Капитан Евгени Игнатов, началник на Морската гара посочи, цитиран от БТА, че през последните пет години са реализирани 129 посещения, което средногодишно е по 21,5 визити. През настоящата година обаче Морската гара отчита рекорд.

Круизните посещения са нараснали на 36, а броят на пътниците достига 21 хиляди. Основната причина е кризата в Украйна.

По традиция посещенията на пътническите кораби в Черноморския регион започват от месец април и приключват към края на месец октомври, посочва Игнатов. Има и изключения, когато Варна е посещавана от пасажери и през месец ноември.

Пристигащите с круизните кораби гости проявяват много по-голям интерес към забележителностите на Варна. Програмата им дава възможност да слязат на брега за 7-8 часа, да разгледат града, курорта "Златни пясъци", а голфърите да отскочат до игрищата над Балчик. Според наблюденията на специалистите ползите за местната икономика от круизния туризъм - за сувенири, храна, напитки и екскурзии, за тази година се очаква да бъде в размер приблизително 2 милиона лева.

Круизните туристи проявяват по-голям интерес към културата и историята на мястото, което посещават.  Тази година гости от близо 30 пасажерски кораба са посетили Археологическия музей, разгледали са Аладжа манастир, Побити камъни и Римски терми.

Според направените до момента заявки за следващата 2015 година, първият круизен кораб ще пристигне през месец мартвъв Варна. Морската гара разполага с две кейови места, с които обслужва круизите.

Според Стоян Маринов от Варненската туристическа камара, за да се задържи положителната тенденция и интереса на туристите към града, е задължително да отчитаме и постигаме конкурентни предимства по основните характеристики, привличащи круизните оператори - качествена пристанищна инфраструктура, ниски пристанищни такси, сигурност за туристите и разнообразие от атракции на брега. По думите му намалението на цените на таксите е сериозен фактор за повишаване конкурентноспособността на Варна спрямо Констанца, Ялта и Одеса.

В дългосрочен план всички държави в Черноморския басейн имат огромни шансове да станат част от новите маршрути, с които непрекъснато се конкурират големите круизни компании.

Данните на Cruise Market Watch показват, че до 2018 година броят на круизните пасажери ще надхвърли 24 милиона души. Отвоюването дори и на малка част от този огромен пазар, ще е огромен плюс за България.

Черноморският басейн е привлекателен за круизните оператори със своята мултикултурна атмосфера, но все още заема символичен дял на световния круизен пазар - 2,1 процента от корабните приставания и 0,6 на сто от круизните пътници. Световната статистика показва, че Карибският басейн продължава да е водещата дестинация с 37,3 процента от всички морски маршрути.