Коментари - Руските военни заменят Windows с Astra Linux | IT.dir.bg
назад

Руските военни заменят Windows с Astra Linux

Руските военни считат Windows за твърде уязвима операционна система, а военното ведомство започва нейната замяна с руската Astra Linux.

Обратно в новината

Коментари - Руските военни заменят Windows с Astra Linux | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В дистрибуцията е включен офис-пакетЪТ...

Много високо вдигаш летвата!

Да си я ползват на здоровье! Водка, сельодка и Астра Линукс.

новата студена война почва да дава резултати...

Трябваше да я кръстят по съвеЦко му: БояришникОС; ПутинОС, СмертКапитализъмаСлаваПутинуОС ... кви са тия буржиазни изгзици на латиница

ти още ли си в комунизъма и соца бе?.Сипи си една с хапчетата от доктора и пуцай.

Малий, кво квичене на руски фенове и бг патриоти...ама както някой точно е отбелязал по-долу - всички облаги които ползвате идват от цивилизования Запад, ако не бяха те, да не бяхте излязли от потурите и до днес, камо ли да разработвате продукта на Линус Т.

кви облаги идват и кой цивилозаван свят бе оная с дървените бараки в банановото гето дето от хубавия живот всеки ден се стрелят поулиците ли ?или цивилизованият свят свят дето го ръгат арабите и африканците ли?.Било е някога ред 100 години.Там нищо не се произвеждат даже прах за пране не могат да напряват а всичко внасят от "изосталият" изток

"Комдив" от "командир дивизиона" ли идва? Тези са си 2 века назад и един встрани.

искам да те питам, абе верно ли некво жуже от 19-ти век било назначило ПРЕЗИДЕНТА на най-великата държава от 23-ти век ?

Абе искам да ти кажа как едни момченца на една улица, носеща името "Стената", в разгара на войната (!!!) свалиха цената на петрола на $26 и жужето прибра димящия самальотоносач, че иначе щяха да му го свалят и под $15 :)

Щъде е сега Ричард Столман да им се скара, че правилно е Astra GNU/Linux?

На dj, който неудачно се е опитал да се подиграва на "най-новия руски процесор "комбриг"....уникален" Наистина е уникален. Не е комбриг, а Комдив. Търкаля точно тази ОС. Разработен 1999-та, преди 18 години. Версия 1900ВМ2Т, известен като Резерв-32: - радиационно устойчив, радиационна устойчивост не по-малко от 200 кРад, тройно модулно резервиране на ниво блокове със самовъзстановяване, 0,35 мкм SoI силиций на изолатор, диапазон на работните температури 60 до +125 градуса И за какво са му тези характеристики ? Който разбира, ще се сети развеждане на бойните блокове на многозарядните балистически ракети. С Линукс ! Не е лошо !

За ядрените ракети на САЩ, се работи още с флопи дискове. После тук се смееха на руснаците, че произведен процесор за ракетите си, бил май 1 гигахерц, но издържал малко над 1000 градуса. Същите дето се смееха, на статия много по-късно как НАСА е произвел процесор, издържаш малко над 500, ги възхваляваха за постижението! Прави се колкото е нужно, ако ще и аналогов. ;) И да е далеч от най-добрите, поне имат някакъв. Да не питам например какви произвеждат в страни от ЕС, например Белгия?

Само дето, ако чуя че на запад са произвели чип който издържал малко под 500 Целзий...ми добре, произвелиса го, браво. Чуя ли за руски чипове издържащи малко на 1000 единствено мога да се смея....хахаха

Голяма новост, няма що ! От 2010-та година, оттогава е първата версия на Astra. Оттогава е също и Rosa Linux и "МСВС" - "Мобилна Система на Въоръжените Сили".

Па то виндоса е още по стар и кво?

само да не им се усофти харда - по -добре да си продалжават сас сметалото и карандаша!

Нали щяха да си правят собствена ос? Кво стана?

е тя си е тяхната операционата система, Линукс ядрото е опън сорс

Преди да се инсталира.. се транспортира с грузовик до мястото на "инсталацията"

Тъпите генетично увредени алкаши не са в състояние да произведат сами нищо. В това число и Windows и Linux. Те ползват всички облаги на цивилизованият западен свят в своята кочина, но продължават да грухтят против Америка. В России одна беда - народ тупой. Это ватники - дети совков и внуки революционных матросов и прочей безмозглой плесени. 100 лет назад они истребили и изгнали цвет нации и теперь получают то, что заслужили. В России остались жить только палачи и потомки палачей. Остальные были казнены. Как смешнье - это бедные, голодные ватных, которые не могут со своей маленкой символической зарплате или пенсии к прожиточному минимуму выйти из болота под названием Россия, и посмотреть, как живут в нормальной страньй. Так алкогольные и деградированные ватных нет другой выбор, то они выразить свою злобу здесь.

Не че нещо, ама какво общо има Linux със САЩ??? Ако не знаеш, вземи и се образовай малко, преди да свързваш две несъвместими неща.

А драйверите и приложенията ;)

RedHat е регистрирана в САЩ. Нали не мислиш, че Линус Торвалдс пише всичко в ядрото?

Имаш мозък като на чехълче.

Линукс не е "облага на цивилизованият западен свят". Разработва се от няколко десетки хиляди доброволци, включително руски. И повечето от тях не са фенове на глобализма, САЩ, хеле пък на Windows :)

Защо 'глобализма' за чугуноглавите върви винаги със САЩ, но никога с Китай или Индия?

И това е една от причините вече 25 години да не може да излезе от статуса "много баби келяво бебе".

слоган: Аѕtrа Lіnuх! никой не ви подслушва гарантирано от КГБ!!!

