Форумът, организиран от бившия кандидат-президент Григор Велев, събра около 800 души от Македония, Сърбия, Румъния, Молдова, Украйна и др. Още първия ден бе учредена Асоциация на българите по света.
За всеобща изненада обаче залата безропотно трябваше да гласува фаворитите на Велев за членове на управителния съвет. Шумно недоволстваше украинската група, която бе и най-многобройна. Оказа се, че в Украйна българските дружества са разделени на два лагера, а в ръководството на асоциацията попадна само единият.
Делегати се чудеха и защо асоциацията бе учредена като юридическо лице в частна, а не в обществена полза. Отделно от това враждуващи групички от диаспората се замерваха с подмятания. В крайна сметка препирните разплакаха от унижение много от делегатите, които в началото пееха с умиление "Моя страна, моя България".
Принос за всеобщия срам даде и Агенцията за българите в чужбина. Гости от Банат се оплакаха, че от ведомството ги убеждавали да не ходят на събора. Висшата държавна власт не прати нито един представител и се отчете само с протоколно приветствие от името на Ивайло Калфин.
Покрай скандалите почти не остана време за истинските проблеми на сънародниците ни. Исмет Тола от Албания се оплака, че България е изпращала повече хуманитарни помощи по времето на Петър Стоянов. Шефът на културно-информационния център в Босилеград Иван Николов също заяви, че страната ни с нищо не е помогнала след влизането си в ЕС. Съборът избра парламент на българите по света, който ще се събира периодично и ще предлага различни инициативи.