Изстрелването на орбиталния телескоп "Джеймс Уеб" е планирано за 18 декември от Френска Гвиана, съобщи АФП, позовавайки се на НАСА.

Вижте как изглежда заместника на "Хъбъл" >> >> >>

Телескопът от ново поколение ще бъде изведен на орбита с ракета "Ариан-5". След като се отдели от нея, той четири седмици ще се движи към дестинацията си - втората точка на Лагранж. Тя е четири пъти по-далече от Земята, отколкото Луната - на 1,5 млн км от противоположната страна на Слънцето.

"Джеймс Уеб" има специални позлатени огледала

"Джеймс Уеб" е съвместен проект на НАСА, Европейската космическа агенция (ЕКА) и Канадската космическа агенция. НАСА е вложила в него 8,8 милиарда долара, ЕКА - 815 милиона, в които влиза стойността на ракетата и изстрелването, а Канадската космическа агенция - 165 милиона долара.

Орбиталният телескоп е кръстен на името на Джеймс Уеб, ръководител на програма "Аполо", изпратила хора на Луната. Той трябва да замени космическата обсерватория "Хъбъл".

Орбиталния телескоп "Джеймс Уеб"

В разгънат вид телескопът "Джеймс Уеб" ще е колкото тенис корт. Основното му огледало е с диаметър 6,5 м. "Джеймс Уеб" ще изучава най-старите звезди и галактики във Вселената, образувани след Големия взрив, и ще търси потенциално обитаеми планети. Чувствителността му е три пъти по-голяма, отколкото на предшественика му "Хъбъл", изстрелян през 90-те години на миналия век.

Първоначално телескопът "Джеймс Уеб" трябваше да започне работа през 2013 г., но строежът му изостана много от графика. Чак през ноември 2016 г. завърши сглобяването на основните сегменти и беше обявено, че започват наземните тестове. Очаква се телескопът "Джеймс Уеб" да работи 10 години.