Добрият уикенд започва с аромат на кафе, прясно изцеден сок от портокал, английска закуска и планиране на дни, посветени на семейството, приятелите и грижите за себе си. Лошият уикенд започва с мисли за домакинската работа, която е надвиснала над главите ни като черна скала, готова всеки момент да се срути и да ни зарине с мръсни дрехи и прах.

За жалост, вторият сценарий е доста по-разпространен сред семействата, които държат дома им да е чист и подреден, и са склонни да жертват от свободното си време, за да се озоват в неделя вечер капнали от умора на дивана, но с изпрани дрехи и чист под.

Поддържането на дома изисква много: изисква усилие и средства, коства умора, отегчение и зацикляне в бита, но най-лошото е, че е крадец на време. Времето, което крадем от игрите с децата си, от обедите с родителите си, от киното с любимия си, от бирите с приятелите си.

Да, разбира се, можем да махнем с ръка и да решим, че няма да се занимаваме с домакинска работа; че стоим над бита и че чистенето не е важно. Само дето прахът неизбежно се трупа, кошът за пране в един момент прелива на пода и ако се държим сякаш сме над нещата, в един момент се оказваме в къща, потънала в прах и мръсотия, от която не можем да излезем, защото нямаме чисти дрехи, които да облечем. Шах и мат.

Можем и ревниво да пазим дома си стерилно чист и да не цапаме: това означава да живеем сами, да не посрещаме гости, в никакъв случай да не пускаме у дома деца или животни, да не готвим, да опаковаме мебелите в найлони и да се движим навсякъде с калцуни.

Излиза, че нямаме полезен ход, що се отнася до домакинската работа. Не можем да я избегнем, но не ни се иска и да й отдадем малкото си свободно време.

На помощ в този случай идват технологиите, и то новите, умни технологии, които са измислени, за да улеснят живота ни, поемайки голяма част от домакинските задължения.

Първият продукт, на който ще се спрем с обожание и копнеж, е прахосмукачката-робот PowerBot на Samsung. Свръхтънка и свръхмощна прахосмукачка, генерираща 40 пъти повече смукателна мощ, за да засмуква прах и мръсотия от килими и под ниски мебели. Подобреният й високопроизводителен сензор FullView Sensor™ 2.0 сканира и разпознава много тесни или малки препятствия на широка площ. Освен това, той разпознава ъглите на стаята и ги почиства с 10% повече смукателна мощ: ъглите, които обичайно оставят у перфекционистите усещането за несъвършено свършена работа, тъй като в тях все остава по някой косъм.

PowerBot на Samsung разпознава заобикалящите го препятствия

Samsung PowerBot притежава нещо, наречено Edge Clean Master: той почиства ръбовете и ъглите по-ефективно с мъхеста четка, която е много близо до предната част. Когато тя докосне стена, Auto Shutter се спуска, за да създаде бариера, която помага за събирането на повече прах.

Ако имате килими или мокети, вероятно знаете, че дори след минаване с прахосмукачка, ако след това прекарате обикновен моп по килима, ще извадите косми колкото за едно палто. Затова интелигентен контрол на мощността на PowerBot разпознава типа повърхност и генерира оптималната смукателна мощ. Когато е върху килими и мокети, моторът генерира повече смукателна мощ, за да засмуква натрупания прах.

Прахосмукачката-робот може да се управлява със смартфон

Притежателите на прахосмукачки-роботи сме наясно, че въпреки сериозното улеснение, те имат един много досаден недостатък: ръчното чистене на задръстената с косми четка. Samsung са се погрижили да ни отърват от тази хамалогия, имплементирайки самопочистваща се четка, която значително намалява количеството прах и косми, които се събират по връхчетата на четката. Тя ги събира в центъра на четката, така че могат лесно да бъдат засмукани в кошчето. Освен това, технологията CycloneForce генерира силни центробежни сили и извлича мръсотия и големи парчета от въздуха във външна камера. Така той запазва филтъра чист с по-малко задръстване.

Заедно с още някои характеристики като Point Cleaning (почистване с посочване), дистанционно управление, широка четка, системата Visionary Mapping™ Plus и големите колела, които могат да преодоляват прагове на врати, PowerBot до голяма степен ни освобождава от така нежеланото робство в приведена поза, на което сме свикнали да се отдаваме, когато чистим пода.

Не по-малко вълнуващо за бунтарите срещу бита обаче е съществуването на пералнята на Samsung с Quick-Drive технология. Тя намалява времето за пране до 50%, а консумацията на енергия - с 20%, но не за сметка на качественото изпиране. Уникалният Q-Drum™ има основен барабан и пулсатор, които се въртят самостоятелно, гарантирайки динамичното движение на дрехите и тяхното бързо и ефикасно изпиране.

Програмата Super Speed намалява ежедневното време за пране с 34% до само 39 минути. QuickDrive™ спестява време, като движи дрехите динамично, докато Eco Bubble™ осигурява мощно почистване. Времето за изплакване също се скъсява с функциите Speed Spray и "Swirl+ Drum", както и с увеличаването на скоростта на въртене. Естествено, това означава, че по-малка част от краткия ни живот, ще си отива безвъзвратно като на онази популярна фейсбук снимка, на която замечтана жена вместо към Айфеловата кула, гледа към въртящата се пералня.

Samsung Quick Drive пералнята може да се управлява със смартфон

Една от най-интересните екстри на Samsung Quick Drive пералнята, е вратата Add Wash™, която дава възможност да се добавят забравени дрехи, след като цикълът на пране вече е започнал. Колко пъти сте пускали пералня и сте се отвръщали от нея с чувство за изпълнен дълг, само за да видите, че на масата подигравателно лежи чифт мръсни чорапи, които ще трябва да изчакат до следващия цикъл? Вратата позволява и да добавяме изпрани на ръка дрехи, които трябва да бъдат изплакнати или изсушени на центрофуга.

Трябва да признаем, че технологиите може и да ускориха темпото на живота ни до безкрайност, но част от тях са замислени, така че да го забавят и да ни подарят онова, от което се нуждаем най-много в трескавите си дни: време.