назад

Отиде си пионерът в компютърите сър Клайв Синклер

07:10 | 17 септември 2021 65 5296

Коментари 65

За пионера в компютЪрите вече разбрахме. А как е пионерът в компютрите?

Не знам..ама пък процесора е "8 битен" :D

"Припомня ТАСС" Ха, сега, де!

КомпютЪрите брат мееее.... Сокерес батко, дай някой лев да си купим леб.

ако се прилагаше логиката(нихелизма), която се прилага в България за откритие, Британия щеше да се разпадне там учат че компютара е открит от англичани калкулатора от англичнаи, хартията от англичани, сандвича от англичани, а повечето открития се лучват след посещения в други държави, разбира се има и велики инжинерни открития и там, но никога няма да чуеш от обиконовен човек такова нихилистично нещо като крадене ми те картофите им които са нцаионално ядене са открданати от америка и 100 години се учт как да ги ядат, ракетите са взаимствани от индиици които не само че са имали ракети но са имали и ракетни войски им правят яко показно на британците, след това специално има назначен военен който да направи ревърс инжинеринг сандвича става известен след като някъв граф се разхожда по отмонакста империя и се връща с откритието от там, нищо ново, но нова за Британците, ако нашите изобретатели ставаха сърове след изборетение, а политци като Йончева и оня коелдак "проф" Иво Христов бяха чистачи нещата у нас щяха да са добре

Но без печатницата на Фед зад гърба си нямаше шанс срещу презокеанските акули. Днес Клайв Синклер си отива забравен, а деБил Гейтс не слиза от страниците на световните медии.

Чавдарчета и чалгарчета. Отиде си пионерът в компотите ли? Как може да сте толкова прости да не можете да измислите едно нормално изречение. Кой клас сте? 5ти или 6ти. Речника ви е актуален за тази възрастова група. Следва пионери в ракетите. Пионери в тенджерите и тиганите. И накрая ще сте пионери на дърветата и бананите.

Уникално тъп коментар! Свери си часовника! Оригиналното значение на думата пионер няма нищо общо с комунизма.

Тъпак, думата пионер не е българска и съществува стотици години преди някой да се сети какво е комунизъм.

Чак пък стотици...

КомпютЪрите, социлизЪма, капитализЪма, някой май е чел книгите на Тодор Живков.

Sinclair ZX Spectrum 48К беше първия ми компютър. Сглобен от руски части - мисля че бяха към 20 чипа общо. За времето си - абсолютно невероятен.16 цвята! 2 на знакомясто. Най-веселото е, че всъщност не ти трябваше да учиш Бейсика, защото всички ключови думи бяха на клавиатурата - всеки един клавиш имаше 5 (пет!) функции - буква, символ, бейсик оператор и още 2 спомагателни бейсик оператори. Много по-добър от Apple 2 (Правец 82) За съжаление не беше популярен в България - а напразно. За любопитните - браузерен емулатор: http://torinak.com/qaop

компютърите Неграмотни сте.

Ами това "8-битен процесор" ? Яко, а...

Машала, ДИР! КомпютЪри

Нали всички със сифони ни обясняват че Стивито е първият с персоналните компове. Я да вземат да се разберат помежду си.

Стийв Джобс и Стийв Возняк пускат техния първи компютър през 1976г. И той Е първият персонален компютър. Клайв Синклер пуска неговия, The Sinclair ZX80, през 1980г. Продава огромни количества от него, защото евтин в сравнение с компютрите на Апъл.

Синклер е първият масов (евтин) в Европа. Епъл не са първи, просто създават първия масов (евтин) в САЩ. ПС ИМКО-2 и Правец 82/M/C бяха много добри и здрави изделия.

Altair 1974

altair не е точно масов и евтин. Епъл, Танди и още един бяха. а преди алтаир има още няколко разработки, вкл. и на фирмата Ксероск (без която дори компютърните мрежи нямаше да са същите). Синклер е велик, но статията е неграмотна. Меко казано неграмотна.

А заедно със Спектър имаше Амига и Комодор(е).

На практика най-първият първи персонален компютър е разработен още през 1974г., не от двамата Стийв, но понеже не придобива популярност и е силно ограничен откъм производство и разпространение, чак когато Апъл пускат своя, концепцията за персонален компютър добива облик, и именно затова компютърът на Апъл се води “първи”.

