Коментари - LED осветлението вреди на зрението и съня | IT.dir.bg
назад

LED осветлението вреди на зрението и съня

Уличните LED лампи увреждат зрението и пречат на съня, предупреди английската агенция за обществено здравеопазване.

Обратно в новината

Коментари - LED осветлението вреди на зрението и съня | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това че британците дрънкат простотии е очевадно, въпросът е защо журналята им се водят по акъла.

Извинявам се че не е точно за ЛЕД, но защо никой в тая шибана държава не забрани ментетата ксенони на автомобилите! 90% от тях излъчват мощно УВ и нямат съответните филтри. Резултата е че като някой ганю гъзар кара с менте ксенон срещу вас е все едно гледате в заварчик с електрожен и ретината ви се пържи при всяко такова разминаване...който не вярва да не се чуди защо е толкова уморително нощното каране. В сравнение с тези щети от ксеноните лед осветлението си е направо полезно :)

Дразни фабричния ксенон на много марки автомобили включително и т.нар. премиум марки, в т.ч. и в комбинация с лед дрл осветление или само лед фарове. Очите ми са силно чувствителни към кофти светлина и понякога ми идва да си ги затворя при разминаване с ... да не правя антиреклама. Да не говоря пък за трошки с 100ватови крушки, които са в пъти по-опасни, с ти си взел да мрънкаш за китайския ксенон

Веднъж си сложих ЛЕД крушка в тоалетната и 3 дена не аках. После сложих с нажежаема жичка и без напъване се изкендзах. Та ако имате запек, помислете дали не е от крушките.

Сложил си от по-евтините с бяла светлина, нали така главундер? Сложи си 3 вата с топло жълто и плондира ти ще изригва като Везувий!

kerelov@poshta.net

Кое му е топло на жълтото? Нали цветната температура я измерват в градуси по Келвин като тази на повърхността на Слънцето е 5 770. Твоята "топла" светлина е около 3000 - 3 500 градуса К.

Тва се учеше в средното училище по физика. Светлината тряя да е 2700к иначе човешкия мозък се обърква. В моята къща всичките лампи са 2700к.

Колкото и келвина да е, по-важна е силата на синьото. При голяма мощност пак има значително количество синьо. Какво като топлото преобладава?

При 2700к синьо няма! Навремето мониторите с кинескоп имаха такива настройки и едната беше 270п, сега обаче ги праскат както падне. Например екраните на лаптопите са над 4000к, но може да си го настроиш ръчно. Аппле също има настройки, ипад про сам се настройва на нощен режим тоест към 2700к екрана си

Тест

3dfx

Е затова избягвам да спя на улицата...

То пък тоя вестник колкото е сериозен....

Продавам улично осветление с каквито искаш лампи. Готов съм да доставя голяма поръчка, интересувам се от комисионната. Изгодно!

Изгъзици английски... Да си турнат пердета като им пречат ламбите!

През деня хората разчитат на слънчевата светлина и така е от хиляди години. А най-близката светлина до дневната е неутрално бялата светлина, а не студенобялата или топлобялата. А неутралнобялата се постига от осветителни тела базирани на LED технология и някои с луминисцентна такава. Това, че на някого му допада (и по-малко му вреди на очите) светлината на крушките с нажежаема жичка е по-скоро въпрос на вкус (или на внушение). Това, че на някого му се разстройва съня от LED осветлението е просто демагогия - ако човек е изморен, нито кафето, нито LED светлината му пречи да спи. Е, ако си има психични проблеми (или е расъл в Англия или САЩ), то тогава има и друга причина. Сещате се, нали?!

Лед осветлението е за баламурници. Лед светлината е флуорисцентна и няма нищо общо със слънчевата. Нито спектъра, нито диаграмата да не говорим за коефицента на цветопредаване се доближават да естествената светлина или тази от халогенните лампи. Освен това Лед лампите мигат в следствие на некачествените драйвери. Единствено са по-икономични, ама тя икономията е майка на мизерията.

ЛЕД светлината не е флуоресцентна, но другото е вярно. Пълноспектърни ЛЕД лампи могат да се направят и има такива -- това се постига с по-силна филтрация на пиковите вълнови дължини (най-често зелен пик), за да се изравни "диаграмата", но в резултат ефективността им е много по-ниска и, съответно, икономическите ползи по-малки. Масови ЛЕД лампи с приличен индекс на цветопредаване (90+), макар и от само един производител, се продават и в момента в БГ. CRI не е особено адекватен измерител, но и това е по-добре от нищо. Така или иначе, бъдещето е точно в ЛЕД лампи с подобрен спектър, освен ако партенката за пробив в ефективността на халогените, която се появи преди 2-3 години, не се окаже вярна.

Авторът май говори за "светлинно" замърсяване, не за спектър, топлина .... И е прав

Светлинно замърсяване е добре казано. И както всяко замърсяване, и това си има начини да се чисти. Няма какво да ми се оплакват, ами да си слагат пердета преди лягане.

Кое влияе положително на този свят.

Някога ни предлагаха подобни "научни разработки" от съветските учени. Най-учените учени в света, както всички знаем. Тези, които бяха обявили компютрите за дяволско изчадие на империализма, а кибернетиката - за идеалистична дисциплина несъвместима с марксистко-ленинската наука. После изведнаж се оказа че не били чак толкова учени, ама нейсе. Пораженията от подобен научебн идиотизъм и до днес се чустват в Русия. Със светодиодите за осветление нещата са простички, за всеки специалист по промишлена електроника. Всеки светодиод има определени характеристики - спектър на излъчване, сила на светлинния поток (по-точно интензитет), диаграма на насоченост, мощност и т.н. И на базата на тези параметри може да се оцени физиологичнпото въздействие. Но от хора, които разбират, а не от 80-те % дебили. Които с пълен глас реяха срещу базовите станции по покривите, а в същото време носеха по 2-3 телефона по джобовете си. Които са над 10 000 пъти по-опасни - това го знае всеки 2-ро курсник в ТУ от радиотехническите специалности. И все пак са достатъчно безопасни. А иначе всяко лъчение е вредно - и от Слънцето и от звездите и от светодиодите. Въпросът е колко точно. И затова си има стандарти и нормативи, които всеки приизводител е длъжен да спазва. Но за нация 70% от която вярват на врачки и баячки надали това е толкова важно - важното е да се мрънка.

Друго си е улични кандила с китова мас.

ако сложат дискотечни лампи никой няма да мрънка!!!

И кокошките спряха да носят. Петелът не ибе. Пусти лампи.

английските учени най-учените учени и недоучени

На англия не вервам

Поредните лобистки простотии... LED е най-доброто от всякаква гледна точка за малко по-дълъг период от време!!

Възможно е!!!!!...е нали бе изследване...а всъщност е мрънкане на ингилизи... Като ти свети турете си пердета бе дебили.

Пенчо пенчоооооо В Лондон са точно бели уличните коите се монтират в последните години .

Лондонски Трол, марш там в мъглата при неграта и пакитата. Акъл взел да ми раздава. Я кат си много умен, да обясниш на аудиторията тука защо 2 +2 прави 4.

"Възможно е тази ярка светлина, независимо от дължината на вълната, да влияе." Пак някой спекулира с въъзможни вероятности...

Трябва да си много тъп за да и9нсталираш улично осветление, което да излъчва студено бяла или синя светлина. Пак намирисва на статия за тролене.