Тазгодишната церемония по връчването на наградите "Грами" ще остане в историята на музикалната индустрия като едно доста странно, преливащо от емоции и противоречия събитие. Дори блестящото откриване на вълшебната Алиша Кийс, която за втори път беше домакин и водещ на шоуто в Стейпълс център в Лос Анджелис, не помогна да се усетят обичайните за такива моменти приповдигнат дух и еуфория.

Триумфът на победителите, в това число и този на 18-годишната Били Айлиш, която си тръгна с пет отличия, беше белязан от трагичната гибел на баскетболната легенда Коби Брайънт и неговата дъщеря Джиана, които загинаха в инцидент с хеликоптер над хълмовете на Ел Ей само часове преди началото на церемонията.

Тази шокираща новина почерни плановете на организаторите от Звукозаписната академия, които имаха една, единствена задача - да направят толкова забележително и бляскаво шоу, че да изместят вниманието от завихрилите се в последните месеци в организацията скандали. Измежду тях - обвинения в сексуален тормоз, неясноти около финансовите взаимоотношения на неправителствената организация и подкупване при гласовете за излъчване на победителите.

Заради тези и други все още недоказани пред широката публика скандални твърдения, президентът на Академията по Звукозапис, която стои зад най-престижното музикално събитие, Дебора Дюган, беше служебно отстранена от поста си само десет дни преди връчването на наградите.

Дебора Дюган

Припомняме, че тя беше първата жена начело на влиятелната организация, чието назначаване на 1 август миналата година беше прието като отзвук от надигналата се вълна срещу управлението в индустрията, което Билборд цитира като "твърде мъжко, твърде бяло, твърде старо и твърде изолирано". Предишният изпълнителен директор беше Нийл Портноу, който заемаше позицията в продължение на десет години.

Именно неговото име беше набъркано в едно от най-сериозните обвинения, довели до отстраняването на Дюган - тя бе набедена, че системно е тормозила бившата асистентка на своя предшественик, Клодин Литъл и ѝ е пречила да изпълнява служебните си задължения.

От своя страна Дюган напълно отрече всички обвинения като заяви, че отстраняването ѝ няма нищо общо със скалъпените клевети.

Тя твърди, че бордът на директорите е решил да я отстрани, заради факта, че е твърд застъпник на равните права и равното заплащане при двата пола, и многократно е отправяла запитвания и оплаквания към отдела по човешки ресурси на организацията.

И не само.

Преди дни тя депозира официална жалба в Комисията за равни трудови възможности в САЩ, която включва няколко заплахи и обвинения, включително че Нийл Портноу е изнасилил жена, която е записващ музикант в Ню Йорк. В жалбата си Дюган казва още, че върху нея е упражнен натиск да наеме предшественика си като консултант срещу сумата от 750 хил. долара. След като отказала, Дюган твърди, че системно е била сексуално насилвана от бившия член на управителния съвет Джоел Кац.

И двамата замесени отричат обвиненията.

"Това, което се разпространява не е история, която трябва да бъде разказана. Когато можем да говорим без ограниченията на договор от 28 страници и правни заплахи, ще разкажем какво се случва, когато "се издигнеш" в Звукозаписната академия - публична организация с нестопанска цел", заяви от своя страна адвокатът на отстранената от поста си Дюган - Брайън Фрийдмън.

Във вихъра на този скандал, се появиха и опасения за това как точно се избират водещите музикални фигури на сцената на наградите "Грами" и кой решава на кого ще бъдат дадени статуетките. През последните години имена като Кендрик Ламар и Бионсе бяха използвани, за да привличат вниманието на феновете, но съмнително оставаха встрани от награждаваните. Това, според критиците, е знак, че зад кулисите се случва нещо не съвсем регламентирано.

Отпред обаче, както и тази година видяхме, нещата изглеждат абсолютно различно.

Вече стана традиция на пиедестал да са младите в индустрията - безспорното чудо на музиката през последните две години - Били Айлиш, Лизо, която направи страхотно представяне в началото на вечерта, Лил Нас, Ариана Гранде, Камила Кабейо, H.E.R.

По време на награждаванията, много от гостите, включително и самата Алиша Кийс, която има пет златни грамофона в голямата си колекция от награди, намекнаха за начина на подбор на артистите, които участват в церемонията. Кийс направи красноречив и завършека на вечерта като слезе от сцената с думите:

"Имаме много да променим. Имаме много неща да свършим."

Развръзка около скандалите може да се очаква до три месеца. Това е правният срок, в който независима комисия трябва да провери всички сериозни обвинения около наградите "Грами".