Колкото и да сме носталгични по миналото, в което стояхме навън до тъмно и ритахме мач в кварталния училищен двор, то реалността за днешните деца не е толкова по-различна. Те също излизат, играят и се забавляват с приятели.

За сметка на това обаче, те имат възможността да се възползват от всички екстри, които им предлагат новите технологии.

Именно за това ние не трябва да спираме децата си, а да им предоставяме по възможно най-добрия начин технологиите, които ще им помогнат да живеят по-пълноценно, но и да се развиват интелектуално.

Всъщност, не трябва да сме твърде сурови и към играенето на игри, което често ни дразни като родители. Доказано е, че дигиталните форми на забавление развиват когнитивните способности на подрастващите.

Има данни, че компютърните или мобилните игри дори развиват мисленето - играещият постоянно трябва да решава логически проблеми, за да победи или остане "жив" в играта. Безспорен е и фактът, че игрите помагат и за ученето на нови езици. Единственото, което трябва да ни тревожи е, игрите да не заемат цялото ежедневие на децата ни - проблем, с който са се сблъсквали и нашите родители.

Новите технологии обаче не се изчерпват само с играене на игри. Те предоставят възможности, които биха стимулирали детето ви да научава нови знания, да развива уменията си и дори да спортува.

Ето няколко технологични джаджи, които развиват потенциала на детето:

Samsung Galaxy A80

Samsung Galaxy A80

Днес новите технологии позволяват на всеки да направи първите си стъпки в света на фотографията и обработката на кадри. Успелите да изкласят аматьорското ниво започват да печелят не малко пари от своето хоби. Освен това, фотографията е начин за създаването на много нови контакти спрямо сферата на интереси на снимащия. Дали това са портрети, улични фотографии, природни панорами, автомобили или изоставени сгради - снимането сближава хората със сходни интереси и помага за социализацията.

Но възможностите на един телефон не се изчерпват само с фотографските му способности, които могат да дадат тласъка на много нови неща. Стига да имате добър телефон, то детето ви (а и вие) може да увеличите знанията и възможностите си с редица мобилни приложения.

Днес ще ви запознаем с едно устройство, съчетаващо мощна камера и хардуер, подходящ и за най-тежките апликации.

Samsung Galaxy A80 е смартфонът с една от най-добрите камери на пазара.

Чрез иновативен слайд механизъм основната камера се издърпва нагоре и се завърта. Така не само получавате стилен външен вид, но и перфектните селфита, защото те се правят с основните сензори, които по правило са по-мощни.

Тя съчетава в себе си мощен 48MP сензор, 8МР ултра-широка оптика и TOF 3D сензор за дълбочина. Автофокусът е мигновен, а телефонът разполага със система за електронна стабилизация. Samsung Galaxy A80 може не просто да заснема качествени и детайлни снимки, но и да прави 4К видеа или слоу-моушън клипчета.

Досега на пазара не е имало телефон, който да може да снима селфи клипове в 4К или със забавено движение.

Всичко това до скоро бе запазена територия на скъпите професионални фотоапарати, но възможностите на Galaxy A80 не се изчерпват до тук.

Устройството е наистина революционно и успява там, където други са се проваляли. Цялата предна част е заета от 6.7-инчовия SuperAMOLED HD+ дисплей. Дразнещият прорез липсва, а екранът е напълно безрамков, като сензорът за отпечатъци е интегриран под дисплея. Дизайнът на гърба също е изчистен.

Останалите характеристики на устройството също са впечатляващи. Процесорът е осемядрен Snapdragon 730, допълнен от 8GB RAM памет. Вътрешното пространство е цели 128GB.

Стандартният 3,5 мм аудио жак липсва, но този проблем се решава с преходник за слушалките, а и в комплекта имате такива с USB-C накрайник за повече удобство. Освен това, телефонът се озвучава благодарение на Dolby Atmos, което го превръща в същинска тонколонка.

Samsung Watch Active2

Samsung Watch Active2

В случай, че мисълта детето ви да стои по цял ден пред телефона, без да прави нещо смислено ви плаши, то една джаджа като умният часовник със сигурност би ви помогнала доста. Умните часовници имат навика да стимулират хората да живеят по-активен начин на живот. Те следят колко крачки са направени през деня и дори подсещат да се разтъпчеш, когато се заседиш твърде дълго на стола . Всичко това помага при спазването на по-здравословен режим.

Новите умни часовници обаче могат много повече - технологията се е развила, а способностите им са безкрайни.

Новият Samsung Galaxy Watch Active2 спокойно може да се нарече най-добрият умен часовник на пазара. Той се предлага в два различни размера - 44мм и 40мм диаметър, както и два стила: олекотен алуминий с удобна флуореластомерна (FKM) каишка и първокласна неръждаема стомана с кожена каишка.

С джаджата до потребителя достигат различни съвети за подобряване на здравето, свързани с упражнения, хранене, сън и т.н.

При упражненията, например, умният часовник може да засича повече от 39 тренировки, като седем от тях се разпознават автоматично - включително бягане, ходене, каране на колело, плуване, гребане, елиптична машина и динамични тренировки.

Приложението Running Coach не просто следи скоростта на бягане в реално време, но и дава напътствия чрез седем различни програми за бягане. Galaxy Watch Active2 включва и нови телесни сензори на гърба на тялото, които дават навременна информация за ефективността на фитнес плана на потребителя.

Samsung Galaxy Buds

Samsung Galaxy Buds

Ако искате детето ви да спортува повече, може би трябва да подходите по-иновативно. Множество изследвания, включително и на Националната организация за медицински проучвания на САЩ сочат, че слушането на музика по време на тренировки подобрява резултатите и стимулира спортуването.

Ако искате да запалите своето дете по карането на колело, бягането, фитнесът и други индивидуални спортове, може би трябва да му закупите добри слушалки. Ако ще правите това, то трябва да се насочите задължително към покупката на безжични слушалки. Дори най-големите аматьори ще кажат, че заплитането в кабелите по време на тренировка е не само дразнещо, но понякога може да е и опасно.

Едни от най-модерните и вадещи качествен звук слушалки на пазара са безжичните Galaxy Buds на Samsung. Кристално ясният и жив звук се дължи на настройките от AKG, които партнират на корейската компания в създаването на най-добрите компактни Bluetooth слушалки.

Galaxy Buds разпознават заобикалящата среда и превключват между външни и вътрешни микрофони, за да изолира ненужните и дразнещи шумове.

Батерията също е доста издръжлива, а зареждането - бързо и лесно. И ако музиката и спортът вървят ръка за ръка, то пълното им сливане би могло да стане чрез удобните безжични Galaxy Buds слушалки..