Учени създадоха люти домати | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Учени създадоха люти домати
Снимка: Shutterstock

Учени създадоха люти домати

Благодарение на развитието на технологиите и генното инженерство скоро в магазините ще се появят лютиви домати

| Автор: Иво Некитов 17 3433

Група бразилски и ирландски учени е разработила способ за получаване на люти домати посредством активацията на капсациноидите - група вещества, придаваща лютия вкус на техните "братовчеди", ютите чушки.

"Капсациноидите са ценни съединения с широки области на приложение", споделя ръководителят на екипа Агустин Зогон от Федералния университет Висоза в Бразилия.

"Те се използват в оръжейната промишленост, за сълзотворни боеприпаси, както и  в медицината за анастезия и други цели. Дори да не споменаваме широкото приложение в кулинарията, като според много изследвания, при разумна употреба те способстват за регулиране на телесната маса", добавя ученият.

Според учените, от една страна поддържането на лютивостта в поколенията при доматите е трудно, но при тях добивите превъзхождат многократно тези при по правило по-дребните силно лютиви видове пипер, затова отглеждането им за извличане на капсациноиди е оправдано.

Пиперът и доматите имат много общи гени, тъй като двете линии на предшествениците им са се разделили "едва" преди 19 милиона години, през геоложкия период Миоцен.

Затова доматите притежават гените, които са отговорни за производството на капсацин при пипера, но при тях те просто не са активни, споделя ученият.

Целта на изследователите е да ги активизират. Според тях те вече имат резултати и първата реколта от новите домати ще бъде налице към края на тази година.

Освен върху този проект, учените работят и върху генетични изследвания, целящи да променят зеления цвят на плодовете на кивито, както и  вкуса на ягодите.

Учени създадоха люти домати

Учени създадоха люти домати

Благодарение на развитието на технологиите и генното инженерство скоро в магазините ще се появят лютиви домати

| Автор : Иво Некитов 17 3433 Снимка: Shutterstock

Група бразилски и ирландски учени е разработила способ за получаване на люти домати посредством активацията на капсациноидите - група вещества, придаваща лютия вкус на техните "братовчеди", ютите чушки.

"Капсациноидите са ценни съединения с широки области на приложение", споделя ръководителят на екипа Агустин Зогон от Федералния университет Висоза в Бразилия.

"Те се използват в оръжейната промишленост, за сълзотворни боеприпаси, както и  в медицината за анастезия и други цели. Дори да не споменаваме широкото приложение в кулинарията, като според много изследвания, при разумна употреба те способстват за регулиране на телесната маса", добавя ученият.

Според учените, от една страна поддържането на лютивостта в поколенията при доматите е трудно, но при тях добивите превъзхождат многократно тези при по правило по-дребните силно лютиви видове пипер, затова отглеждането им за извличане на капсациноиди е оправдано.

Пиперът и доматите имат много общи гени, тъй като двете линии на предшествениците им са се разделили "едва" преди 19 милиона години, през геоложкия период Миоцен.

Затова доматите притежават гените, които са отговорни за производството на капсацин при пипера, но при тях те просто не са активни, споделя ученият.

Целта на изследователите е да ги активизират. Според тях те вече имат резултати и първата реколта от новите домати ще бъде налице към края на тази година.

Освен върху този проект, учените работят и върху генетични изследвания, целящи да променят зеления цвят на плодовете на кивито, както и  вкуса на ягодите.