В ареста остава Любомир Яков, който се закани по мейла с убийство на шефката на парламента Ива Митева, реши Софийски градски съд.

Според магистратите първоинстанционният съд е неглижирал обществената опасност той да извърши друго престъпление. Първоначално Яков бе под домашен арест.

Мъжът бе доведен под конвой в съдебната зала следобед, след като сутринта не се появи в съда. Оказа се, че е в неизвестност, впоследствие полицията го откри и конвоира до столицата, за да застане пред съдиите от втори опит - вече в 15.30.

"Съжалявам, не съм имал умисъл да го направя", каза Яков в съдебната зала и помоли съдиите да го оставят под домашен арест.

26-годишният мъж обясни, че когато е бил освободен от ареста, е тръгнал на автостоп за хисарското село Красново, където е трябвало да излежава мярката си за неотклонение. Стигнал до Пловдив, там чакал шест часа някой да го качи. Помогнал му негов познат, който го оставил в Стара Загора.

В Стара Загора Яков се върнал в интернет клуба, откъдето е изпратил заплашителният имейл до Ива Митева. Защо се е върнал отново там - обвиняемият обясни, че искал да се свърже с роднините си, тъй като у себе си не е имал мобилен телефон.

"Отидох до залата, от която пратих мейла, и писах на брат си и сестра си, защото те не знаеха какво се случва с мен.", обясни Любомир Яков.

Според защитата му той е излязъл от следствения арест в София с 13 лв. и не е имал възможност да пътува с обществен транспорт.

Яков бе заловен на 3 септември вечерта само за няколко часа от полицията в Старозагорско, след като стана ясно, че председателката на парламента е получила по мейла заплаха за убийство. Това взриви и политически скандал, тъй като Митева и нейната партия "Има такъв народ" веднага свързаха заканата с прясно приетите промени в закона за НСО, които орязват държавната охрана за редица представители на властта.

Оказа се, че младият мъж има криминална регистрация и за други заплахи за убийство.