Коментари - Най-мощната ракета в арсенала на България | IT.dir.bg
назад

Най-мощната ракета в арсенала на България

Ракетният комплекс "Точка" е най-мощното оръжие в арсенала на Българската армия. Какво знаем за него.

Обратно в новината

Коментари - Най-мощната ракета в арсенала на България | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Известно ли ви е, че руските зенитни комплекси Волхов и Двина, Които бяха на въоръжение у нас дълго, бяха с електроника на радиолампи, докато западните бяха на интегрални чипове, микропроцесори…? Руския аргумент беше, че при ядрена война, вакуумните радиолампи са по неуязвими от полупроводниковата технология….дали сега мислят същото?

Жълтите и мръсни Семит Песи и Исак Кобургуцки предадоха на Израел 50 парчета ракети ss23 с обсег 500 километра. Самоходните шасита дори не са налични, както и учебният модел. Единствено химическите бойни глави бяха унищожавани по най-просташки начин с цел да тровят българите от Стара Загора. С нови бойни глави, чифутите имат възможност да обстрелват и България с нашите ракети получени безплатно, като подарък от изброените им сънародници.

Значи от 99-та не сме ги тествали? Поне установките могат ли да излязат на собствен ход от гаражите?

ЧУДЯ СЕ КАК НЕ СА ПОДАРИЛИ НА МАКЕТАТА ОСВЕН ТАНКОВЕТЕ И ТАЗИ РАКЕТА????

най мощното оръжие в БГ е Винкела!!!!

Хубава техника макар и старичка. Лошото е минималната бройка на машинките и боеприпаса. Стреляме по две ракети и беж да ни няма... тази ударна система е предназначена да поразява командни пунктове и стратегически точки. Истинската сила е в машинарията за залпов огън, която покрива огромен периметър и разтопява и метала долу.

Не знам защо прочетох натовското означение като SKRAP, На български- СКРАП или СКРЪБ, и двата превода са валидни !

Сегашния огневи залп на българската армия отстъпва по мощност на огневия залп на една мотострелкова дивизия от времето на тоталитаризма.Тогавашния театър на бойните действия на българската армия се простираше чак до Ефрат.Тази карта е монтирана в една огромна зала в един вече позапустял запасен команден пункт /поне там я видях ,когато един френски генерал пожела да го отворят и разгледа , а аз случайно бях там/.Огромна карта поне 4 метра висока и може би 8-10 метра дълга.Само цитата""""""""Пикът на родните ВВС обаче са 80-те години. Тогава на въоръжение са приети МиГ-25, които реално нямат противник в небето на Балканите, разузнавателно-ударните комплекси Су-22М4, щурмовите самолети Су-25, щурмовите вертолети Ми-24. Тези машини са без аналог в региона. Не говорим за внесените над 90 броя МиГ-23 и за мощта на БГА Балкан, оперираща на пет континента. В условията на война България можеше да разчита на военна и гражданска авиация с десет ки хиляди отлично подготвени специалисти и 1500 модерни летателни апарата, от които 700 военни. """""""""

През годините на Студената война страната ни е обградена от врагове. Но не смеят да посегнат на България, не само защото сме сателит. В югославската, гръцката и турската армия е бил направен анализ, в който е подчертана въздушната мощ на страната. В средата на 50-те години нашите ВВС разполагат с близо 800 самолета, сведени в седем авиационни дивизии. Ние имаме най-подготвените бойни пилоти, с най-модерната авиационна техника и бойният потенциал на авиацията ни се равнява на сумарния на Турция и Гърция, взети заедно. Това статукво се запазва до 70-те години. Тогава сме въоръжени с около 600 самолета. Отделно мобилизационно се развръщат гражданската и спортната авиация, за да формират авиационна групировка по време на война от близо 1000 бойни, транспортни и спомагателни самолета.

Иван Петров

били са славни времена... сега имаме само спомени.

