В категорията "Дърво с бъдеще" наградата отиде във Варна, където спечели магнолия, засадена от випуск 2013/2014 г. в двора на НГХНИ "Константин Преславски" по дългогодишна училищна традиция, предаде БГНЕС.

Александър Иванов, който грабна наградата, разказа, че миналата година целият випуск на гимназията се е събрал и е засадил магнолията.

"Призивът е, когато завършим да се връщаме в училище, за да се грижим за дървото, което сме засадили", посочи Иванов.

Традицията учениците да засаждат дървета датира от 2003 г.

В момента двора на училището е изпълнен с дървета и статуетки, които обозначават випуска, който ги е засадил.

Младото поколение, смята Иванов, трябва да има традиция да засажда дървета, за да се облагородява пространството около нас.

Чинар в Ачар е "Дърво с корен 2014"

Дървото е на 51 години и се намира на площада в селото. Мирослав Людмилов, който е номинирал дървото, каза, че е засадено в далечната 1963 г. в една събота, като част от приготовленията за Деня на труда - 1 май.

Засаждането на дървото е било изключително трудно, тъй като след дълги спорове и караници, то е стигнало до Арчар и е било засадено.

По това време Венелин Пашански от Арчар донася 7 фиданки на чинари, след което тръгнали спорове къде да бъдат засадени. Все пак Пашански отстоява правото си една от фиданките да бъде посадена в селото.

Цялото население на селото съвместно полага грижи за дървото. То е част от детството ни, част от хубави романтични моменти на някои хора от селото, нашият живот и дух на село Арчар, посочи Людмилов.

По думите му чинарът е символ на село Арчар. Всяка година, когато в селото празнуват традиционния си събор то е естествен декор на фолклорна програма.

На 2-ро място в категорията "Дърво с корени 2014 г." стана дъб в село Градина, област Пловдив.  Той е толкова голям, че на него е изградена платформа, на която могат да се качат 20 души.

Трети се класира вековният дъб над Сливница, който е над 280 години.

Четвърти стана джигуровският чинар в село Джигурово, община Сандански, който е над цели 800 г.

Крушата на Даскаловия род в Даскаловата къща в Трявна стана пета.

Мистично дърво, наречено Дяволското дърво, което е на 350 години и се намира край село Синеморец завърши на 6-о място в конкурса. Легендата разказва, че вечер около него танцували дяволите, затова там имало и кръг, където не расте трева.

На 7-о място е вековната черница в двора на село Крамолин. Самотният бор в местност Ашиклар в Берковския балкан, област Монтана стана 8-мо.

Девета завърши Качармовата топола в село Дъбене, община Карлово, а 10-то се класира Шоповото дърво на пл. "Славейков" в София.