назад

Защо най-секретният съветски радар днес е просто туристическа дестинация (снимки)

13:45 | 03 февруари 2021 | Редактор: Стоян Гогов 88 103231

Коментари 88

ПОДОБЕН РАДАР ЗАПОЧНА ДА СЕ ИЗГРАЖДА И В БЪЛГАРИЯ В СЕВЕРЕН ЦЕНТРАЛЕН РАЙОН,НО ПРЕЗ 89Г СТРОИТЕЛСТВОТО БЕ СПРЯНО ПО РАЗБИРАЕМИ ПРИЧИНИ.....

Е как ще е най - секретният когато стои на едно място и излъчваше ?

най-съкретния, бе айде ся

Практикуването на задна сорофилистична содомия. Снимка на Рошко великият страпонавт и световноизвестен дилдонавт. https://i.ytimg.com/vi/OIuXvuPeans/hq720.jpg?sqp=-oaymwEXCNAFEJQDSFryq4qpAwkIARUAAIhCGAE=&rs=AOn4CLDpT3jEv8K-BTJ7AKnaPuo0bgT9cg

Елементарно, изобретили са малогабаритна мобилна радарна система която притежава същите технически параметри.

За мозъка на конспиратора и най-откачената простотия си е чиста истина!

Това беше история за голямото пусто. Преливали, преливали и се готвили за войната, която не ги забелязала, защото въобще не дошла, а светът въобще не ебавал руснаците за нищо. Гола вода! Разказваше се как в тахгата в сибир оставили едни адрени маяци и даже изгубили къде са ги оставили. И сега гледат като светне някое село и ходят да си ги прибират. Такива безхаберници се правят на важни и упрекват света, че ще се занимава с тях.

бе да бе, точно така е! За тва и до сега в Инджерлик ракетите са насочени към Русия, а до преди 20 години и срещу България!! Ай недей да дрънкаш глупости!!

"Други твърдят, че антените могат да се използват за контрол над мозъка"... но разбират, че мозък при руснаци неть.

ссср също се канеше да се бие с Америка. Канеше се , канеше се ... и накрая се разпадна! „След бой не се размахват юмруци“ - руска народна мъдрост. В допълнение към два полка С-400, Путин все още има пет танка Armata, един неработещ хиперболоид и един самолетоносач в ремонт ... -Русия за един месец на миналата година загуби ВСИЧКИ свои самолетоносачи и ВСИЧКИ самолети от 5-то поколение ...

Свободно рая покорна глей БА нещастна

Ало, крепостника, не вири много нос, че да не те продаде помешчика в мината.

Тов. Ватин, за разлика от Россия, моята България няма амбицията да плаши и управлява целият свят! Понял?

Не разбирам какъв е този хейт по темата! Съоръжението е уникално и представлява огромен интерес от техническа гледна точка ... ако не за голяма част от хората тук, то поне за такива като мен. Инженер по телекомуникации съм, също и строителен инженер - и в двата аспекта този радар е впечатляващ. При първа възможност бих отишъл, за да разгледм на живо. Разбира се, централата "Чернобил" също бих я разгледал, но тя ще е на второ място.

После да не светнеш в тъмното!

Централата би я разгледал???? Ти къде живееш бе, байно? В паралелна вселена? Не съм чул тия, дето ходят до Припят, да ги вкарват в централата... Тя и сега си е строго охранявана зона, а саркофага е захлупил проблемната част. Централата ще разглежда... Боже, Боже...

ако се направи такова съоръжение с новите технологий , би трябвало да може да предвижда времето

Артьом огнярът, който я поддържаше, се спомина след прекомерно зареждане с горивото "Самогон" плюс "Перцовка", затова! И не е мезил.

Ще се опитам да дам разумен отговор на въпроса в заглавието. През 1981 г. Президент Рейгън заяви по повод на хвалбите на Брежнев че СССР имал бил много ракети: "Ще ги накарам да ядат ракети" И ги вкара в надпревара във въоръжаването. Задача непосилна за СССР. Твърди се че през 1989 г, военните разходи на СССР са достигнали 42% от бюджета. Няма държава, която да може да издържи на такъв военен бюджет. И СССР фалира. И се разпадна. като лайно на дъжд се разпадна. Вярно, това стана по времето ан Президент Буш=старши, но основната заслуга е на Президент Рейгън и неговата "рейгъномика". От тогава са всички тези грандиозни съоръжения, за които са похарчени луди пари, а после са изоставени. Такова разхищение на национален доход е възможно само в държава с огромни ресурси и изключително тъпи ръководители. Но по-интересното е друго. 30 години след това Русия прави същото. Тя е въвлечена в надпревара във въоръжаването. Този път, обаче с далеч по-слаба и неразвита иконимика. И резултатът не е трудно да с епредвиди - фалит. Колкото и да с енапъва Путьо като петел на бунище.

