Лятото в Новата Европейска столица на културата за 2019 година е изпъстрено с атрактивни събития, които привличат публика от цяла България. Много от тях се случват под открито небе и предлагат незабравими емоции. Независимо дали сте почитатели на киното, театъра, музиката или танците – Пловдив предлага вълнуващи преживявания за всеки.

Едно от най-емблематичните места на открито в Пловдив безспорно е Античния амфитеатър. Наред с множеството концерти на чуждестранни изпълнители, които гостуват в страната, по традиция, той ще бъде и домакин на спектаклите от поредицата Opera Open. Между 19 и 22 юли публиката ще се наслади на истински музикален празник с богато международно присъствие в лицето на популярни звезди от световната оперна сцена. Пловдивския фестивал е наследник на традиционните Вердиеви вечери, който има 32-годишна история и се организира по подобие на престижния Арена ди Верона. Част от спектаклите, включени тази година в афиша на грандиозното събитие са известните опери на Верди „Трубадур” и „Аида”, както и премиерата на „Кармен”, дело на международен екип от Испания, Италия и САЩ.

Древната римска сцена ще допринася и за неповторимата атмосфера по време на Международния Фолклорен фестивал от 3 до 8 август. Състави от цял свят ще изнасят фолклорни изпълнения, а стартът на фестивала ще бъде ознаменуван с атрактивно шествие на всички участници по главната улица на града.

Друга често посещавана локация през този сезон е лятно кино Орфей на Сахат тепе. От 9 до 25 юли там на открито ще се проведат Филмовите нощи във Филипополис. 17-тото издание на лятната кинофиеста ще включва 48 прожекции на любими фестивални хитове, световни киношедьоври, балкански комедии и най-обичаните заглавия на българското кино от последната година.

В момента в лятното кино вече тече Театралната панорама на комедиите „Завеса под звездите“. До 30 септември зрителите ще имат възможност да видят едни от най-хитовите театрални комедии на сезона от цялата страна В летните месеци в Градът под тепетата ще пристигнат едни от най-обичаните български актьори като Асен Блатечки, Мария Сапунджиева, Мариан Бачев и други. Наред с постановките е предвидена и богата съпътстваща музикална програма – концерт на БТР, Георги Христов, дует „Авеню“, както и премиерен мюзикъл и концерти на Държавна опера Пловдив.  

Летните сцени на „Конюшните на царя“ са друго атрактивно място за посещение. До 17 юли там се провежда 18-тото издание на фестивала „Лятно време“. Предвидени са над 40 концерта с джаз, рок, поп и класическа музика, както и 20 театрални представления, литературни срещи и детски празненства. Сред изпълнителите са фънк надеждите Acoustic Corporation & Funky Miracе; концертът на Остава със струнен квартет Сапаев; концертът на Мирослава Кацарова, на Мистър Морски (вокалисът на Джанго Зе), трибютът на P.I.F. на Depeche Mode и още много изпълнения на млади таланти.

Безспорен хит за всички интересуващи се от дизайн и визуални изкуства е и вече стартиралия този уикенд One Design Week. Седмото издание на Международния фестивал ще продължи до 28-ми юни и включва близо 200 участника от 20 страни. Освен основната изложба “Being Post-Digital“ ("Постдигитално съществуване”) с куратор Рене Беекман и традиционния професионален форум с изтъкнати имена от сферата на съвременния дизайн, тази година отново ще се случат редица инициативи със свободен достъп за широката публика - изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, партита и много други.

Сравнително нов за града е фестивалът Street Masters (24 – 27 юни), но младежката фиеста добива все повече популярност. Събитието обединява различните типове улична култура на едно място. Тази година по време на фестивала ще се проведе и Европейското първенство по бийтбокс, но освен него се очакват още много формати на различните типове улична култура като хип-хоп денс, графити, фрийстайл, алтернативни спортове, паркур и др.

В допълнение към всички тези събития под небето на Пловдив всеки уикенд в първия за България квартал на творческите индустрии „Капана“ се провеждат редица фестивали на различна тематика. Повече информация за вълнуващия културен живот под тепетата, може да откриете на сайта www.visitplovdiv.com