Представете си, че цивилизацията е рухнала, а градовете са в руини. Електричеството е станало далечен спомен за мнозина, а човечеството е потънало в хаос и кръвопролитни битки за ресурси. Такава картина често е описвана от филми, игри и книги. Паниката около коронавируса обаче показа, че в една извънредна ситуация градовете едва ли са най-доброто място за пребиваване, а паниката бързо може да доведе до хаос. Това е вдъхновило специалистите от Unicat да създадат кемпер, с който може да преживеете всички трудности.

Вижте как изглежда най-добрата каравана за апокалипсиса >> >> >>

Кемперът носи лаконичното име MD56c и струва цели 1,5 милиона долара. За тази сума обаче ще може да оцелеете дълго извън цивилизацията, запазвайки всичките ѝ присъщи удобства.

Базираният в Германия производител на превозни средства Unicat е използвал за основа камионът MAN TGS 26.540. Задвижването е 6х6, а базата достатъчно къса, за да гарантира превъзходни офроуд характеристики.

Unicat MD56c идва със соларни панели по покрива

Кемперът идва и със своеобразен гараж, който може да побере два мотоциклета или бъги. За вътрешния комфорт отговарят три легла, кухня с миялна машина, баня, тоалетна и просторни шкафове.

Благодарение на своя огромен 264-литров резервоар машината може да измине 3200 километра с едно зареждане.

Дизеловият двигател обаче не е единственият източник на енергия на MD56c. Апокалиптичният кемпер разполага със соларни панели и система, която да ви гарантира, че ще имате електричество дори и през нощта.

Unicat MD56c разполага дори със собствена тоалетна

Вътре могат да живеят до 6 човека, които да се възползват от 220-литров резервоар за прясна вода. За още по-голям комфорт помещението разполага с отделен климатик.

Така изглежда холът на караваната Unicat MD56c

Офроуд възможностите на кемпера гарантират, че може да попълните водните си резервоари от някой планински поток.

За сигурността на живущите пък отговарят камери. Каросерията е допълнително заздравена, а прозорците издържат на опити за счупване или срязване.

Дължината на мобилния дом е 5.6 метра, ширината е 2.5 метра, а височината - 2.1 метра.

Паниката около Covid-19 доведе до първоначален хаос в много развити и западни страни

Търсене за подобен кемпер със сигурност ще има. В САЩ от години съществуват тъй наречените "препъри" - хора, подготвящи се за евентуалния колапс на цивилизацията. Не малка част от тях разполагат с лични бункери.

Много милионери също имат собствени подземия. Пандемията от Covid-19 изкара наяве факта, че много от собствениците на IT компании в Калифорния имат специални планове за бягство в случай на апокалипсис. Някои, като милиардера Питър Тийл, дори са закупили имение в Нова Зеландия, смятайки, че там биха намерили спасение от една извънредна ситуация или световна война.

"Препърите" обикновенно разполагат не само с хранителни запаси, но и с противогаз, камуфлаж и някакво оръжие, което да гарантира оцеляването им

Според експертите от общността, "окопаването" в бункери е нож с две остриета. От една страна то би било добро и сигурно решение за оцеляване до 6 месеца след началото на кризата. Проблемите започват след изчерпване на запасите от храна, вода и дизелово гориво. Мобилният офроуд кемпер може да е по-добро решение, стига евакуацията от градовете да стане бързо.

В страните от Източна Европа обаче има по-различен тип "препъри". Някои от тях шеговито се наричат "ветерани от апокалипсиса", защото са преживели не само Чернобил, но и икономическия хаос и социална нестабилност през 90-те години на миналия век.

В доста онлайн групи се продават забавните нашивки тип "Ветеран от апокалипсиса"

Според тях, най-добрият начин за справяне с цивилизационния колапс е животът в малките населени места - за предпочитане, колкото може по-далеч от големите градове. Оцеляването в такъв случай зависи от поддържането на големи запаси компоти, туршии и сушени меса - продуктите, за които се осигуряват от дребно земеделие или животновъдство в района на селото.