ПИЧ ПРИ ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ 28 ТРИЛИОНА ДОЛАРА И ВЪТРЕШЕН ДЪЛГ НАДХВЪРЛЯЩ 50 ТРИЛИОНА ДОЛАРА .... ИНТЕРЕСНО КОЙ ЛИ Е ФАЛИРАЛИЯ .

ПИЧ, когато държиш световната машина за печатане на пари, можеш да имаш колкото си искаш дълг. Всички транзакции в света се извършват с долари. По някаква необяснима причина никой, ама никой не приема рубли. Даже в Русия не ги обичат. Предпочитат евро или долари. Що така не знам! :):):)

ПЕРИОДИЧНО ПЛАНИРАНИ КРУПНИ РЕСТАРТИ-ФИНОАНСОВИ ИЗМАМИ ЗА ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ, ВОДЕЩИ ДО КОЛАПСИ НА ФОНДОВИТЕ БОРСИ И ФАЛИТИ НА БАНКИ...

Според мен си в лека грешка. По принцип рейгън казва това но всички диктатури в света дават голяма част от бюджета си за армията и затварят собствените си граници. Причините са прости всеки може да види в комшията как е и да си свери часовника. А фалита на СССР не е причина за разпада му те фалити са виждали много а и глада им е перманентен.

Е при Петър 1-ви военния бюджет е бил 90% и след успехите във войните "инвестицията" се е изплатила! Ама ссср в модерната епоха водеше една война с беден Афганистан и я загуби, а малко след това се разпадна!

Поредният руски боклук, лапал пари и вредил на хората. Нали за това гръмна и шибаният им реактор.

В комуникациите има куп специфични антени и радари, носещи имената на ученият, който е създал съответната система. Много от тях са с имената на немски учени, още повече - на руски. Не всички комуникации на този свят са 1-2-3-4-5-6G, WiFi или LAN ... Бедна ви е фантазията какви технологии ползват военните и службите, далеч не само руските такива ... някои технологии са на по над 50-60 години, но имат множество предимства, които не могат да се пренебрегнат и не се предвижда да бъдат заменени скоро.

2019 година лятото бях там и го видях наистина е едно огромно съоражение.

_stankow

Всички радари от системата за ранно предупреждение, и руски, и американски са строго секретни, докато се разработват, монтират, изпитват. И всички свършват като туристически дестинации. Такива радари за "задхоризонтна радиолокация в метровия обхват" има и сега, продължават да се строят. Имат ги и американците. Иначе съоръжението си е забележително. PS - не е вярно, че е пречело на радиовръзките "по целия диапазон". Заемаше някаква честотна лента, по-голяма от лентата за гласов канал например, но далеч не "целия диапазон".

Ето значи кое е съоръжението, контролирало мозъците на изперкалите русофили.

Ама като гледам, на теб още ти влияе...

Аналогично съоръжение има и в Аляска. Вижда се от космоса. Мозъците в краваристан сигурно се контролират от там...

Този радар беше широко известен на радиолюбителите по целия свят, защото когато излъчваше в приемниците се появяваше едно характерно смущение, наподобяващо шума от чукащ кълвач. От там идва и неофициалното му име "Кълвачът"! Много от произвежданите по това време радиоприемници и трансивери имаха отделно стъпало за борба с това смущение наречено Noise Blanker (Шумоподавител), които съществуват и до днес в този вид радиолюбителска апаратура! 73 es gl (всичко хубаво и късмет)!

_stankow

NB го има много, много преди "кълвача". Например за потискане на импулсните смущения от запалването на колите, от колекторните двигатели (прахосмукачки) и мн.мн. други ! Този радар не работеше постоянно и само няколко години беше в експлоатация. Трябваше да се настроиш близо до честотата му, за да го чуеш. 73 ! :)

Няма ли вече радиолюбителски форуми та се изказвате тука 88 ;)

_stankow

Че кой да коментира една от най-големите КВ антени в света, ако не радиолюбителите ? Или в dir имат специалист по радиотехника ? :)

Чакаме част от американското крайбрежие да стане туристическа атракция. Подводна туристическа атракция. Та да се кротнат най-сетне и да няма нужда Русия да се напъва толкова във въоръжаването.