Така ви искам - какви бяха тези писания за по триста самолета! Като ви казвах, дайте да ги докараме поне до 800 бойни! И светофарна уредба в небето, та да могат да се разминават на кръстовищата на въздушните коридори...

Имаше един филм "Вчера".Та и за българската армия може да се каже същото.:""""""Българската нар одна армия е имала далекобойни ракети. -8 комплекса Р-400 (SS 23с обсег 480 км, въоръжени с още 24 допълнителни ракети всички с възможност за поставяне на ядрени глави; 50 комплекса Р-300 Елбрус (Scud) с възможност за поставяне на ядрени глави с обсег 300 км; неуточнен брой тактически ракетни комплекси 9К52 Луна с обсег 70 км с възможност за поставяне на ядрени глави, 1 комплекс 9К79 Точка (SS21) с обсег 70 км (и 1 комплекс ОТРК 9К714 Ока, с далекобойност 400 км, дислоциран в с.Телиш ) с възможност за поставяне на ядрени глави; 26 зенитно -ракетни дивизиона въоръжени с комплексите: С-200 с обсег до 240 км 10 установки с възможност за ядрени бойни глави, 10 мобилни установки С-300 с обсег до 75 км, общо 20 мобилни установки СА-75 Волхов с обсег до 43км и СА-75 Двина с обсег до 29 км, 20 мобилни компекса 2К12 КУБ с обсег до 24 км, (1 зенитно-ракетна бригада система 2К11 Круг с обсег 50 км, в периода 1984-86 г."""""

Имахме и брегови ракетни дивизиони "Сопка" в последствие заменени със "Рубеж"

Гледам пълно е с разбирачи от военна техника :) Един мъж се интересува от военна техника когато камата му е малка, хаха...

този който не се интересува от военна техника в повечето случай му е голяма халката...затова и го вълнува големината на камата.

За 500 г. дори 700 .. мисля че сме съвършени в това отношение ...

Респектираща ракета "Скраб". Движи се ниско, след като е била хвърлена от ръка, поради липса на гориво (откраднато и пропито). Обсег около 7 метра, зависи от махмурлука на хвъргачите. Поражения - само ако някой от тях се спъне.

хъх.... умре коня от смех... как ще ност ядрена бойна глава с обсег 70 км? Кой е луд да пусне ядрена бомба на 70 км от себе си ей? тези още през 70-те са били за лудницата

По същия начин както има ядрени боеприпаси за 152 мм оръдие от 0,2 до 1Кт

Г-н Гогов, това не е новина за раздел "Наука и Технологии"! Крайно време е да направите такъв от рода на "Смях в Залата"! Там вече си пускайте новините за огневата мощ на БГ, новата Мис България и т.н.

Името и определя и влиянието ни на световната сцена, ние сме просто една незабележима точка. На гол тумбак чифте пищови му се казва на това.

Руското оръжие е най-добро.

Видяхме го в Сирия колко е 'добро' срещу американското оръжие, особено срещу томаховките. Видяхме го и в Ирак по времето на двете войни със САЩ - Саддам яде четвъртития и двата пъти ама това е щото ''руското оръжие е най-доброто'', нали? И си смени ника на антибългарин

Иван Петров

нито едно оръжие не стреля само...та важен е човека зад спусъка, а не толкова оръжието. и с по-стара техника се постигат резултати с подготвени и мотивирани войници

Не изпадай в напразен неподплатен патриотизъм...

Че в тъмните "90" ядрени заряди за "Точка У" "вървяха" за по камион с водка "парчето"...

ние в нато ли сме или в ниякакъв евразииски саюз

Лягамси щастлив и спокоен!невероятна ракетна мощ !треперете врагове от страшните бг ракети дето летят цели 70км!!!!!

