"Роял Хелена" и "Калиакра" бяха приветствани още в открито море от деца в малки ветроходни лодки от яхт клуб "Капитан Георги Георгиев", предаде БТА.

Вижте снимки от посрещането >>

На Морска гара във Варна екипажите на баркентините бяха поздравени от близки и роднини, представители на местната власт и морската общност. Сред посрещачите бяха и много от учениците на Морската гимназия във Варна, които аплодираха съучениците си, които имаха шанса да участват в регатата.

Представянето на българските ветроходи беше достойно, каза капитанът на "Роял Хелена" Христан Димитров. Корабът под негово управление е на трето място в генералното класиране на регатата.

Капитанът на "Калиакра" Делян Радев допълни, че като цяло е много доволен от представянето на екипажа в регатата. Под негово командване бяха 24 възпитаници на Морската гимназия, част от които се качваха за пръв на кораб при отплаването от Варна. Радев уточни, че най-важното е, че всички се завръщат в родния си град здрави, а по време на плаването младежите са се научили да работят в екип.

В тазгодишното черноморско издание на "Тол Шипс" двете български баркентини участваха заедно за пръв път. В генералното класиране на регатата "Калиакра" е на девета позиция, а Делян Радев е получил отличие за най-млад капитан на ветроход от клас А. По време на регатата двата кораба са преминали по над 1100 мили.