назад

Crypto 5: Превърнахме епизода в NFT - най-скъпото дигитално изкуство, продадено за $69 млн.

08:54 | 06 септември 2021 | Редактор: Иван Боянов 41 4603

Коментари 41

На кой торент мога да си изтегля пиратско копие. Обещавам да ми е за домашно ползване.

Превърнали сте ми дедовия в nft.

Продадена, къде да пратя едни цифрови незаменяеми 69 милиона

Ба..си тарикатите...продават въздух за пари...виртуални котки виртуални изкуство...докато има будали да купуват ще продават

Ако дам 69 милиона за тази рисунка, може ли да я сложа в рамка и да си я закача на стената.

Кажи си, че зорът ти е, че няма да можеш да я навиеш на руло и да седнеш на нея, защото е цифрова. Изкуството от което се нуждаеш не е на този щанд.

За да бъде още по професионална рекламата, под статията трябваше да напишете коментари въпрос-отговор. Нещо от типа на: - мога ли да си хвърля мизерната заплата за снимка, която дори не разбирам и да стана милионер? Отговор: Да, но побързай преди пирамидата да се срути!

Мизерната си заплата каквото и да я правиш е все тая, защото по мисленето ти ставя ясно, че можеш да бъдеш заменен от дресирана маймуна. Прескачай я спокойно и ходи си купи две ПВЦ бири по два литра, да не вземеш да си дадеш парите в блокчей технология или образование.

Юруш на маслините! Малък си още да знаеш как се ловят маймуни!

Питане към автора или към някой знаещ читател: Ако някой купи този епизод като NFT артефакт, може ли да изисква dir.bg да го махнат от сайта си, понеже вече той е собственикът и има право да реши къде да се показва и изобщо дали да се показва?

Има неотменими авторски права - да се споменава името на автора, да има авторски няколко екземпляра, има и авторски права, които са свързани с пари и разпореждане с обекта. Тъй като публикацията вече е направена, сигурно ще трябва да се договори какво се случва. По принцип правата са свързани с време и важат след даден момент. Прехвърлянето на права ще е в следващ момент след публикацията и направената публикация е факт. Вероятно новият собственик може да поиска dir.bg да не прави нови публикации на продадения обект, а това означава и да не слага нови линкове към него. Същото като с тиражите на книгите. Новият собственик не може да забрани старите тиражи, разпорежда се с новите.

Авторските права са продаваеми. С незаменяем токен (NFT), може да продадеш и със, и без авторски права - въпрос на договаряне. С NFT не можеш да предотвратиш копирането, но можеш да докажеш кое копие е оригиналът и кой го притежава.

Доколкото разбирам, това означава, че уникалността се отнася само за конкрентото NFT копие (или инстанция). А самата творба като творба не е продаваема, но можа да има 100 оригинални копия в 100 различни човека и всеки да е легален собственик. Книгата е подобно нещо - творбата е една, но могат да се направят много идентични копия и човек става собственик на копие, не на творба. "Мона Лиза" е уникална, няма как да има две "Мона Лизи" (най-много да се купи репродукция, снимка или имитация).

Да, точно така. Представи си го като банкнота от сто лева. Можеш да и направиш хиляди копия на принтер, но не можеш да платиш с тях, а само с оригинала. За разлика от банкнотата обаче, можеш "на мига" да докажеш кой е оригиналът и кой е собственика, независимо колко качествено е копието и кой претендира да го притежава. В това отношение е много по-сигурно от фиатните пари, независимо хартиени или дигитални. Приложението обаче далеч не се ограничава в това.

До колкото имам опит. Криптираният хеш, с който се удостоверяват нещата не може да докаже кое копие е "оригинално", защото когато са цифрови копия те са идентични до бит. Това което може да удостовери е - съдържание (нито един бит не е променен спрямо оригинала) и кой е законния собственик и времето от което е собственик. Ако се намери софтуер на някой в компютъра и законния собственик не е той е ясно, че е пират. Това е като се очисти от въх, ах и ура и се приземят нещата до технология.

Тая статия не е за България . Първо всички знаем колко се признават авторските права и колко използваеми са замунда и арена.Второ за да се ползват тия токени трябва някой да генерира това изкуство , а ако питаме Азис дали ще пуска собствен NFT токен отговора ще е ясен...

А къде е мунчо разединителя ? В траур ли е ? Митрофанова кара ли му се много , че още България е цяла ?

Територията България е в Европейския съюз и не сме длъжни да спазваме стари празници като освобождението и съединението. Свети Валентин и Хелоуин са празници изпълнени с Евроатлантически ценности.

Девети септември е по хубав празник. Не е ли чудесно, че чужда държава ни обявява война, окупира ни и налага марионетно правителство, което избива интелигенцията и закрепостява народа, по села и градове? Такъв светъл празник...

Балъците купуват дигитални глупости,някой умен изключва тока и край на играта.

Да, балъците правят милиони, а умните чакате някой да изключи тока, долара да се срине и загнилия капитализъм да умре.

Браво, изкопа ли го имането!

Много ми я интересно какво ще стане с вас умниците като спрат тока? Някакво предимство ли ще имате? Например, ще можете да пиете вода директно от перловската река, или да смучите нафта от недрата на земята?

Ние балъците правиме по 5-10к долара на месец с копане.Някой пък при бичи пазар и ако уцелиш правилната валута с трейд и 20к+ съм правил. Айде със здраве и умната..

