Инициативата се реализира с изключителното съдействие на Община Варна и с подкрепата на всички останали общини в областта, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Варна.

В рамките на кампанията са планирани срещи с възрастни жители на областта, на които да бъдат припомнени основните правила при разговор с непознат по телефона, да се насочи вниманието им към възможността да станат жертва на телефонна измама и да им бъдат дадени съвети за запазване на самообладание.

Освен това инициативата обхваща децата и учениците на Варна.

Наблюдават се случаи, в които именно непълнолетни граждани стават жертви на измамни сценарии по телефона, поради което със съдействието на Регионалното управление на образованието полицейските служители ще влязат в класните стаи с кратки насоки и съвети към децата.

С помощта на Община Варна и останалите общини в областта са изготвени брошури, описващи основните рискове, сценарии на измами по телефона и основни съвети към гражданите.

Изготвени са и стикери, които могат да се залепят върху телефона вкъщи или в близост до него, които да напомнят при всяко позвъняване, че има опасност и трябва да сме нащрек.