Обаятелна, целеустремена и много борбена - това е Гергана Димитрова, чиято съдба трогна стотици, които следяха конкурса на Dir.bg "Най-красивата абитуриентка".

Още при раждането на Гери лекарите ѝ поставят тежката диагноза мускулна дистрофия с мерозинов дефицит. До този момент лечение за генетичното заболяване на момичето няма.

Животът на семейството се превръща в непрестанна борба с институции и ходене по болници. През 2016 г. красивата Гери претърпява много сериозна операция на гръбначния стълб. И въпреки че се придвижва с помощта на специална количка, тя не спира да търси път към осъществяването на мечтите си. 

Тази година Гери завършва Природо-математическата гимназия "Атанас Радев" в Ямбол с отличен успех.

"Тя е много борбена, умна, радвам се, че постига успехи навсякъде. Ето - завърши Математическата гимназия с отличие. Това предизвикателство средното образование никак не беше леко", разказа пред Dir.bg майката на Гери Пенка Коева.

Тя обясни, че обучението в гимназията всъщност се оказало много по-трудно, отколкото по принцип е, и то заради срещата с институциите.

"Това беше една голяма борба с министерството, с инспекторати. Трябвало да учи със специални образователни потребности (СОП), тоест да ѝ помагат хора, а тя можеше сама да се справя. Ако беше ползвала СОП, трябваше да учи само до 10. клас за някаква професия, която ме учудва как ще я работи. Преборих се с тежки изпитания", сподели жената.

Гери празнува 17-ия си рожден ден

Въпреки че е абитуриентка, Гери няма пищния бал със скъпи тоалети и коли. Майка ѝ успява да събере 72 лв., за да ѝ купи рокличка.

"Тя нямаше фотосесия както другите абитуриенти за бала си, роклята ѝ струва 72 лева, толкова са ми възможностите. Важното е, че хората я харесват. Нямаме скъпи коли, с които да се снимаме. С това разполагаме", обясни майката през сълзи. 

Гери на абитуриентския си бал

Но Гери е абсолютно щастлива, защото ѝ предстои да покори нов връх - английската филология, с която е приета във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Първоначално Пенка се опасява, че няма да може да си позволи семестриалната такса, но от университета ѝ правят затрогваща изненада.

"ВТУ предлага специално за нея индивидуална форма на обучение, което още повече ще ми бъде в помощ, защото аз съм завършила 2003 година и предполагам, че никой университет не е подготвен за такъв човек. Едва ли ще има достъп до абсолютно всичко. Но ето - ВТУ ѝ предложи тази възможност да учи от вкъщи. Защото филологията е само редовна форма, но хората влязоха в положение. Освободиха я и от семестриална такса, което на мен ще ми е в голяма помощ", сподели жената и продължи:

"Приеха я студентка и сега следва другото предизвикателство. Да бъде абсолвентка - ще се радвам и това да доживея. Мен ме радват тези неща, малките". 

Вижте още снимки на Гери ТУК>>>

Мечтата на Гери е да бъде лекар, но заради състоянието си тя няма да може да упражнява тази професия.

"Тя завърши биология и химия в гимназията и искаше много да учи медицина, но в нейното състояние няма да може да работи това, което желае. Стигнахме до извода, че ако е преводач или дава частни уроци, ще може да се издържа, когато аз няма да бъда до нея. Знам, че ще успее. Тя е много умна", отбеляза Пенка.

Гери участва за първи път в конкурс като "Най-красивата абитуриентка". Досега се е явявала само на олимпиади в училище. За сметка на това пък под снимките, с които участва в конкурса, множество хора ѝ пожелаха успех и я поздравиха за смелостта. 

Екипът на Dir.bg предложи да организира дарителска кампания, за да помогне на Гери. Майката обаче отказа, защото до момента за заболяването ѝ няма дори експериментално лечение, а за останалите разходи тя се справя някак.

"Искам да благодаря на хората, които пишат коментари под снимките на Гери. Рядко срещам добри хора, но ги има и съм много щастлива за това", каза още майката на момичето.

Гери и Пенка продължават заедно по пътя през трудностите, но остава надеждата, че с развитието на медицината експериментално лечение за болестта ще се появи, а Гери ще бъде включена в програмата и ще има шанс за нормален живот.