Това сочи експертиза от екип на МБАЛ “Царица Йоана” ЕАД- София, заяви пред журналисти адвокат Иван Кръстев, предаде БГНЕС. Близките на 27-годишната Елвира Бохос Керемян са завели дело с искова претенция в размер на 1 161 134 лева срещу лечебното заведение, където е извършено цезаревото сечение. С определение на ВОС от 28.12.2007 година всички банкови сметки на болничното заведение са под запор.
Един ден във Военноморската болница във Варна струва на семейството й 57 лева. Според експертиза от екип на МБАЛ “Царица Йоана” ЕАД- София, състоянието на Елвира се дължи на груба медицинска небрежност. Ръководителят на екипа, който е установил това е проф. д-р Д. Карадимов, началник МБАЛ “Царица Йоана” ЕАД- София. В заключението се посочва, че са били завишени дозите и неправилно приложени лидокаин и фентанил, коментира още Кръстев. Той заяви, че най-вероятно съдът ще назначи друга експертиза. Според Кръстев и близките обаче тя трябва да бъде извършена от специалисти от други държави-членки на Европейския съюз, за да бъдат безпристрастни. “Няма установена такава практика, но няма и категорична забрана”, каза още адвокатът. Близките на Елвира посочиха и имената на екипа, извършил операцията - д-р Добрева, д-р Бейлерян, д-р Юдова и д-р Мурад. “За мен е неясно как ще функционира едно болнично заведение с изцяло блокирани парични потоци. Уведомил съм директора на Регионален център по здравеопазване. Делото е насрочено за 17 януари.
Това е първото в България съдебно дело с предявен иск от такъв характер и в такъв размер за проявенамедицинска небрежност. Държавните такси са над 50 000 лева. Лично председателят на Варненски окръжен съд освободи Елвира от тяхното заплащане. Има такъв регламент и това се случи”, каза още Кръстев. “Всички знаем, че трайната съдебна практика в такива случаи е да се присъждат обезщетения от около 100 000 лева. България е страна член на Европейския съюз. Във всички държави в Европа в такива случаи се присъждат многомилионни обезщетения в евро. Крайно време е да обясним на обществото, че човешкият живот в България струва не по-малко от този в Дания”, коментира Кръстев.