води се 'първи' щото са спечелили напдреварата с останалите от Троицата. За Tandy примерно, чувал ли си? Или че IBM имат разработки преди епъл? За Xerox? момчета поне прочетете вики-то преди да се правите на експерти.

Всеки ден ново дъно по грамотност и обща култура от Дир. Тъкмо си мислиш, че повече няма накъде и те изненадват неприятно.

Пичове от Дир, как може да сте толкова неграмотни?! “Компютърите” ли ви направиха такива?

Не компютърите, а защото мозъците им са 8 битени. :)

Един по един си отиват хората които създадоха компютрите от нашето минало. Тези на които се възхищавахме и радвахме като малки деца. Това са хора които са проправяли път в тази технология и тези от които много са се учили. Светла им памет!

Аз също работя "компютЪри"

и аз работим на компютъри

Компютърите, битен .... Аз българ.

Светла му памет. Но аз се питам КОГА ЩЕ СИ ИДЕ НЕГРАМОТНОСТТА ОТ МЕДИЙНОТО ПРОСТРАНСТВО или и тя както компютЪЪЪЪЪрите все повече ще навлиза в живота ни????

Абе ДИРници, члвека е починал, отиват си тези, които после се връщат, а от оня свят никой не се е върнал още, също болните не се борят за живота си, лекарите го правят. Научете литературен български език, без хашлашки сленг моля

При "КОМПЮТЪРИТЕ" е по-различно.

Сигурни ли сте,че не е починал от ковид?

няма никакъв шанс!

А вие сте пионери на правописа!

Помня първите достъпни Комодоре и Синклер ,които се предлагаха в каталога на Некерман.Гледахме каталога и крояхме схеми как да ги имаме.

8-битен процесор....

Явно са назначили някой афгански бежанец наскоро.

Поредното неграмотно нашенче, сред журналята има доста такива

квотата за куви и цигани.

Началото на микро Електрониката е поставено от калкулатора Елка, реално Българите правим първия в света калкилатор с корен квадратен, за съжаление, нашата управляваща аристокрация единствено ни внушава как сме смотан народ.....понеже е създавана да служи на чужди държави а и има немлако чужденци, Елена йончева вместо да тръби 4 години как асме най корумпирани да беше обяснила че в Бг е началото на микро електрониката и идеята на Тесла е била реализирана в нашите мотокарипреди повече от 60 години. Единствената роля на нашите съровци е да ни създават комплекси и да си хавалят техните банди и времето по което техните банди са грабили и да си приписват заслугите на народа, като техни

Беше крадено и копирано!

Мерцедес и те са откраднали формата на колелото от шумерите...

Твоите разбирания за "крадене" и "копиране" са ти внушени от твоите западни уж "приятели" за да подхранват малодушието ти и усещането на туземец. Те използват същите похвати и методи на "крадене" и "копиране" без никакви задръжки. Тези, западни фирми също тогава са крадци (както и половината корпорациии напривили това и онова за пръв път) защото са крали физическите и математически и химични открития правени през 17,18 и 19 век (30-50% от руснаци) и от китайци и индийци съотворени преди 5-6 хил. години. Между другото нещата от тези години са защитени авторски на принципа на konw-how. С патенти (които действат 10-15 г.) се покриват разработките на ИТ фирмите от 90-те насам. Това означава, че който може копира и използва част, който не може купува ! Специално при "елките" няма нищо "копирано" и "крадено". Сложността на едно такова устройство е по силите на студент. България по това време имаше като такива Висши училища, така и такива заводи (за полупроводници), така и развойни бази (сега фирми) - освен специализирани такива (напр. ЗЕПЕ) така и институтите на БАН. А това, че загубхме всичко това (базите отидоха в частни фирми - вече чужди), специалиститте отидоха "на запад" - главно в американските военни развойни бюра се дължи на дървени философи като теб ! Жалко за г-н Синклер. В дипломната си работа преди много години цитирах едно техническо решение на компанията - Died cookroach ("умрялата хлебарки - бяха обърнали един чип нагоре с краката и за това го кръстиха така...).

