Най-яркият участник във второто издание на MasterChef Събин Ранков всяка неделя застава до ментора си шеф Андре Токев в най-българското готварско предаване "Ловци на храна" по bTV. Двамата експерти посещават различни региони в страната в търсене на традиционните продукти, вкусове и рецепти. Какво обаче се случва в дома на самия шеф Ранков, какви са коледните традиции в неговото семейство и какво ще сготви за празниците, разказва лично той пред Life.dir.bg...
Шеф Събин Ранков израства в Троян. Когато е малък, у тях не празнуват църковните празници.
"Благодарение на режима даже нямахме Дядо Коледа, а Дядо Мраз, вдъхновен от Сибир", казва с чувство за хумор известният кулинар.
"В моето детство се празнуваше Нова година и се колеше прасе на село. От него се взимаше прясно шарено месо и черен дроб и се печеше във фурната с лук, докато се оправяше прасето."
По онова време гозбите са дело на баба му Пена. Тя приготвя още тиквеник и кълцано месо със сушена чушка.
"Спомням си много хора в къщата - касапи, поливачи, комшии, музиканти... Татко си канеше музикантите, с които свири, та атмосферата беше - песни, вицове и забавление", разказва ни Събин.
Сега кулинарят посреща Коледа и Нова година в топла обстановка с много близки.
"Коледните празници прекарвам с моята майка и една сладка бигълка в Троян, където съм израснал. По време на празници се събираме с приятели в моя ресторант, понеже не работи, а мога да посрещна 40 души и празнуваме заедно."
Шеф Ранков и майка му приготвят заедно тиквеник с домашни дърпани кори:
"Замесваме тесто от 1 кг брашно с вода, сол и няколко капки оцет, за да стане жилаво. Завива се, за да се отпусне. Прави се на 5 топки, разточва се с точилка, а после на ръка се дърпа, за да стане фина кора. Правим плънка, като настъргваме бяла тиква или цигулка на едро ренде, запържваме я в тигана, докато омекне, и овкусяваме със захар, щипка сол и канела. Слагаме от плънката в корите, навиваме и редим в намазнената тава. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се зачерви, за което са необходими около 40-50 минути."
Събин Ранков ни разкрива още, че с удоволствие би прекарал Коледа в Япония, където живеят малък процент християни, но почти всички се включват в празненствата.
"Бих искал да се запозная с тяхната култура и техния празник. И определено там ще е най-лудата, шарена и незабравима Коледа!", смята шеф Ранков.
НАЙ
Бившата на Рачков замина на меден месец
Анджелина Джоли показа новата си татуировка
Виктория ще направи ново скандално разкритие, а индивидуална среща с Алек ще завърши с интимност
Нова мода сред известните родилки - пият собствената си кърма
Деси Слава стана баба, кръстиха внучката на нея
Анджелина Джоли показа новата си татуировка
Бившата на Рачков замина на меден месец
Деси Слава стана баба, кръстиха внучката на нея
Виктория ще направи ново скандално разкритие, а индивидуална среща с Алек ще завърши с интимност
Нова мода сред известните родилки - пият собствената си кърма