Aakash е разработен с идеята за народен компютър. Негови потребители на първо място са студентите от индийските висши училища. Продажбите на таблета започнаха на 14 декември и до момента цената на устройството се удържаше на 2500 рупии, или 41 долара, отбелязва агенцията, цитирана от TechNews. За две седмици са продадени 1,4 милиона устройства.

Datawind е британска компания, която има договор с правителството за производство на Aakash. В момента складовете й са празни, в резултат на небивалия интерес към устройството. През цялата минала година в Индия бяха продадени само 250-300 хиляди таблет компютъра, с изключение на Aakash.

За да отговори на засиленото търсене, Datawind планира да построи три нови завода през 2012 година. Очаква се първият от тях да започне да произвежда по 75 хиляди таблета месечно, считано от април.
Новите заводи ще произвеждат най-евтините таблети в света с подобрени характеристики, твърди Datawind, без да разкрива подробности. Поръчките за обновения Aakash ще започнат от 7 март 2012 г.

Сегашната версия на Aakash работи под управление на Android 2.2, има 7-инчов екран, 2GB флаш памет и 256 MB оперативна памет. Таблетът поддържа безжичен протокол Wi-Fi, разполага с два USB интерфейса и може да работи като медиа плейър. Времето за автономна работа достига 3 часа.