21-годишната блогърка и главен редактор на Énouement Мари Константин ни покани в дома си, за да ни покаже любимата си рецепта за празниците.

Специално за потребителите на Dir.bg дъщерята на водещата Гала разкри как приготвя своите Коледни кексчета. Защо Мари обожава да готви по празниците и как посреща Коледа вижте във видеото.

Вижте снимки на Мари >>

Коледните кексчета на Мари

2 ч.ч. брашно

1 ч.ч. пудра захар

1 ½ ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сода

¼ ч.ч. кокосова захар  

щипка сол

1ч.ч. студено прясно мляко (пълномаслено)

1 яйце

1 с.л. масло

1 с.л. ванилия

¾ ч.ч. майонеза

Първо се смесват всички сухи съставки, а отделно от тях се смесват и течните. След това се разбъркват заедно в купа. Готовата смес се разпределя във формички за печене и се пече около 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Можете да проверите дали кексчетата са готови с добрата стара клечка за зъби. Продупчете едно от кексчетата и ако по клечката не остане залепнало тесто, значи е време да ги извадите от фурната.

Можете да си направите глазура по избор. Тя може да бъде маслена (от масло и захар) или целувчена с белтъци и захар, като трябва да изсушите целувчената глазура в загрята на ниска температура фурна. Моята тайна е, че винаги слагам ванилия в глазурата.