FuckTheEU

След Сноудън нали знаеш в коя дупка на тялото си е най-подходящо да си завреш слогана ;)

да си направят напълно руска ОС: окна стига с тези западни упадъчни линукси с амкерикански ГНУ!!!

Само, че линкукса е разработен от източен човек - финландец. Освен това го е подарил по комунистически на света за да може да го ползва всеки. И за ГНУ не ти е ясно, изобщо никак не си наясно с нищо. Просто нищожен трол.

:))))))))))))))))))) аз ли не съм наясно вземи прочети поне два реда някъде не бързай да се излагаш

"подарил по комунистически със света" === Не го е подарил, а го е споделил. Това е и цялата философия на отвореният код - разработваш нещо, което ти е необходимо, ползваш го, но оставяш и останалите да го ползват. Това няма нищо общо с комунизма.

Източен човек финландец, ама живее в САЩ. И Сергей брин е източен човек, и знае разликата между нигерия и русия. Във второто има сняг.

Забравили сте да споменете и най-новия руски процесор "комбриг"....уникален :)

Тази ОС силно прилича на един конвенционален Windows 98... Явно просто са орязали всички сегашни приложения на "малките-меки", които са наблъскани в Win 10, и които на 100% са шпионски софтуер, търсещ непрекъснато връзка с Интернет...

Новината е от юли 2015. Гогов пак е спал.

В Замунда я има за сваляне ;)

Не ти трябва замунда, има я на официалният сайт на компанията, която го разработва.

Бе остави ги да свалят от замунда и другъде. То хакерите цели състояния правят от баламурниците, дето си инсталират софтуер от сайт неупълномощен от проиводителя, ама на хора, дето спазват препоръки като "изключете си антивирусната по време на инсталация на играта" какво очакваш? Да, знам, има съществена разлика между игра и операционна система, въпроса е принципен - на пишман-инсталиращия грам не му дреме за елементарни правила как да си вземаш нужния софтуер безопасно за себе си, как да го инсталираш и настроиш безопасно и т.н.

Само от названието е ясно личи колко Astra Linux е руска! Що не я кръстят "Боярка" или "Стекломой" или Крокодил Гена?

Гена мо'е ли да ка'еш, името какво по народност е според теб, доста ми е любопитно к'во мислиш?!

абсолютно ОС направена от кгб няма да подслушва :))))

А ние кога ще минем на Линукс. Държавата плаща луди пари за Windows и office пакети. Много държави са го направили вече.

Аз ползвал линукс от 2014г.,и съжалявам за времето,през което съм ползвал уиндоус,и не съм се решавал да пробвам някоя линукс дистрибуция.

За кво го ползваш? За гледане на порно ли?

Сам си отговаряш с въпроса си - харчи МНОГО пари (и явно са достатъчни за тези които взимат решенията). Много държави, НО с определен ресурс, минаха на собствен х-IX/линукс ьа ползване в техните администрации.

Аз пък си мисля, че този линукс астра ще е по-скоро, като Виндовс - нема начин да не шпионира клиентите си щом и то щом е руски. Може би най-сигурните за сега са QubeОС и Subgraph. Последната е на алфа версия все още.

Кой трябва да шпионира след като е само за вътрешна употреба? Аз и Ти не можем да си го купим, камо ли да ни продадат хардуера с който работи! Да, вярно, че има и отворена (свободна за сваляне версия), но тя НЕ се използва в тяхната администрация. Коментирам ти поста само защото спомена QUBE - което е по-скоро виртуализатор ....

Ха ха ха, руската операционна система Linux.

Я като си толкова "знаещ" - кажи каква по националност е Линукс?

Съветски дизайн в действие! Прилича на уиндоус 3.1, а най-много ме кефи петолъчката за старт менюто.

За разлика от Windows, на Linux можеш да му смениш десктоп средата с някоя друга, има поне 15 различни. Това, че изглежда като Windows 3.1 на скрийншотовете не означава, че не можеш да промениш начина, по който изглежда. Има десктоп среди, които изглеждат също като Windows XP и Windows 10.

A на Вин няма ???? Що така ги приказваш тези неща не знам????

Se taia

Можеш ли да ми кажеш какво разбираш под "десктоп среда", че ми стана интересно? Ако имаш предвид, как изглеждат бутончетата и менютата, си в голяма грешка за уина. Аз моя съм го правил да изглежда точно като Убунту. Има скинове за всяка от известните ОС.

на каква дистрибуция е базирана тази Астра, някой знае ли?

На Дебиан.

Та даже е и платена виждам!? "сертифицирана от ФСБ...."

На дистрибуирани въглища от мините в Челопеч....засега.

Най добре сметало с топки, никой не може да го хакне.

Ама като те фанат за топките?

Това се очакваше, на всеки с две мозъчни клетки му е ясно че софтуера(windows) и хардуера(cisco/intel) има фабрично вкарани задни вратички. То всичко вече излезе на яве, очевидно дори за не специалист. Туй че нормално е военните на Китай и Русия да минат на нещо друго. Смотано не смотани процесори въпрос на сигурност.

Очевидно е защо го искат но реалността е, че са на десетилетия от реализация на нещо, което контролират 100%. И процесорите им са лицензирани - т.е. никой не знае всички деайли за тях - и софтуерът който е "техен" - ако ще и 100% техен да е (не че е) - се компилира с разни гну-та и т.н. които са чужди, а бе не е това пътят. Не е да няма решение но тия дето решават нямат и част от нужния мозък да го видят.

Имат пълен достъп до сорса. Това е ОК. Няма как да се скрие вратичка.

на нафта ли е, или на кюмюр?

зелено убунту?

кафяво, с ушанка