35 лв. пък е тя за нашенеца, ако е на зор, независимо дали има, или не здравни осигуровки, съобщава в. "Позвънете".

И тази година нито един семеен лекар или специалист не е сключил договор със здравната каса, за да работи в курортните комплекси край Варна, каза директорът на Районния център по здравеопазване във Варна д-р Веселин Балкански. Според него регистрираните медицински практики на Златни пясъци и на Св. Константин са равномерно разположени на територията на комплексите.

„Медицинското обслужване е организирано както миналата година. Тогава нямаше проблеми, надявам се да няма и сега. Почти всички регистрирани практики имат и добре оборудвани линейки”, допълни д-р Балкански.

Около 4-5 линейки на частни медицински центрове са готови да окажат помощ и съдействие на наши и чужди летовници. И те опират до застраховките на чужденците, но не отказват помощ и на българите.

От началото на сезона досега една от линейките на медицински център на Златните откарала без пари 7 българи до Спешния център на МБАЛ „Св. Анна” във Варна, единият от които с разместена раменна става.
„Ако сте в състояние на спешност, разбира се, че ще ви откараме, както е и при тези 7 души”, твърди един от собствениците.

Иначе частната линейка обикновено се движела по тарифите на таксититата - по 1 лв. на километър, т.е. около 20-ина лева до Варна. Медицинската помощ се заплаща отделно, по ценоразпис.

Мускулната инжекция за българи струва от 3 до 5 лв., венозната е 10 лв. Ако пациентът има застраховка обаче, това може да се поеме от застрахователя. До момента почиващите по курортите се оплаквали най-вече от вирусни инфекции и гастроентерити.

Всеки летовник обаче може да извика и Бърза помощ от Варна, увери д-р Балкански. До миналата година една от линейките на организираната от държавата спешна помощ бе постоянно базирана на Св. Константин. От година вече тази практика е зарязана.

„Няма потребност от наша кола там, не стават толкова често и катастрофи. Практиката до момента показва, че е по-добре да натоварим линейката пълноценно в града”, каза шефът на Центъра за спешна помощ във Варна д-р Мая Рашева.