назад

Операционната система на Huawei ще е съвместима с приложенията за Android

09:39 | 23 май 2019 | Редактор: Стоян Гогов 101 5441

Коментари 101

Споко бе, слънцето пак ще огрее вашата нива. Се ще се намери някой да ви събере стотинките от панелките Донт уори Тръмп е тъпак, ама с него без него америка е номер 1 в технологиите и такава ще си остане

Гугъл от няколко години, не много явно, но усилено се подготвят за замяна на Андройд. Сега се намери и кой да им свърши основната работа. Освен това в бизнеса, който има пари, може да прави революции, когато се наложи или когато си поиска. А Хуваей и Самсунг се подготвят също от доста време за замяна на Андроид. Така че за нас, потребителите, предстоят интересни времена. Тръмп не е глупак. Гугъл и останалите в бизнеса са подготвени за този сценарий. А аз очаквам с огромен интерес уж новата ОС, щото Андроид вече зацикли яко. Толкова я претрупаха, че вече и флагманите се задъхват да я въртят.

Много интересно какви реки от сълзи се проляха че Хуавей забраняват в Америка. А че Гугъл е забранен в Китай от години, на никой не му прави впечатление. Това е напълно нормално нали? Котайската комунистическа партия има право да прави каквото си иска на собствения пазар, Америка не може? Брей!

Има разлика дали ще забраниш употребата на дадена стока/услуга на само своя територия или ще я забраниш на своя територия, но освен това ще поставиш изискване на половината свят да направи същото, нали? Google може и сега да поддадат, но на следващите избори няма да има нужда манипулацията да идва от Русия или откъдето и да е извън Америка, ако ме разбираш. Монополно положение на пазара не се губи ей така без бой, а и Хуавей не са дребна риба от ранга на OnePlus (примерно), та да се преглътне загубата им като клиент и/или партньор. А мястото им на пазара на телекомуникационна апаратура и услуги е съвсем друга тема.

И как точно Гугъл ще загуби като Хуавей спре да ползва БЕЗПЛАТАНАТА за линцезиране Андроид операционна система?

Запитай се как Гугъл печели от безплатната си ОС.

Аз знам. Ти се запознай. И по точно се запознай колко се ползва търсачката на Гугъл в Китай?

Точно както BlackBerry направиха преди 4-5 години след нато купиха QNX. Можеш на BlackBerry да пускаш програми за Android. И сега повечето тук ще попитат - "Какво пък е това BlackBerry?" което е опорката която правя :-)

Блекбери бяха нишова марка, скъпарска, бизнес клас ориентирана. Не беше вторият най-голям производител на телефони. Ако Хуйвей пусне собствена ОС, това ще бъде супер, супер новина, защото ще се превърне в реалната трета ОС на мобилния пазар.

С тия две леви ръце ако се правеше операционна система... На Китайския пазар ще добие дял. Извън Китай - никъв шанс... е може би във Венецуела...

не си ти когато си прост ама то от кока кола и пуканки само кво да се чака

Днеска беше нанесен поредния удар по ХуйВей. Разкараха ги от списъка с SD картите. Честито.

ненщо за 90 дни аз чух от оранжевия шут ..ти?

не се занимавам с путкинофили и трампофили. това е твоя територия.

Че ябълките са без сд карти и кво? Ще слагат повече памет и това е.

Краварите имат нужда от една ракета. Те са единственото зло на тази планета. Никой друг не се бърка по такъв начин в други държави. Абсолютни скапаняци, потомци на престъпници. Факт е, че САЩ са населени от изметта на Европа (а и останалата част от света).... началото на една измислена държава е поставено с изтреблението на милионите местно население.... Отделно, САЩ са единствената терористична организация, която е използвала атомни бомби срещу цивилно население. При това - два пъти.

казва го някой които е готов да изтрепе милиони хора заради един Тръмп... та кой е злото? Факт е че Руснаците са помията на земята. Че на 500 км източно от Москва живеят в землянки и се наливат до козирките с лосиони за вана. Че са заграбили целия изток и са ги подчинили на руския ботуш - за това им е толкова голяма държавата. Или ще ми кажеш че 90% от руснаците са с ДРЪПНАТИ ОЧИ ама са СЛАВЯНИ???? ходи се гръмни някъде.

