В Ню Йорк са изложени на търг четири писма на гениалния учен Алберт Айнщайн срещу използването на атомната бомба, съобщава в. "Дейли експрес". Лотовете се предлагат от аукционната къща "Бонамс" с първоначална цена 15,5 хиляди долара.

През 1938 година Айнщайн се подписва под писмо на група учени, адресирано до президента на САЩ Франклин Делано Рузвелт, в което те изтъкват опасността от създаването на атомна бомба в нацистка Германия и необходимостта от провеждане на широкомащабни изследвания в тази област в Америка. След седем години Айнщайн е потресен от последствията при използването на ядрено оръжие в Хирошима и Нагасаки. Той я нарича страшна опасност за човечеството в писмата си до бизнесмена Кливланд Додж.

Последствията от атомната бомбардировка на Хирошима са ужасяващи

Този предприемач става един от инициаторите на движението срещу оръжията за масово унищожение след създаването през през 1946 година от Айнщайн на Извънредния комитет на атомните физици с цел предотвратяването на подобни трагедии в бъдеще.

"На карта е поставено съществуването на нашата цивилизация", пише в едно от писмата си до Додж великият учен през месец октомври 1946 година.