Жалко, че не стигна време и за завод за цели проводници :(

Тъпак! Няма как да е крадено понеже първи, ние го прилагаме с такава цел и е първия калкулатор в света, ням от кого да го откраднем!преди години когато англичани колеги се хвалеха с техния миниатюрен калкулатор, аз реших да видя елката на какво ниво е била оказа се за моя изненада,ч е е и по малко и по рано създадена и пъравата с корен квадратен, и че японците започват развитието микро елктрониката на базата на това което е ползвано в нашия миниатюрен калкулатор, разбира се това не е постижение на управляващите ни касти, и да нямаше комунизъм пак щеше д ас еслучин, но най вероятно днес щяхме да знаем за постигантото от Българите и да имаме самочуствие, а не да се гордеем със социализма вместо с реланите изобретения

Абе пич, откъде имаш очи точно за компютрите да кажеш, че нищо не сме крали и само ни внушавали да сме били компексирани? Аз като те гледам как сам себе си лъжеш, точно от теб лъха на комплексарщина как някой винаги ни мачкал да сме малодушни. Казваш истината и това е! Правец 8 барабар със софтуера краден с гза си от Apple II Изот, Правец 16 от IBM XT Онези големите дискове от изчислителните центрове с които си правеха антени за телевизия - крадено от DEC Вътре стандарти, интерфейси, процесори, памети, езици за прогамиране - всичко, ама всичко крало комунистическото изчадие и пак дрънкаш по форуми как сме били голяма работа бе Ганьо... Затвори я за малко тая уста най-накрая! Аман от комунистическата пропаганда! Или оня по-горе с Елката. Ми нали вътре всичко е изкопирано 1:1 от американски чипове бе! Че те дори транзисторите са с няколко години по-късно излезли от западните си аналози и си пасват и по номерация на крачетата, и по спецификация. Всички интегрални схеми в СССР и НРБ имаха Западни аналози с по-добри характеристики, излезли няколко години по-рано. Общо взето и не криеха, какво са крали от Филипс(телевизионните чипове), Моторола(цифрови и аналогови), Теxas Instruments (цифрови) и Intel(процесори). По онова време хората се чудеха как прости радиоприменици произведени в СССР и НРБ имаха повече транзистори от западните си аналози. А те вътре самите транзистори с усилване 10 пъти по-малко от западните, от които дефакто са крадени, недокрадени. Оттам и нуждата от усложняване на схемата. Не ти ли писна да говориш/пишеш глупости ? Как може едни обикновени копирачи да са рамо до рамо с хората които са проектирали и създали нещо реално ?!

kgoranov

за калкулатпра наистина сме първи, но след това цялото ИТ бе копиране на западни технологии. Купуваха се не;егално (заради КОКОМ) всякакви компютри и се опитваха да ги копират. В монета който платките станаха многослойни нещата отидоха на кино.

до марс в момента е точно наопаки: карат ни да забравим за всичко, за постижения, индустрия, открития, само защото видите ли били по времето на каманизма. тъпня - все едно да забравят за парните локомотиви, само защото са правени и ползвани от колонизатори и робовладелци.

"... пионерът в компютЪрите...", " ... 8- битеН...". По времето на комунизЪма поне български понаучихме....

Е и... Като има толкова машини и компютри в помощ на човека, защо живота става по скъп и милиони деца си лягат гладни. Май нещо куца в демокрацията

Сигурно, защото трябва да има за цигари и ракия...

реално погледнато, на 90% от хората компютри не им трябват

Процентът на бедните и гладните пада в световен мащаб въпреки социализма :)

Имах Sinclair ZX Spectrum (Z80) през 1985, научи ме на програмиране. Светла му памет

Съседът си сглоби Правец-82 от крадена платка от завода в Правец и насипни чипове от всякакъв произход :) Година по-късно и ние с бащата... Синклерът съм го вижда у едно "синче на голяма клечка" от съседния вход - то не мяха графики, то не бяха музики... Да, всички понаучихме по нещо :)

Ама наистина ли компютЪрите, да не е компотЪрите?

Нали българите сме измислили компютъра, калкултатора и електронния часовник?

Трябва да уважаваме всички гледни точки.

Какво е това компютЪрите?

Нещо като "8-битен процесор".

"неврален процесор"...

Като бивата ми 8-битуваща съпруга, която писка с малък хард в главата :)

Прилича ми на недоспал дирник...

Към новината