айде сега се замисли как американците имат такава територия. май по същия начин само че с масови убийства на индианците. а ако някой глупак си мисли че руснаците изън москва са зле, е прав но във всички голе ми градове са добре. а ако някой си мисли че в щатите извън големите градове са добре ... да ми яде.... лично съм бил в южните щати в батон руж. по долно население няма.... да не говорим че не са образовани и са абсолютни реднеци.

Интересно, в очите ли го видя това, че живеят в землянки или само от нета? Щото аз обиколих миналия месец доста места в Русия - от Казан, през Уфа и Челябинск, та чак до Омса и такова нещо не видях. Вярно в селата е пълна трагедия - дори пи пътища нямат, но и у нас е същото положението.

факт е че замърсяваш въздуха и по екосъображения ще те отправят в инсинератора

...... такъв автогол си набиха ХАмериканците, че не е истина :D, вместо да се извадят очи, се изписаха вежди.

Ужаст. Това е атака на коварните азиати срещу демокрацията. Не се хващайте на уловката

Какво странно има, че "Huawei" могат да изкарат собствена операционна система. Linux оупън сорс ли е? Да. Anbox (макар и да е още на ранен етап от разработка) оупън сорс ли е? Да. Едва ли на китайците ще им е особен проблем да вземат тези две разработки, да добавят още нещо от себе си (или от други програмни продукти с отворен код) и да ги адаптират за устройствата си. Виж, по-интересен е проблема, който им се появи с ARM.

Извинявам се, забравих да уточня: "Какво странно има, че "Huawei" могат да изкарат собствена операционна система, която е съвместима с приложенията за Andriod" (първото изречение).

Че те си правят собствени процесори.

Много ги боли демократите от тези факти. Затова пискат на умряло, че социалистически Китай за има нема 40 години ги догони, а според западната теория само капитализма работел добре. Да ама не.

без да се ангажирам много в спора - соц китай може да е догонил западния свят и да е голяма сила. но ще мине време докато китайците докарат средното ниво на западните хора.. ха, ако щеш и на българите :)

Ха, ха, догонил ги е. Кажи го на селяните от забутаните провинции, които още орат с биволи и ще те претрепят с мотиките си моментално.

ти да не си от тексас бе дето още бичат с дървени стълбове за елжици?

Вече поне един по-долу го споменава и тук (... 13:50:27), истинският проблем не е андроид мазнята, която всеки може да съшие някак така че да заработи не по-зле от съшитото от гугъл. ARM спират всякакъв бизнес с хуауей защото много от нещата им били базирани на американска технология и по тази причина забраната идваща от щатите ги удря и тях, ако и да са UK фирма. Това е новина от вчера (BBC), тия от дир ще помълчат още някой друг ден но ще се предадат и ще я пуснат и те. Събитието не касае сегашните телефони, чиповете те си ги правят сами, но следващия процесор който не е довършен увисва, няма да го бъде. Да намерят някого дето да може да им направи нов конкурентноспосбен процесор в сегмента би било практически чудо, такива хора се броят на пръстите на едната ръка. В дългосрочен план - особено ако бият шута на АРМ и минат на свястна архитектура като power - ако се справят ще са големи победители, но идните няколко години европейският - БГ в това число - пазар за телефони тях вече го няма.

Не си разбрал че нищо не овисва лицензите които ARM им ги е дал си остават тоест не им спират разработката на ARM чипове, основно прекратяват сътрудничесвото. Другия момент е че има процесорни архитектури като MIPS и RISC-V които не са зависими от лицензи , китайците правят многоядреми MIPS чипове в момента в сегашната ситуация ще положат още по-големи усилия в развитие им. Реално това което ще се постигне още по-голяма независимост на Китайския технологичен сектор от някои технологии в дългосрочен план. Като ви чета злобните писания българина наистина си заслужава кочината в която живее.

Да бе да, закъде съм ако не се намери разбирач да ми обясни. На слука с RISC-V, поредният мъртвороден напън. MIPS е приличнна архитектура, ако могат да преживеят 5-6 години докато успеят да извадят конкурентноспособен смартфон базиран на МИПС ще са прескочили трапа. Още по-добре ако тия години ги хвърлят не в MIPS а в power, който изкара power базиран телефон ще има потенциала да изтреби останалите. Но засега е както казах, новият им процесор е вече мъртва разработка, а пазарът за телефони по света извън Китай за тях вече го няма.

и ко ши праят тиа шъ продават на Боко платежоспособния? смешник!

