Американските власти са на път да пуснат в действие мащабна програма, наречена "Перфектния гражданин", която има за цел да следи големите обществени и частни инфраструктури. Целта е да се засича каквато и да е хакерска активност, която бъде подета през интернет, пише "Уолстрийт джърнъл", съобщава АФП.

Програмата "Perfect Citizen" ще се управлява и контролира от Агенцията за национална сигурност. Принципът, на който ще работи е засичащи устройства в компютърните мрежи, чрез които да се следи за всякаква съмнителна дейност. Обектите от първостепенна важност ще са големите инфраструктурни мрежи, например електрическата.

Цитирайки лице, близо до проекта, "Уолстрийт джърнъл" пише, че компанията за военно оборудване "Рейтеон" вече е сключила таен договор на стойност 100 млн. долара, за да се включи в този проект. Всекидневникът, дори цитира електронна кореспонденция на "Raytheon", в която се казва, че "Perfect Citizen, е "Биг Брадър" - по аналогия с тоталитарния режим за наблюдение и контрол, измислен от писателя Джорд Оруел в романа му "1984".

В същото време в текста се коментира, че тази програма е в отговор на тревогите на разузнавателните служби, че има наблюдение от китайска и руска страна на компютърните системи, контролиращи електрическата и други мрежи в САЩ.