назад

Big Brother: Смартфони "разказват" за нас на Гугъл, Майкрософт, Фейсбук и др.

18:35 | 15 октомври 2021 | Редактор: Аделина Томова 45 12044

Коментари 45

А за човек като мен, който ползва нокиа с капаче само за "Ало"? Малко е дискриминиращо Вас да ви следят, пък мен не, не мислите ли!?!?

Мен пък ме ласкае факта че някоя голяма фирма се интересува от мен. Кво ям, кво пия, за какво говоря, какво имам и какво искам да имам... и те така. Как тази информация може да ми навреди. Кой има интерес да я ползва срещу мен? Та жена ми вече не ме пита какво искам за рождения ден и за нова година, пък от Гугъл директно ми предлагат добри оферти за това което искам. И аз знам какво искам, не го искам защото те са ме зарибили. Повечето ми желания са още от преди Гугъл да ги има. Та пак ви питам - с какво ще ми навредят тия събирачи на данни. Как и защо ще го правят?

Чудя се дали някой собственик на андроид телефон се е сетил просто да не свързва устройството с Google акаунт? Дали въобще знаят, че могат да пропуснат този момент?

Аз например се сетих. Но се свързах, понеже не беше ясно дали ще мога да инсталирам приложения от магазина на гугъл без акаунт.

Директно - не. Но съществуват много услуги (като Evozi APK Dwnloader naprimer), които позволяват да свалиш APK от Google Play без да имаш акаунт. Естествено, този подход си има някои недостатъци - не се случват автоматични update-и, когато не ги искаш, и не те заливат с реклами, но това са недостатъци, които аз лично съм склонен да приема ;-)

ПРЕСТЪПЛЕНЯТА НА ТЕХНОЛОГИЧНИТЕ ГИГАНТИ ПРОДЪЛЖАВАТ ЗАЩОТО СА В СГОВОР С СЪОТВЕТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ И ОРГАНИ УМЕЛО РАЗИГРАВАТ МЕДИЙНИ ЦИРКОВЕ... СЪДЕНЕ.... ГОВОРИМ ЗА ЕДНИ МИЛИОНИ ЧИСТА ПЕЧАЛБА В ХАЗНАТА И НИТО ЕДИН ОСЪДЕН БАНДИТ ДА ЛЕЖИ В ЗАТВОРА... А СМАРТ-ЗОМБИТАТА СТАДОТО 85% ОТ ОБЩЕСТВОТО ВЪОБЩЕ НЕ ГИ ПРИТЕСНЯВА 24 ЧАСОВИЯТ ВИДЕО, АУДИО И ДЖПС МОНИТОРИНГ.....

А притеснява ли те 24 часа писане на коментари, или ти имаш мисия да просветляваш ?!

Аз гледам порно само на туитър. Ха.ха.ха. фейсбук да го духат.

Добрутро, свате...

а се страхувате от чиповете във ваксината...

Понеже са ме изтрили, та да кажа пак - безплатен обяд/@ндроид няма! Гггугъл само я раздава “безплатно” …

Мислиш че Apple не са същите ли? Прочети им лиценз споразумението, дълго е, но си струва ;) Всичко що е смартфон се следи и информация се продава, затова аз използвам обикновен телефон за "Ало" и лаптоп с Линукс..

Вчера сутринта в метрото преброих 30 зомбирани индивида, които бяха забили носове в модерните си телефони. Само двама бяхме със свободни ръце. И за сведение тел-а ми не е с копчета, просто не му робувам!

Значи съответните компании са преброили 30 зомбита и двама-трима нормални. Това, че не ползваш активно (или изобщо не ползваш като мен) разни там Фейсбук, Туитър и т.н. също определя профил. :-)

И кво като са забили нос в телефоните? Едно време са забивали носове във вестниците докато са пътували.

Власи, явно си доста неграмотен и ниско интелигентен. Да четеш вестник е едно, а да гледаш в смартфона е друго. Едно време в градския транспорт много рядко някой да е чел вестник. Като се возя в метрото и наблюдавам хората. Повечето се чудят каква иконка да цъкнат ей така, да са и те модерни със смартфон в ръка. Някой само скролват, други си пишат с някой изключително "важни разговори", трети цъкат безсмислени игри. Пълно зомбиране! И всеки кретен без обща култура и знания, но с гугъл в джоба си мисли, че е умен.

