Наказанието трябва да бъде изтърпяно в общежитие от открит тип при първоначален строг режим.

26-годишният Станчев бе лишен от правото да управлява автомобил за срок от 4 години, трябва да плати и разноските по делото в размер на 2638 лева, съобщи Дарик радио.

Лора Казанлиева загина на 17 юли 2011 г. Тя бе прегазена от Диян Станчев на пешеходна пътека на варненския бул. "Осми Приморски полк". В първите дни на 2012 г. мотористът се споразумя с прокуратурата за условна присъда от 2 г. Върховният касационен съд обаче върна делото за ново разглеждане, след като преди това главният прокурор Борис Велчев разпореди проверка.

След съкратен процес Окръжният съд във Варна постанови същото условно наказание, но апелативните магистрати пак върнаха делото.

Днес окръжните магистрати признаха Диян Станчев за виновен затова, че при управление на мотор, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на младата жена.

Според комплексната петорна експертиза, Станчев е карал "Хонда"-та си на връщане от нощна смяна с 89,7 км/ч. В този момент Лора със своите приятели се е прибирала от тържество по повод рождения си ден. Тя е изминала разстоянието от 2,50 до 2,70 метра навътре в пешеходната пътека, когато е била блъсната. След удара момичето е прелетяло 20 метра. Откарано е с линейка в болница, но е починало от тежките травми.

Според експертите, ако мотористът се е движел с 50 км/ч, както досега твърдеше, би могъл да избегне фаталния сблъсък. Той е имал и пряка видимост към пешеходната пътека.

След прочитането на присъдата, Станчев запази мълчание. Неговият адвокат Борислав Ралчев обясни, че присъдата ще бъде обжалвана. Майката на Лора - Нели Петрова, която през юли т.г. положи клетва като депутат от ГЕРБ, заяви, че е удовлетворена.

"Това ми беше борбата от близо 2 години - да докажа, че за мен това е умишлено престъпление. При всичките адвокатски хватки, които бяха приложени, доволна съм от съдебното решение и наистина искам българския съд, в лицето на съдията по днешното дело, да бъде точно такъв. Искам да посъветвам всички да продължават да се борят и да отстояват гражданските си права", каза Петрова.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд в 15-дневен срок.