Правите уя ми...за да правиш значи крадеш ток...ще правиш ти 10к с копане при тези цени на тока в Бг....айде марш утре в 5 да ставаш за работа

Запомнете от мен. Когато прочетете подобна новина, която показва и разказва някаква лудост, това означава не само, че вече е късно да се инвестира в това, но и че идва край на дадена епоха било то чрез сериозна криза или революция. Новините преди краха на борсата през 2008 бяха подобни, новините преди краха на дот Ком балона през 2000 бяха подобни и т.н. ( само да кажа, че съм копал крипто от преди повечето тук да са чували че има такова нещо)

Никога една мафия не може да направи стабилни неща. Основното приложение на технологията е в авторското право, за да защити стойност - например при софтуера, музиката, патентите. Това че ще удостоверим, че случайна генерация е на някой, не знам каква стойност има и до колко е полезно. Прилича на Тесла в ракета... Може би щеше да има някаква стойност, ако беше за пръв път, както продадоха по технологията първото съобщение по мрежата, макар и да е безмислено, но така се прехвърля някаква стойност.

Годината е 1999 в българското патентно постъпва заявка за документна система. Част от документната система е технологията за доказване на автентичност на документа, в това число на изображенията в него, от където тръгват блокчейните,и като страничен ефект "великото дигитално изкуство", което вече си има собствено трибуквие. Системата за разпознаване на изкривени изображения от същата заявка е известна като deeplearning. Дори върховният съд не можа да "разбере" заявката. Бедна, проста, продажна държава. Също като заявлението на брюкселската снаха, която заяви "ние гугъл няма да правим", след като тя отговаря за технологии на ЕС, а в България работеше търсачка от следващо поколение. Остава да се радваме на интересните новости от другия свят, "където нещата се правят". Сега трябва да си зададем въпроса защо България е бедна и непрекъснато губи качествени хора. Или не... щото някак написаното звучи странно?

Патентното право си е цяла наука. Едно е да имаш идеята и да я пуснеш на пазара, друго е само да си останеш с идеята. Отделно блокчейна е една технология в ръцете на финансови измамници. Дори не си в правилният форум.

Имаш идеята, имаш софтуера, има и Инко, където е работило бившето гадже на Бойко... Инко е научното разузнаване на Живков, което обърна посоката след промените. Освен това патентното право дава монопол за 20 години. Т.е. достатъчно е да имаш патент. Дори при принудителна лицензия се дължат пари на автора. От друга страна игнорирането на истинския автор е нарушение на закона за авторско право. Един български патент в САЩ за изкуствен интелект накара гугъл да си смени ръководството, да стане Алфабет и да си смени девиза... Нещата не са хахо-хихи. Знаем за трибуквията и сме ура,ура много велики. Да ама има и сериозни неща.

Не ставай смешен като професор в БАН. Ти нямаш пари дори да си наемеш такси, камо ли адвокат. Смени религията първо, после намери няколко милиона за съдебни дела и най-накрая намери подходящ форум да надъхваш матряла.

Годината е 1999 в България не са чували за лецинзиран софтуер. Държавната администрация реди пасианси на Джам 98 от Славейков. Нали знаеш, че са гледали със снисхождение на нашето патентно весомство.

Ама при всеки патент и при всяка огромна кражба САЩ ни слагаха в черния списък на пиратите. Ако ти кажа защо "Джам" 95 остана само на табели на Cebit'95 пак няма да повярваш. Ама пак беше по същата причина, по която гугъл стана Алфабет. Блажени са нищите духом и тяхно е царството небесно, както пише в една дебела книга.

Смешник. В България през комунизма имаше икономическо разузнаване. Нищо, ама нищо от високите технологии не е тръгвало от тук. Всичко е пиратирано и всичко се копираше от запад. Не знам как може да има толкова прост народ да мисли, че някой ще ти даде легален пазар на запад, когато си във вражеският лагер и крадеш. Единственото кото изнасяхме беше работници да бачкат за 500 долара. Блажен да си и ти, ако чакаш пари!

Като се правят трилиони има пари и за храненици също като дигиталната патка дето гугъл няма да прави. Ама все пак да си спомним за Джон Атанасов, за откривателя на електректното състояние на вещество - ксерокс, да си спомним за първата сметачна машина на cmos технология спечелила злато на изложение в Япония докато разработката на американския професор била само на хартия - това е технологията на всичко дори на GSM ти в джоба днес. Годината е 1972... и тн като програмиране чрез дърпане на компоненти, електронен подпис, разпознаване на изображения и глас. Да не забравяме две джебелски величия работещи за гугъл, наградени от плевньо. Едното разправяше, че който ползва гугъл транслейт, ползва негова програма, всъщност българска програма с публичен автор подставено лице точно като сламеният човек плевньо. Ама нали в някоя стъклария броят кинти да местиш от ляво в дясно бутон. Що трябва да си тормозиш мозъка?

Годината е 2021, а ти си същият мизерник и същият голтак, както през 1972. Но защо, да се напрягаш да бачкаш. За теб.народа е казал: гладна кокошка просо сънува. Отивай да надъхваш матряла с великите географски открития!

Ври от риба в криптосредите!

Предимно шарани.

алабалистика да се вземат ненужните и спечелени с 'труд' пари от едни и да се приберат при други.. дали ако американският долар не беше толкова напомпан с въздух и военна мощ, нямаше излишните пари да са по-малко? накратко: това са лиготии на преситените.

Ей османски продажни мишки от дир.бг - новината за днешния национален празник - Съединенито на България, сте я сложили като 5-та второстепенна новина! Бял ден да не видите, продажници!!! Амин!

Дайте ми кешовица па си дръжте цветните картинки .

Към новината