Том Ханкс откри раздаването на наградите. Актьорът връчи отличията за Сценография и Операторско майсторство съответно на филмите "Алиса в страната на чудесата" и "Генезис".

Живата легенда Кърк Дъглас връчи наградата за Поддържаща женска роля на актрисата Мелиса Лио за изявата й в "Боецът". Колегата й от филма Крисчън Бейл обра овациите в същата категория при мъжете. Красавецът почти се разплака в края на речта си, изказвайки благодарности на съпругата си и дъщеря си.

Най-добър филм стана "Речта на краля". Отличията бяха връчени на екипа от Стивън Спилбърг. Продукцията спечели и наградата за Най-добър режисьор на англичанина Том Хупър.

Вижте снимки от червения килим >>

Отличието за Най-добра главна женска роля отиде при нашумялата Натали Портман за участието й в трилъра "Черен лебед". Бременната актриса благодари на режисьора Люк Бесон за това, че й е дал първата й работа, когато тя е била само на 11. Признание получи и хореографът на "Черен лебед" и годеник на Натали Бенджамин Мийпие за това, че е дарил актрисата с най-важната роля в живота й.

Колин Фърт заслужено грабна Оскар за Най-добра главна мъжка роля в "Речта на краля". Актьорът на шега предупреди публиката, че получава порив да затанцува на сцената.

Статуетката Оскар за Най-добър адаптиран сценарий отиде при "Социална мрежа", а отличието за Най-добър оригинален сценарий спечели "Речта на краля".

Наградата за анимационен филм грабна "Играта на играчките" 3.

Според Академията, Най-добрият чуждестранен филм тази година е датският "В по-добър свят". Наградата за грим отиде при "Човекът-вълк".

Водещи на церемонията бяха Ан Хатауей и Джеймс Франко. Тази вечер БНТ 1 ще излъчи запис от церемонията.