Галина Захарова остава единственият кандидат за поста председател на ВКС. Днес е последният срок за внасяне на кандидатури. Такива не бяха направени в началото на заседанието на пленума на ВСС.

Захарова, която сега е заместник-председател на съда, беше издигната от съдиите във ВКС. Те се аргументираха с нейния професионализъм, почтеност и принципни позиции в защита на съдийската независимост.

Преди седмица правосъдният министър Янаки Стоилов подкрепи кандидатурата й.

Предстои съдийската колегия да реши дали подкрепя Захврова, каза представляващият ВСС Боян Магдалинчев пред медиите. Според него е добре да има повече от една кандидатура, защото това стимулира участниците в надпреварата. Той допусна възможността и да няма избор като уточни, че всичко зависи от представянето на Захарова.

Непопълненият състав на ВСС не е проблем, каза Магдалинчев, коментирайки проваления избор преди няколко седмици на двама членове от съдийската колегия.

Новият председател на касационния съд ще бъде избран на 14 януари от ВСС след изслушване. 

Има възможност обаче и да не се стигне до избор, тъй като, за да има избран председател на ВКС, са необходими минимум 17 гласа от членовете на Висшия съдебен съвет, който в момента е с непопълнен състав.