Виза ли ти отказаха, че такава злоба капе от озъбената ти морда?

То голяма напъване да снимат анимации.

Всеки ден по една руска статийка на главната страница :))))

_stankow

В която Русия се представя като агресивна милитаристична страна, която само пречи на радиовръзките на прогресивното човечество ! :D

"На всички географски карти от това време, мястото е обозначено като пионерски лагер, намиращ се дълбоко в гората." Само руският гений може да обозначи военнен секрет като пионерски лагер :–))) Майтапа на страна, заглавието трябваше да бъде "Костите на най великата Империя".

_stankow

A как да го означат ? Бараки, плац, ограда, портал, гора наоколо. Какво да напишат - аквапарк ли ? Американските анализатори на космически снимки дали ще повярват ?? :D :D

Некадърни журналя! Не може по оградата на обект от този род да тече ток защото би смущавал приемника на радара!Оградата е била с монтираната по това време руска алармена система "КЛЬОН позната и разрушена от тъпите демократи по нашата граница.Затова след това се наложи да строят нова телена ограда по границата!

Ако бехе наясно къде точно беше сложен кльона в БГ и за какво служеше, нямаше да плещиш глупости сега. Кльона беше сложен за да не се ИЗЛИЗА от БГ, не да пази от влизащи.

_stankow

И в двете посоки. Или е граница, или е хан !

Това, за токът по оградата е глупост! " Щурманът" явно знае за какво пише! Как тогава в един войскови район може да се разположат няколко типа РЛС, радио релейни станции, близка и далечна приводна и да не си пречат, а?

Казват се РЛС за зад хоризонтна радиолокация или за ранно откриване и оповестяване! Ако неграмотниците тук бяха учили съвестно в инженерното си образование " Теория на сигналите" и " Теория на радио вълните" щяха да знаят, че за такива случаи, при формиране на импулса, от основно значение е релефът на местността! Електрическото захранване може да се осигури и с далекопроводи.... Името на РЛС е " Радуга"!

tonk11

На руски "радуга" и "дуга" е едно и също - дъга. Конкретно този комплекс само е "дуга". Не знам защо.

На руски радуга и дуга не е едно и също. Дуга е дъга като геометрична част от окръжност. Радуга е небесна дъга.

Дори Господ не ги харесва тези руснаци. Защо ли?

_stankow

Повел се е по акъла на дойчевелето ? :)

Стоян Гогов тъпото копеле пак е писало, без да чете. Ти и сега не можеш да влезеш до тях бе, търлък. Има си денонощна охрана, ограда. Е, някои влизат, но е нелегално.

советските другари бяха толкова талантливи че Матиаст Руст от ФРГ им кацна със самолет на Червения площад точно да ги поздрави с ден на съветския граничар..ха

Серп и молот,молот Серп это наш советский герб хочешь сей а хочешь куй все равно получишь гуй.

Обекта е бил толкова секретен че е можел спокойно да се види от всеки по-висок блок в Припят.

Какви ли неща не са правили руснаците, докато народът им е живял в мизерия.. Сега остава като БСП да се хвалят с тях.

Ама продължават да го наричат авария и това си е. Освен ако наричате авария факта че не експлодира а се стопи. Щото по замисъл е трябвало да експлодира. ама се оказало че от атомна централа атомна бомба не става. самите руснаци си признаха с половин уста че са правили експерименти с тая централа, ама явно дотук още не е стигнало.

не всяко нещо, което в името си има думичката "атомен/а" е атомна бомба. Атомен реактор и атомна бомба са две съвършенно различни устройства, които нямат нищо общо по между си освен думичката "атомен" в имената. всъщност нищо не може да превърне атомен реактор в атомна бомба или обратното. в Чернобил е имало реактори за обогатяване на уран - производство на уран за оръжейни цели. Те също не могат да бъдат превърнати в атомни бомби. Дори да искаш.

руснаците са СВИНьЕ! Всичко при тях е избиване на комплекси! Скоро и проекта на ботоксовият педеруга отива в калта на историята при сЕсЕре!

Майора има епилирано ботоксово д... и мечтае за руска ваксина

Една бригара от Столипиново ще го нареже и изнесе само за месец! :)))))

Русия ще загуби и този път надпреварата със свободния Свят!