Данка , бая те хапе щъркела да знаеш

Тъз система не е кът другите хем,

Леле! Шок! Ужас! Телефонът ми събира информация, за да не ме залива с реклами за червила, когато мен ме интересува риболов.

Абе не се знае дали е само за реклама. Ти тръгни да кандидастваш през linkedin в някои по читава компания и ще бъдеш изненадан колко неща знаят за тебе...

Ако си заключиш ФБ може и да не знаят толкова неща. :))

Щот те на интеврюто споделят, к'во знаят за теб, нали? Ейй прости идиоти...

Дреме ми какво изпраща. Само да не ми барат банковата сметка.

Заблуден ли си или да? Точно банковата ти сметка е интересната, само че индиректно, чрез подсъзнателно формиране на нагласи и потребителско поведение.

Преди половин година бих казал че избора е между човек с умен телефон и умен човек с телефон. Днес обаче умният не може а покаже международен сертификат че е ковид освидетелстван на телефона си, така че вече не е човек. Иначе казано разрешеният избор е дали да те признават за човек, или да си умен....

Не се тревожи, ти явно си човек. Ковид сертификатите се издават на хартиен носител (поне тук в Германия) и можеш да си го носиш на листче хартия и да го показваш, използването на смартфон не е необходимо. Повечето от възрастните и от технически неграмотните хора това правят.

Не може да бъде! Това е поредната конспирация :)

Нали искахте да се чувствате "модерни" и "велики". Това е резултата. Две мобилни платформи, коя от коя по алчни за данни се бият за контрол върху живота ви. Илюзията, че като ползвате мобилен UX сте голямата работа. За последните 20 години, който е чел и се е ограмотявал знае. Ма нямате време за такива неща и не обичате да се напъвате да учите как да си пазите данните. Не можете да съберете 2+2 и да ви влезе в тиквите, че не е проблем дали има какво да криете а че реално всичко което оставяте като следа в интернет ще бъде използвано срещу вас. Профилче с данни и в един момент всичко е дигитални услуги, които не са достъпни щото не сте послушни:) За тези, които имат малко акъл в момента решенията са следните: Никакви мобилни телефони. Компютър с GNU операционна система, VPN, криптиране на текст с отделен алгоритъм и пращане през имейл в закачен архив. Всичките ви данни ще бъдат автоматично закачени към дигитален паспорт в близките 5 години. Профилите ще се управляват от 5 големи центъра в ЕС, единият трактор е в България (евтин съпорт). Успех.

И ако не пращаш данни, "системата" пак ще ти направи профил - примерно, че си антисистемен и пак реално може да ползва това срещу теб.

Да, нарипа се ЕГН, но вече 12-та година съм с друго, така че и това не проблем. Масовата зомбификацуя е добра за нас. Дава ни лесен контрол над хората. В смисъл - ако си роб си роб. Аз нямам нищо против, да съм робовладелец. МУ-ХА-ХА-ХА

Радвам се, че сте си намерили начин да се успокоявате. Истината е, че в наши дни ако не сте родени в някое пигмейско племе на малко известен остров насред океана или в някоя юрта в средата на пустинята, то вече ви е направен профил. А и да сте, вероятно също. Метаданните разкриват достатъчно за вас - колко често и кога си проверявата електронната поща, какъв обем са писмата, които изпращате и получавате, какъв мейл-клиент ползвате. Има версия на капча, която удостоверява, че не сте компютър само по движението на мишката. Разработени са психологични профили, които ви категоризират по движението на мишката докато четете даден текст. Сигурно има и редица други показатели, които в комбинация с информацията от не-анонимните потребители могат не само да определят психичните ви характеристики, но дори и физическия ви профил (дебел/слаб, режим на хранене, спортувате ли и т.н.). Но не се тревожете и продължавайте да се мъчите с процедурите за оставане в анонимност в мрежата.

тъпия ми айфон нищо не изпраща,понеже са си платили да обвиняват най големите им конкуренти,всичко което е дигитално те прави на маймуна,друг е въпроса дали някой го интересува аз в коя тоалетна се снимам

Ей, ненаплю се бееее!

Защо Тиквун ходи с телефони с копчета и се прави уж на много народен човек, жив да го ожалш клетника.

Ти да видиш скапаният ми айфон какви месечни доклади ми изпраща. Записва всички от мен посетени места.

Ей, ненаплю се бееее!

Нека да разкажат за дочените ми гащи, ръждясала кола, панелката в която живея и ГМО-то което ям !

Ама не всички са оръфляци като теб.

Към новината