Имахме от тежките машини само МТЛБ в завода в Червен бряг правихме по-точно сглабяхме със съветски части. Всички камиони и джипки бяха СССР и ако спрат да ти дават части си до там. Основно правихме автомати и патрони, както и гранотомети, и минохвърхачки със боеприпасите. Но това е леко въоръжение не може да реши съвременна война.

Не съм чул съвсем добре, нито съм видял, но съм подочул, че това за липсата на ядрени заряди не е съвсем вярно. Тия заряди дето уж липсват , стигат за липсата на Турция...

турция викаш... ама от границата да меташ с това, на 70 км ще навредиш повече на себе си, отколкото на турция ;) хахаха

Само че във видеото към текста не можах да видя приближаването на ракетите и цЕлите се взривяваха някак от самосебе си, без да ги удря ракета. Много интересен подход :-)

ами много глупаво е да се мисли ,че гръмнали неколко цели заедно!? ракетите точка разполагат с касетъчни боини глави ,а ако се се използва такава в радиюс 200м. се взривява всичко !!

обикновенно за демонстрации се използва фугасна глава и тез от видеото са такива !взривяват се малко над целта и за това не се вижда ракета

Фугас-мугас, ама дърветата до мишената си стоят непоразени. Ясно ми е, че и да се нс3р3т3, няма да се изложите, но ми е забавно как и на бялото викате "ЧЕРВЕНО". Щом ви е чак толкова "ЧЕРВЕНО", чудя се какво търсите в България? Я един прыжок и си бегайте у дома, там да блаженствате!

ся трука ни дават за пример Турция и турската армия. Само дето мине се не мине 10 години и трурската армия прави пореден преврат. Последният път даже си бомбардираха и парламента. За къв чемер ни е да издържаме 100 000 лентяй??? НЙие не може да плащаме пенсиите на пенсионерите, на и на Радев пенсията е бая височка. Кой ще храни толкова много аскер, дето само ще си клати краката? И за къв чемер ни са ракети? Кого ще нападаме, Турция? Гърция?

Маймун си ти. Турция само ни бройка съвсем да се оголим и ще видиш ти Югоизточна България в друга карта и с друг "суверен" в рамките на 48 часа. Ама на такива "специалисти" като теб не им се напряга с такива мисли. Пък и може да са ти понаплатили малко. Ей тъй някой хонорар със западен знак.

Служил отдавана във великата българска армия. Имаше много около 100 000 личен състав отделно и команден поне 40 000. Да имахме много хора и бяхме по 24 часа в поделенията. Тренирахме, учехме, служене на раодината. Но нямаше как да изпълняваме самостоятелни задачи. Цялата ни техника беше съветска и нямаше как да не зависим от СССР. На практика тука правим само леко въоръжение. Сега ситуацията в НАТО не е по различна. Изцяло ме зависими от НАТО както и навремето от СССР. Нито тогава можехме да се справим с натовските съюзници Турция и Гърция без СССР, нито пък сега можем да се справим без САЩ и НАТО. Изобщо след втората световна война на България и е забранено да произвежда самолети и всички заводи са затворени, а самолетите бракувани. Оттогава сме зависима във военно отношение държава и това е положението.

Турция има разработени балистичните ракети SOMа BORA с радиус 250 км като целта на новите турски страшилища е да достигнат до невероятните 2500 км .ЕРДОГАН е заръчал на гл.инжинер в Тубитак-Рокетсан-Аселсан инж.Алтънбаджак за 100 годишнината от създаването на Турската Държава 1923-2023 ГОДИНА СОМА и БОРАда се доближат до 2500 км .Със започване на строежа на ТРИ АЕЦа вТурция Ердоган иска отработеното гориво отАЕЦовете да отива директно в лабораториите на Тубитак да се преработва ПЛУТОНИЯ да се обогати и 2023 СОМовете и БОРовете с ПЛУТОНИЕВИ ЯДРЕНИ бойни глави насочени към Гръцките о-ви и Атина Кюрдистан Булгаристан Дамаск Никозия Ларнака Тел Авив та чак до Виена или всеки който НЕиска да приеме ШЕРИАТА ще бъде заплашван ирекитиран със СОМаи БОРА новите медийни бухалки на Турската Неосманска политика преди бяха тълпите -бежанци след време ще са ракети с плутоний