Аххххх...каква любов към СССР и радарите все още има в България.

Русия да си спомни как в края на Соца на Червения Площад КАЦНА ГЕРМАНЧЕТО !! Русия е само ДЕМАГОГИЯ . Така ни бълбукаха с бъдещия комунизъм !

Защото са решили да не го трепат. При войната в Ирак, реално не е имало битка с малкото МиГ-29, защото онези са бягали към Иран с изтребителите и там иранската ПВО е свалила няколко, докато не се ориентират, че искат просто да избягат там.

Южната американска границя са я минали стотици самолети на наркотряфиканти натъпкани с отрова за американското население. Само за справка.

Раковите заболявания нарастват главоломно след 30 години заради подобни комунистически идиотщини.

Tъй. тъй. Боклуко! А какви ли ще да са последвствията от експериментите на янките, чиито военен бюджет винаги е бил на порядък по-голям от руския, а? Помоли дядо си Сорос да ти даде информация, тъкмо ще ни отвориш очите.

Брех, брех, брех... Ти да видиш. Не били разни съветски гигантски радари и гръмнали ядрени централи виновни за скока на раковите заболявания. Военният бюджет на САЩ бил виновен. Апостоле, Апостолеее... уж си апостол, а си тъп като галош....

Апостоле, провери продължителността на живота в щатите и в Русия и сам ще си отговориш.

Какви неща строяха комунистите! А сегашните демократи! Ти остави, че само некачествени магистрали строят, ами опитаха две тоалетни в центъра на София да построят за 200 000лв. и тях не можаха да направят!

Но пък пейки за по 10 000 лв успяха да наслагат. Гей парадите ни са истински гей паради. Бананите вече ги лапаме целогодишно. Какво му трябва на човека.

Много ми е приятно, че тези глупости свършиха и си се разпадат (макар и по-бавно от СССР)

Много яко, мерси ДИР.

Ех, едно време какви радари имаше, 150метра, съветски,. А сега - някакви дребнички, китайски.

Ми това означава, че аварията в чернобил е предизвикана от англетата и хамериканцияте! Диверсия! С помощта на подкупни у крайнци.

точно това означава, да

Я си провери гащите, що миришат. Да не би пак някой американец да ти е срал в тях.

С много неща в русия се случи така. Повечето неща не са Руски, а са на СССР. Друо си е когато държавата смуче от една камара други държави включително и България. Русия дори не е световната технологична карта. Там полюсите са два, САЩ и Китай

кога СССР е смукал от България??? България е била галеничето на СССР!! получавали сме всичко каквото сме поискали от тях и то на супер занижени цени. изпращали сме им земеделска продукция и други боклуци, в замяна на суровини, военни машини, самолети, петрол и т.н. преди да приказваш се поинтересувай малко... поради причината, че българската промишленост и индустрия е била изключително тясно свързана и зависима от СССР, за това когато идва Горбачов и ни отрязва преимуществата, икономиката ни започва да страда и ком партията започва да търси варианти, включително да се разреши частната собственост.

Земеделска продукция и други боклуци? Сериозно ли? Наричаш храната боклук? За сметка на това сме получавали епична руска техника? Която никога за нищо не послужи. Храна за железарии. И наричаш храната боклуци. Ми спри да ядеш и си купи танк бе, глупаче... Даже я направо всичките путинофили спрете да консумирате храна и други боклуци и инвестирайте в танкове и самолети. Барем превъоръжим България. И ние ще сме доволни, че сме се отървали от добичета, като вас и вие... ще сте измрели.

Горива газ, ядрена енергия политическа класа в България и до днес са си руски. Утре като си наливаш гориво в колата си спомни, че е от братския руски завод Лукоил. Произвеждахме всичко, а магазините бяха празни, защо ли ?!?! Защото всичко заминаваше за русия барабар със златния ни резерв архива ни и прочие. А мозъчното увреждане у такива като теб след вече 70 години руско робство е очеваден и срамен факт.

Някой ти е смукал май от горната глава та сега и бръмбари не са останали - само вакуум.

Като се има предвид какви невероятни мърлячи са украинците , и как не поддържат абсолютно нищо направо ми е чудно как е те това още нещо не се е срутило...

мда, укрите са ужасни гниди. свикнали са само да смучат като пиявици и нищо да не правят

Чакай да помислим малко ...Ами да не е случайно заради радиацията?!

Не мисли, ще се нараниш.

Радев да каже нещо за тези радари...Той си обича СССР.

Към новината