По този начин представителите й се надяват да защитят свалянето и копирането на файлове посредством свободата на вероизповеданието, съобщи БГНЕС.

Основателят на култа Исак Герсон преди няколко месеца е внесъл искане да бъде призната за официално вероизповеданието, което вече има над 3 000 последователи. Копирианците вярват, че комуникацията е свещена и трябва да бъде почитана, а скритото подслушване и следене на хората е грях. По този начин принципите "всяко познание е за всички", "търсенето на познание е свещено", "движението на познанието е свещено" и "актът на копиране е свещен" трябва да бъдат спазвани, след като копирианството е признато за официален религиозен култ.

Регистрацията не е станала лесно, защото вярващите е трябвало да опишат формата на молитва и медитация. "Много хора се притесняват, че могат да отидат в затвора за копиране и поставяне. Надявам се чрез копирианството всичко това да се промени", споделя Герсон. И призова всички граждани да споделят файлове, дори и да не са се присъединили към култа.

На официалната уебстраница служителите на култа обясняват, че "През цялата история различни групи са били преследвани от насилници. Оттогава са се намерили опора в религията и са постигнали мирно съвместно съжителство, без заплахи или преследване".