SOMAh -на вавилонски иврит както и на арамейски (старо иврит)значи ПУШЕЩА кадяща билка УПОЙВАЩ тлеещ наркотик така както тлее хашиш и опиум .В случая турците със СОМа правят аналогия какво ще се случи на врага когато падне СОМа на тяхна територия ще пуши и тлеее огъня на разрушението. 2та ракета BORA идва от еврейското ИЗЯЖДАЩ поглъщащ .Тук турците правят аналогия с ГРЪЦКИТЕ ОСТРОВИ които трябва да бъдат изядени и погълнати от огневата турска мощ на ракетата БОРА.Имено ракетния комплекс БОРА е разположен в (Cesme)Чешме насочен с-у островите на Гърция и Атина с цел 1слънчев ден 2023 да ги погълне и прикрепи към Турция както е правила с остров Кипър и остров ГЬОКЧЕАДА

Праснете ги бе, давайте. Отдолу цялото Мраморно море е в разломи. Познайте кой ще го яде най-големия при евентуално земетресение.

Добре че бяха руснаците да имаме армия, че ако разчитаме на новите ни приятели, привърженици на третия пол, щяхме да сме само за пушечно месо, както ни гласят сега.

Даже сме подготвени за пушечно месо! Само чакат някой да разпали огъня или ако някой от политиците ни не слуша да ни сготвят етнически конфликт. Бъдете сигурни че в краварското разузнаване има готов сценарии за разпалване на гражда сканвойна в България, в случай че решим да мислим за хубавото на държавата.

каква гражданска война със селяни кат тебе?

Не ви ли срам, като пишете тези неща? Вижте се докъде я докарахте! Можете да се гордеете с единичните бройки от пушкалата на 50 години, които имат повече антикварна стойност за колекционерите! Водете се още по акъла на западняците, които съвсем ви свалиха гащите! Продажно племе са това политиците!

Тука беше истината! Също с твърдо гориво, обсег 500 км., оборудвана със системите за поставяне на ядрен боеприпас.

Според мен трябва да направим като Турция и вместо самолети да си купим С-400. Това е най-добрата защита срещу агресори, а ние едва ли мислим да нападаме някого. И 20 модерни изтребителя да имаме, при евентуална масирана атака, повечето ще си заминат още на земята. За парите на 10 изтербителя Турция си купи две батареи С-400. Да не говорим за в пъти по-ниската цена за обслужване и в пъти по-голямата поразяваща сила.

хубаво.. нема да споря сас теб за това.. ама представи си ситуация.. имаш самолет, които неодговаря на повикването на кулата.. имаш с-400.. доближава се кум софия.. стрелаш по него, защото какво друго ти остава, нема да му позволиш да се вбие вав младост нали? имаш самолет - пращаш пилота.. тои се приближава кум самолета и му прави едно кргче-- пилота заспал, правил секс, разбрал че има повредена далекокомуникационната сиъстема, неволно изклучил комуникационната състема говори сас пилота и е всичко оправено.. да знаеш такива самолети само над балгария летат 2-5 годишно.. начи убиваш междо 500 - 1500 хора защото си спестил накои лев ли? а ако ти седиш вав такав самолет които неодговаря???

И кво? Имаме една ракета, която сигурно вече е ръждясала. Няма що, вече се чувствам в опасност.

Не бой се - ние можем да уморим всеки враг от смях!

С усъвършенстваната Точка-У украинците стреляха по химическия завод в Донецк. И улучиха поляната пред завода.

