Управителите на строителна фирма "NR груп" Николай В. и Росен С., както и техническата ръководителка на обект на дружеството Таня Й. получиха осъдителни присъди от състав на Варненския окръжен съд. Тримата бяха осъдени на лишаване от свобода за срок от 1 година, чието изтърпяване е било отложено с 3-годишен изпитателен срок, съобщават от прокуратурата.

С присъдите управителите на строителната фирма са лишени и от право да заемат ръководни длъжности, свързани със строително-монтажни работи за срок от 1 година.

Подсъдимата Таня Й. е лишена от право да работи като технически ръководител на строителен обект също за срок от 1 година.

54-годишният Николай В., колегата му 50-годишният Росен С. като управители на строителната фирма и техническата ръководителка на жилищна сграда в кв. "Бриз" във Варна Таня Й. били предадени на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за причиняване смъртта на 33-годишен строителен работник поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Съдът е уважил граждански искове в размер на по 60 000 лева за причинените имуществени и неимуществени вреди на бащата на загиналия работник. Осъдените са длъжни да заплатят солидарно разноските по делото и държавната такса върху уважените граждански искове.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на въззивна проверка в Апелативния съд.