Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в УМБАЛ "Света Марина" във Варна.

С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб.

По думите на здравния министър новият апарат е уникален за страната.

"Той извършва всички дейности в областта на образната диагностика, като освен за структурата на органите, дава информация и за тяхната функционалност в реално време. Скенерът може да бъде ползван и при диагностициране на деца", посочи проф. Ангелов.

 

Вижте още снимки >>

Министърът коментира и проблема с ваксините: 

"По отношение на ваксините искам да ви кажа откъде идва моето разочарование. В края на миналата година изпратихме поръчка. Трябваше да получим 4 518 000. Те трябваше да бъдат доставени в рамките на седем месеца. Първият месец трябваше да имаме 451 832 дози. В края на януари стана ясно, че "AstraZeneka" ще намали доставките си в първо тримесечие със 60%. Това означава, че ние ще получим до края на февруари 261 000 дози. На 22 февруари стана ясно обаче, че ще получим едва 52 800 дози за месеца."

Проф. Ангелов обяви и какъв ще бъде "План Б" на националния ваксинационен план. От МЗ се договорили допълнително количество ваксини. 1 000 000 дози от Pfizer ще дойдат от март до юни, 480 000 дози на Moderna, които ще дойдат от март до юни.

По повод пандемичната картина в страната министърът посочи, че в момента натискът върху болниците в страната не е толкова голям и има свободни места в ковид-отделенията. Критични точки са само Кюстендил, Шумен и София.