БЪЛГАРИНА ПОБЕЖДАВА ВСЕКИ ВРАГ С ГЪЗ :)) ... ОТВАРЯ БУЗКИТЕ И ЗАКЛЕЩВА ХХХ НА ПОРОБИТЕЛЯ В ГЪЗА :)))

Ти си някакъв безподобен червей, дето срами не просто българските си корени, а човечеството като цяло. И знай, че след освобождението е нямало битка на българска земя, дето да е била загубена от българската армия! Било сърби и французи, било румънци и руснаци, било турци и гърци- всички са се връщали като бити педерси от българска земя. Разбра ли, убитк нещастен! Иди сега направи справка как французите посрещат Генерал Вазов 20 години след Дойран! Гнида продажна и проста!

Както виждате самата могъща Русия е унищожила своите подобни ракети. Значи Русия има кой да ги накара, а нас не е имало според някои форумни експерти. Има неща като международни договори и ангажименти поети по тях. Под натиска на Турция и Гърция са унищожени нашите ракети, няма нищо общо със САЩ, които нито са заплашени от нас, нито са ни продали техни ракети за да каже някой, че имат материален интерес.

България не е била страна по договорите сключвани между САЩ и СССР (което е накарало СССР да унищожи тяхните), това от една страна, от друга страна. Ракетите са били унищожени по настояване на САЩ, а не на Турция и Гърция.... поне официално, дори са искали да им ги предоставим на тях (САЩ, познай защо), вместо да ги унищожаваме!

Да, нашите са унищожени по силата на друг договор. Естествено, че няма Турция и Гърция официално да заявят, че се страхуват от нашите ракети и ще използват лостовете на САЩ и НАТО. Не ме разбирайте погрешно, аз също искам да сме могъщи във военно отношение, но да бъдем реалисти, ние винаги ще бъдем сателит на някой военен съюз, дали източен, дали западен няма значение.

Добра ракетка, става за борба с градушки:)

pompai

Защо трябваше да унищожим руската С-300 и така да правим свирки на Хамерика? ----На кого му пречеше след като влизаме в НАТО и няма да стреляме срещу тях?

pompai

Да ви отговоря. Така Самонарекли си БГ-политици тогава се надпреварваха да лижат дупето на запада и той -ги подкрепяше да мърсуват и крадът нас Българите и да правят каквото те кажат. Това е по голямата част от истината.

spravka link C-300

С-300 е комплек за противовъздушна отбрана и той и в момнета е на въоръжение в Българската армия и не е унищожаван. Що се отнася до СС-23. Това е едина изключително мощна ракетна система. в допълнение към системите Скъд тези системи са осигурявали един наистина много сериозен ракетен чадър на България. Да при евентиален пълномащабен военен конфликт те едва ли самостоятелно са щели да осигурят победа, но жертвите и пораженията, които са можели да нанесат могат да накарат да се замисли всеки противник.... както и да е. Решението за унищожаването им е изцяло политическо и слугинажно, можем да благодарим за него на Иван Костов, Петър Стоянов, Николай Свинаров и Соломон Паси - хората, които продадоха България и Българските интереси!!!

Хайде стига сте ревали за тази сс-23. Какви жертви, какви поражения? С въпросните ракети сме могли да съборим максимум 1 квартал в истанбул. Единствения смисъл от тези ракети е било да бъдат оборудвани с ядрени глави, които е имало налични в България, но като съветска собственост и под тяхно командване. Именно по тази причина краварите са ръчкали за тяхното унищожение. Страхували са се, че ракетите може да бъдат продадени на трета страна която да направи бели или ние чрез руснаците да не сме каширали нещо опасно някъде. Отделно наши летци са изучвали на миг 23 заходи за бомбомятане на ядрени бомби. Вие си отговорете защо. Но стога с глупоститв че въпросните ракети с обикновен заряд са били нещо кой знае какво, да млже би за 60-70 год. са били нещо, от 99 нататък морално стари железа със огромна по размер поддръжак особенк на горивото.