Обновената зона край Морска гара ще бъде вече с вход "свободен" за всички, написа в профила си във фейсбук кметът Иван Портних.

"Щастлив съм, че заедно с "Пристанище" - Варна, успяхме да превърнем района в една приветлива зона за отмора и релакс - с много пейки и цветя, която, сигурен съм, ще е любимо място на варненци, но и на гостите на града, които пристигат по море", написа още в социалната мрежа  Иван Портних.

Вижте снимки >>>

Пространството, което е прилежаща зона на І и ІІ кейово място на Пристанище "Варна-Изток", бе социализирано и превърнато в атракционна пешеходна зона, до която свободен достъп имат варненци и гостите на града, припомня Топновини. бг.

Промяната бе предвидена още в приетия през 2012 година Общ устройствен план на Варна и Правилата и нормативите за прилагането му. През ноември миналата година варненските общински съветници приеха с пълно единодушие предложението на кмета Иван Портних общината да поеме безвъзмездно право на управление на 27 дка държавен терен от Пристанище "Варна-Изток".

Седем месеца по-късно проектът е реализиран.

Пространството е реновирано и облагородено. Върху огромната площ са разположени пейки, свежи каскадни цветарници, палмови дръвчета в саксии, исторически фотопана, декоративни котви и кошчета за боклук.

Оттам се разкрива пленителен индустриален морски пейзаж към пристана, както и към града.