Дюкан обвини друг лекар в клевета. Той подаде оплакване срещу Жан-Мишел Коен, който критикува метода на Дюкан в списание.

Съдът постанови, че не е имало нищо клеветническо в коментарите на Коен, и нареди Дюкан да плати € 3,000 (4300 щатски долара) обезщетение на другия доктор.

В статията си от юни т.г. Коен посочва, че сред някои пациенти методът на Дюкан метод може да създаде "сериозни здравословни проблеми като високо ниво на холестерол, сърдечносъдови заболявания и рак на гърдата."

Дюкан излезе с изявление в защита на безопасността на диетата си, заявявайки, че има 24 милиона последователи и че Коен "изглежда се обижда от вълната на ентусиазъм по явлението Дюкан".

Книгата на Дюкан "Как да отслабнем завинаги" е сред най-продаваните от публикуваните през миналата година и фигурира в няколко американски списъци като бестселър. Именити актьори от Холивуд и музикални звезди са сред неговите последователи.

Това че сте добър бизнесмен и комуникатор и често сте по страниците на списанията не значи, че можете да избягате от научно обоснована критика, коментира адвокатът на Коен след процеса. "Това, което е от съществено значение, е безопасността на пациентите, а не обидчивост на лекарите", казва още защитникът.