Коментари - Да готвим зеленчуците с повече зехтин | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Испанци (едни от най-големите производители) препоръчват 'повече' зехтин. В случая не става въобще въпрос за здравословност, а за огромна индустрия и печалбите от нея. Зехтина не е добър вариант за готвене, мазнините от слънчоглед, рапица или царевица са най лошия вариант. Най добре е да ползвате доказалите се във времето масло и мас.

Испанските учени препоръчват да се готви с EXTRA VIRGIN OLIVE OIL, което изобщо не означава с какво количество да се готви. Някой е решил, че думата ЕXTRA означава в случая повече, но не е така! В речниците пише, че двтете думи EXTRA VIRGIN се отнасят за вида зехтин - много фин, от първа преса и т..н. Иначе двете думи може да се преведат и като екстра девствена - виж extra virgin adjective adjective: extra virgin denoting a particularly fine grade of olive oil made from the first pressing of the olives and containing a maximum of one per cent oleic acid. Превод на extra virgin на 1. екстра девствена

Нямаше ли някаква препоръка да не се готви със студено пресован зехтин, защото температурата му на горене е много ниска и при загряване на висока температура се превръща в канцероген?

Имаше, ама може да са направили "ново" откритие, ако продажбите не са задоволителни.

И аз го знам това и затова готвя с маслиново олио, но не pomache. Extra virgin само за салати. Но никога масло и мас.