особено РъБЪ пазар напрао ги утрепва шъ знайш ...

има ли статистика, от гугъл, която доказва, че радостта от 70 години проституция на германския елит е донесло нещо ново освен поредния фашизъм. този път на "толерантните"? ето например да кажем, колко случаи на изнасилвания на жени са подминатаи от истанбулската конвенция, само защото насилниците са подкрепяни от папата и ме тоо???

Марш оттука бе, поредният разврещял се умствено изостанал руски слуга.

вижте сега, аз никога не съм понасял комунетата, които седнали на мрежата си от престъпления ме съдят от последна инстанция! никога няма и да го одобря, дори на лов с другаря от съдебната система! но защо трябва пак ние, плащащите данъци пак да сме жертва на монопола? ВИ

ко речи?!?

ето, ко рекох“ турската цензура на радан костов да не гледа турски сериали! особено преди избори в европа, в които участва!

Не го бъзикай! Не стига, че пише с толкова правописни и пунктуационни грешки, а и ти му усложняваш живота!

както вече бегло споменах, гугъл е един от онез проекти на безполовите, смятащи се за седящи единствени на трона и които се считат за too big to fali. да, ама "свободният" пазар се разви! това политиката на меркел и социалиста обама го проспа! :-))) за зелените да не говорим. те само се боядисват така, за да заприличат на индианци.. :-)))

Добре ,че са "половите" българи та да върви прогреса...ако чакахме на теб щяхме да сме още по пещерите!

горкият аз, пак попаднах в капчата на гугъла, която на практика е ограничение в свободата на словото, което дори е описано в германската конституция, която празнува своята 70 годишнина!

вижте сега, в днешни времена дори цензурите на другарите от аонсу могат да бъдат заобикаляни! камо ли произведените в подземията им процесори по честни избори... :-)))

Проблема с Гооле е много по-малък от проблема които им се натресе вчера на Хуивей. АРМ им спира разработките и вече няма да могат да ползват технологията им. Т.е. остават без нови чипове.

ти щото беше там и видя нали

тук бих отворил бутилка оригинално шампанско за здравето на г-н Линус Торвалдс, който даде в ръцете на света възможността не само за безкрайна комуникация, но и за безкрайното развитие на софтуерни приложения. като при това не остави никого гладен. колкото до гугъл. с хегемонията на гугъл на пазара на подслушването е свършено! като парадоксалното е, че те сами си произнесоха, одобриха и подписаха присъдата под покрива на лафа на мерекелизаторите на света: too big to fail. е? сега лайкучките на аонсовите другари могат да смятат загубите си в лабораториите си в мазетата, където биват убивани мъжки секретарки.. :-))) прав ли съм пак, а другарки, другари и междуполови, аонсувци с ограничено мислене?

Не мога да кажа прав ли си, защото половината от написаното ти не го разбрах! Думите изглеждат познато, ама свързването им е странно!

казваш Нокия беше мноооого по-слаба фирмичка от Хуивей, Както и Виндовс системата също. А сега някаква си фирмичка на които акциите за 2 години им паднаха със 80% и 7 години разработва ОС без да изкара нищо на пазара с нея ще разбие Гоогле. Така ли? Я кажи каква трева пушиш.

не сложно за разбиране! даже е просто! просто ви липсват знания, цензурата на дпс, аонсу и костоваците!

г-н Торвалдс ще бъде безкрайно изненадан от нещата, които е дал на света.

ма то тоз не е кравар бе ма как може така...въх въъъъх most, geratest в краен случай great тъй да се излага рийш ли

Пада им се на китайчетата. Затвориха всичките си американски конкуренти с поне една обиколка и сега нека страдат...

Гооглето ги зарязва а днеска и АМР им спира разработките по процесорите.... Сбогом Чайна майна.

Тикво, тикво, пак ли на... грешния гроб рониш сълзици, тикво:)))???

той ка БГ "елита" начи в исторически план

Хуявей пак се пъне, ама положението е много "ЩЕ", забавното е че поръчките им се сриват и милиони смартфони на Хуявей остават на склад. Ще си подбиват сами цените ли? Повтарят малоумните изцепки на ZTE.

BRCK

И какво мислиш ще направят ако им залежат телефоните? Много ясно ,че ще подбият цените. И без това са надценени. Какво ще стане с ябълката и самсунг в тоя случай?

