Това съобщи Александър Аврамов, ръководител сектор „Морска гара и яхт клуб" на варненското пристанище, предаде Дарик.

Кораби гиганти тази година не се очакват. Интерес обаче ще предизвика 206-метровият „Black watch", който се очаква да пусне котва във Варна на 25 септември, отбеляза шефът на Морска гара.

„Black watch" е част от компанията Fred. Olsen Cruise Lines, базирана във Великобритания. Корабът има дължина от близо 206 и широчина от над 25 метра. Има бруто тонаж от 28,221 тона. Газенето му е 7,55 метра.

„Принсендам" (Prinsendam), който откри круизния сезон на 22 април, ще го закрие на 22 октомври. Лайнерът плава под холандски флаг. Дълъг е 204 и широк 33 метра.

Миналата седмица на Морска гара Варна акостира лайнер "Минерва", плаващ под флага на Бахамските острови.

Въпреки че записванията продължават, тази година круизният сезон на Морска гара със сигурност ще бъде доста по-слаб от миналогодишния, когато бе поставен и рекорд за посещения на пътнически кораби.

През 2014 варненското пристанище прие 36 лайнера, с които в града пристигнаха около 21 000 пътници.

Една от причините за многобройните визити на пътнически кораби във Варна бе нестабилната политическа ситуация в северната част на Черно море. Планирането на плаванията се прави за година-две напред. Това е причината тази година в Черно море да има по-малко кораби на големите круизни компании.