Целулитът е немедицински термин, който описва мастни наслагвания, които се натрупват под кожата. На практика той е резултат от няколко различни състояния, но един от ефективните начини да бъде намален е чрез правилно хранене.

Проведено във Великобритания проучване показва, че 90% от жените имат целулит. И това не убягва на козметичната индустрия. Въпреки големия брой „действащи” козметични продукти, според Journal of Cosmetic and Laser Therapy все още няма доказателства за тяхната ефективност. Най-надеждният метод си остават здравословните промени в начина на хранене и фитнеса.

И тук фразата „човек е това, което яде” важи в пълна сила. Ето защо животинските мазнини трябва да се ограничават. Вместо тях набавяйте по-голямата част от калориите си от следните храни: крехки меса като пилешко или бяла риба, зеленчуци като броколи, зеле и спанак, ядки и семена, бобови растения.

Струва си да опитате да избягвате за известно време млечните продукти. Ако има видимо намаление на целулита, тогава продължавайте в същия дух. Не са малко тези, които изпитват затруднения в храносмилането на млечните продукти и тази мярка може да подобри процесите на асимилиране и да намали подуването.

Контролът над калорийния прием е важен за намаляване на целулита. Намаляването в приема на калории е много важен за отслабването, но това не означава, че трябва да се подложите на глад – просто се опитайте да ядете 6 малки порции, разпределени равномерно през деня.

Средно по статистика всяка жена трябва да консумира от 1500 до 1800 килокалории на ден (това зависи предимно от индекса на телесната маса), за да постигне оптимални резултати в отслабването и същевременно това да не доведе до осезаем спад в енергийните нива.

Спортувайте повече
- за по-добра фигура и здраве. Забравете за козметичните продукти и странните, болезнени масажи - физическата активност е и най-евтиният и най-ефективният начин да намалите подкожните мазнини, респективно натрупванията на целулит. Разходката и карането на колело са добри методи да подобрите тонуса си, но за да постигнете желан ефект в конкретния случай се изисква нещо малко по-интензивно.

Плуването и джогингът, както и умерената домакинска работа, също подпомагат повишения разход на калории, съветват от zdrave.bg.