Това съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев, цитиран от "Фокус".

Акцията по спешна дезинфекция на заведения и магазини срещу зараза с антракс се проведе тази нощ. До нея се стигна, след като стана ясно, че месото от умрялата в село Млада гвардия крава е било занесено в транжорната в кв. "Аспарухово", където всъщност са останали бактерии по всички плотове в самата транжорна.

След заседание на Кризисния щаб в Областна администрация след полунощ броят на рисковите обекти, в които са доставяни съмнителни месни продукти, бе сведен до 23, сред тях заведения за бързо хранене, ресторанти и магазини.

Два от обектите са в село Кранево, област Добрич, един обект е на територията на община Бяла. 6 са заведенията в курортен комплекс „Златни пясъци“. Останалите са на територията на град Варна.

Всички 23 обекта към момента са затворени.

Днес предстои да бъдат взети проби за последващ контрол, като резултатите ще бъдат ясни до ден и половина – два.

Стоян Пасев посочи, че за ситуацията е информиран и областният управител на Добрич д-р Маргарита Новоселска, тъй като два от обектите се намират на територията на област Добрич – в село Кранево. Там също е извършена дезинфекция на двата обекта, за които има информация, че е възможно да са попаднали продукти от заразеното с антракс месо.

Според актуалния списък, месо било в контакт с повърхностите в транжорна "Дари" в "Аспарухово", е намерено в 6 ресторанта и един хотел на Златни пясъци, хотел и бистро на Журналист, два магазина в Кранево, един ресторант в Бяла, 6 обекта за бърза закуска във Варна и др.

Ето и пълният списък на търговките обекти  >>>

Четирима души са задържани във връзка с разпространеното с антракс месо в търговски обекти. Продължават процесуално-следствените действия по случая, съобщиха от Варненската окръжна прокуратура.

Кметът Портних: Няма опасност за хората

След като стана ясно, че 26 души са яли от доказано болна от антракс крава и не са се заразили, вероятността това да се случи от месо, което е било в контакт с повърхностите, по които бяха намерени спори от антракс, е почти нулева. Това обяви кметът на Варна Иван Портних.

Според здравните служби, областният управител и кмета, няма място за паника, тъй като вероятността за зараза от контактното месо е минимална.

Симптомите при хора, заразили с антракс след консумация на месо се проявяват за 2 до 4 дни. Това са гадене, повръщане, диария, изхождане с кръв и стомашни болки. В началото е могат да бъдат сбъркани с обикновен летен вирус, каза д-р Янка Григорова от РЗИ.

Личните лекари във Варна и областта вече са инструктирани, посочиха още от Кризисния щаб.

Детските кухни и социални заведения, в които Община Варна осигурява храненето са извън всякакъв риск, защото не се снабдяват с месо от нито един от засегнатите обекти. Въпреки всичко, в менюто вече е разпоредено да се включва само пилешко месо.