"На 24 юни 2008 година компаниите Nokia, Sony Ericsson, Motorola и NTT DOCOMO официално заявяват сливането на различните платформи в обща. Заедно с AT&T, LG Electronics, Samsung Electronics, STMicroelectronics, Texas Instruments и Vodafone създават некомерсиална организация – Symbian Foundation. Nokia анонсира покупката на всички дялове на Symbian Ltd. и се ангажира да предоставя изходните кодове на Symbian Foundation" Чрез Симбиан са се опитали да работят над обща система, на това му е дошъл края и после е продължена само от Нокиа, а в последствие изоставена и от тях, и днес тенденцията е не да се обединят в обща система, а всеки да прави нещо с което да изпъкне пред останалите, но пък да е на основа linux, google, youtube, java, flash и т.н.

в индия половината телефони работят на Симбиан и там все още активно се разработват приложения за тая система. Нокия също продължава да произвежда телефони със Симбиан. Въобще нахвърлял си разни думи на латиница без явно да разбираш какво значат.

Schilo

Айде, пореден шут по янките. Най-много да сринат Андроид!

Ма верно ли си го мислиш това или просто си ляляш за една ценна рубличка :) Ще сринат Гугъл - смееееех

Schilo

за юани. това са реалностити, бро!

Schilo

за юани пиша, бро. и Симбиан беше първата, ама на!

Американците унищожиха бизнеса на Нокиа с мобилни телефони, спомняме си че Нокиа някога беше най-големият прозводител на мобилни телефони в Света, даже Нокиа имаше операционна система наречена Maemo, която и нея затриха за да не се явява конкурент на Андроид и Епъл. Ама сега нещата се връщат, ще ударите на камък с Китайците.

BRCK

Nokia се погреба сама. Е помогнаха малко и американците. Понеже явно хуйвей са по-умни от Нокиа - при тях като гледам номера няма да мине.

Нокия имаха Симбиан, която за времето си беше добре. След това Подразделението за телефони фалира точно защото си ги произвеждаха сами не можеше да издържи на конкуренцията на китайските производители и от Нокия бяха принудени да го продадат. Микромеките дадоха най-много, затова го купиха, заради лицензите и патентите при разработката и производството на телефони със собствена операционна система - МикроСофт. Е, както се видя и техните планове се провалиха и накрая завършиха на загуба. Апропо, дори и мекромеките си произвеждаха телефоните при дръпнатите... Както и сега нахапаните... както всички... Така че американците не са унищожили нищо!

То ютубето тази нощ умря. Така че дали гуглето ще го дава на хуавей или не, все тая.

За последния абзац браво Гогов точно си го написал ама простолюдието дали ще го разбере.

Китайците пак ще крадат и си го казват. Защо взимат базата на Андроид?

Защото е свободна ето защо бе умник, може да я ползва всеки

BRCK

Базата на Андроид е Линукс и е безплатна. Тоест нищо не крадът китайците. Гугъл просто загуби 2 милиарда потребители. Тенденцията е в телефоните на другите китайски производители да почнат да предлагат подобна система. И загубите на гугъл ще станат 90% от всички потребители.Честито.

2 милиарда потребители???? Путлераската идиотщина и малоумие нямат край. А и като гледам Хуавей загубипа вече милиони потребители. Поръчките за дни се сринаха и останаха основно вътрешнокитайски.

BRCK

Само си сметни Китай и Индиа колко са. Там ябълката не е на почит. Сега ми кажи ако всички китайски производители не ползват гугъл - колко точно потребители ще загуби гугъл от цялата работа? Според демократичната ти и тръмпска експертиза.

Пак ли почна да набъркваш други държави? Кво общо има Индия с Китай. И естествено , че китайските производители няма да почнат да предлагат подобна система, защото за нула време ще бъдат изритани от пазара по цял свят. Поне десетина държави чакат такъв ход на китайците за да приемат производството. Засега го духа само Хуявей, а ZTE вече яде калая и чака момента в който ще гепи клиентите на Хуявей в Китай.

BRCK

На тъп ли се правиш? Единствените некитайски големи производители на телефони са Епъл и Самсунг. Ако всички останали минат от Гугъл Андроид, на 'системата' на Хуавей (всеки лесно може да си направи собствен безплатен андроид или да ползва хуавейския) колко точно % от потребителите ще загуби Гугъл? Давам ти лесен жокер - виждаш колко е пазарния дял на Епъл,Самсунг, и всички останали (Хуавей, Шаоми, Опо, Оне и тн и тн) и ако знаеш да смяташ ще достигнеш до цифра по-голяма от 50%. Ще фалира ли гугъл или ще оцелее при такова развитие на нещата?

