложението новата система за управление на делата да бъде внедрена в страната и веднага да бъде спряна, за да се отстранят проблеми до 18 декември.

Тя допусна, че краткият период на тестване на система е причина да възникват проблеми в най-натоварените съдилища.

Представляващият ВСС Боян Магдаличнев е на мнение, че случилото се донякъде е очаквано, защото в новата единна система има 38 модула и допълни, че вече са направени постъпки за отстраняване на проблеми. Той заяви, че е готов да се срещне с всеки от съдиите, които имат затруднения със системата.

Съдията от районния съд в София Стою Згуров настоя да има по-голяма работна група, в която да участват и магистрати.

Адвокат Стефан Марчев от софийската адвокатска колегия е на мнение , че една неефективна система може да причини повече вреди, вместо ползи. И затова гласът на съдиите трябва да бъде чут и да бъде оптимизирана системата. Няма как хората да получат бърза и адекватна услуга, ако една система не работи добре.

Най-вероятно системата ще бъде въведена така, както изискват правилата във всички съдилища, веднага след това ще бъде спряна. Целта е до края на годината всички несъвършенства в системата да бъдат отстранени и тя да заработи от 1 януари 2021 г. така както изисква законът, но по начин, който е удобен за съдиите и служителите в съдилищата.

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова пред журналисти