А Андроид-а какво мислиш че ползва за база...да не милсиш че са открили топлата вода...ползвали са Линукс

нещо което от 2012та го "развиват" и до сега не са го сложили на телефоните си - има защо да не го слагат. Това че са направили дистрибуция на Линукс за телефони не го прави Хуйвей ОС. А ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕтата са ги взели на заем от Руслямска държава. 7 години... 7 години и нито един телефон с "тяхната" ОС.

Защото досега беше безсмислено, затова. Когато можеш да ползваш нещо евтино и готово, го ползваш колкото и до и бъгаво

много си тъпа . на андроида ядрото е линукско

дали да не земеш да се гръмнеш?

Става това, което казах вчера - излизат със собствена система. Вместо да избодат очи, САЩ взвха, че изписа вежди. Сега Android ще има още един конкурент. Глупаво, много глупаво.

като Нокия, като виндовс, като Линукс... и сега нова дистрибуция на Линукс ще ги срази? :))))) големи майтапчии.

То пък Андроида една хубост, боже опази...

Сега остава след като изкарат новата си ОС хуауеи, да вземе да се окаже по бърза и по добра от андроид,да се хареса на потребителите и да я поискат и други производители ,и така да ударят един голям шамар на гугъл.А Тръмп да се осъзнае и усети че прецаква америка с неговите си действия.

Тръмп чисто по комунистически намеси икономиката в политиката. Да играе на комунизъм с Китай ми се струва много нелепо. Възможният отговор на Китай е да задължи всички китайски производители да използват операционната система на хуавей. Тогава за андроид остава само самсунг. Дори това не е сигурно, защото Република Корея много добре знае къде се намира. Затова въпреки американските бази на територията и не се включи в санкциите срещу Русия и продължава да си доставя петрол от Иран. Та не е изключено, самсунг да предпочете софтуера на хуавей, когато започнат да го предлагат.

абсолютно постижимо е . няма да е толкова шарено и мазно , обаче няма да лепнат и насичат менютата ако не си с 20 GHz процесор

Гугъл го пишат 15 години и още е бъгав. Известен китайски софтуер няма. Тази ОС е само на приказки. Ще тръгне толкова, колкото и на Самсунг Тизен-а. Не се ли разберат за техните телефони скоро ще се знае само в Китай. Язък, че направиха доста за камерите на телефоните.

Изобщо не си прав. Има брутален филтър от страна на гугъл за китайски софтуеър,библиотеки и прочее. Позлваме няколко open source javascript frameworks които са Китайски и мога да кажа, че са пъти по стабилни и бързи от западните алтернативи

Жълтурите не пускат Жужъл в Китай защото Жужъл ги следи яко и докладва на ЦРУ... Американците не пускат Хуявей, защто той пък докладва на жълтурите... Ми като не искаш да те следят метни си телефона у реката и готово...

Каква изненада... за тези, който забравят, че андроида е пипнат оттук - оттам Линукс. И повечето Линукс приложения тръгват безпроблемно на Андроид, стига да знаеш как. Същото ще е и с оса на Huawei - 2-3 реда програмка за осигуряване на съвместимост. И 2-3 милиарда по-малко за гуглестите...

"...повечето Линукс приложения тръгват безпроблемно на Андроид" - нек'ъв спец ще да си ти ... Неясно за в коя област

е не в осбластта на хвърляне на камъни в редки кравешки лайна, така че да пръскат надалеч....

Донал Дък забравя една важна подробност - Ако някой изглежда умрял , не го ритай , да не се окаже че в съшност е полегнал да дремне.......

Едно е да е съвместима, друго е да имаш достъп до Гугъл плей.

О Края на света дойде като нямаш гугал плей а като нямаш пари как сваляш от Адоптаит и те Хуавея им е много трудно да си направят магазин те разраротчиците на игри/приложения им е все тая къде ще ги продават важното е да се продават.

Амат си App Gallery , даже си работи, просто до сега не го натрапваха.....

Какво е т'ва гугъл плей, че аз май не съм го използвал? Липсата му как ще ми се отрази? Ще ме харесват ли жените?

Със сигурност ще бъде по Добра от андроид

Ще видим

Hubawei но не стареее

Към новината