Може ли да си представите трапезата на Бъдни вечер без боб чорба? А да визуализирате обяд в горещ летен ден без таратор? Да допуснете, че на коледната маса няма да има зелеви сарми? Или че Великден ще дойде без агнешка дроб сарма?
Ако живеете в България, вероятно не.
И това е напълно в реда на нещата, тъй като въпреки многообразието на чуждестранната кухня, до което вече имаме достъп, нищо не може да замести традиционната българска кухня в сърцата и трапезите ни.
Трудно може да се намери българин, който да не копнее за шопска салата с вечерната си ракия или такъв, който да откаже гореща шкембе чорба ("говоря за неделя сутринта"*). Бялото саламурено сирене с червен пипер е ултимативното мезе за червено вино, а подкиселените печени чушки са с неотменно присъствие в менюто ни през всички сезони. Не е нужно да хвалим излишно киселото мляко: то е една от емблемите на България извън границите ѝ.
Българската кухня е сезонна, не твърде многообразна, тъй като в миналото хората са ползвали продуктите си много пестеливо. Старите български ястия са правени с малко съставки, които са били подбирани изключително внимателно. Резултатът е проста, чиста и вкусна храна.
Но българската кухня всъщност е много повече от храна. Тя е фундамент на семейството, част от традициите и историята ни, емоционална сплав, която ни събира заедно.
Заради това сме силно развълнувани от появата на най-новата книга на хоризонта на българската традиционна кухня - "Любимо от родната кухня с Манчев и Шишков". Книгата идва от ЛИДЛ България и небезизвестните шеф-готвачи Манчев и Шишков, отговорни за "Манчев срещу Шишков" и "Малки рецепти от големи готвачи": две кулинарни книги, които стоят на всеки кухненски рафт.
"Любимо от родната кухня с Манчев и Шишков" е написана съвместно с етнографa гл. ас. д-р Мария Маркова от БАН и се връща назад към корените на родното, за да вдъхне нов живот на някои позабравени български ястия, които следва да заемат своето почетно място и на съвременната трапеза.
Преди книгата да бъде издадена, съставителите ѝ са проучвали архиви от различни български региони в търсене на стари български рецепти и са посещавали редица български производители в търсене на истински добрите родни продукти. Резултатът от работата им са 55 скъпоценни рецепти, като всяка от тях е придружена от етнографска бележка и е превърната в приказка за готвене.
Манчев и Шишков ни запознават с добруджанската яхния, класическо северно ястие, както и с житената попара – вкусна алтернатива на попарата с хляб, сирене и масло. В книгата присъстват автентични рецепти на лозови и зелеви сарми, чието време идва с падането на първия сняг. И изобщо 55 рецепти, носещи духа на желанието за връщане към корените и богатството на кулинарната ни история.
Книгата не подлежи на редовна продажба и е част от кампания, обвързана с покупка.
Повече информация може да намерите тук.
Да ви е вкусно!
НАЙ
Влошеното здраве на крал Чарлз наложи спешно преразглеждане на погребението му
Изкуството на съвършената визия, която покорява
Изгонените от "Ергенът" Мария и Кристина вече не страдат за Алек
Ан Хатауей: Накараха ме да целувам 10 момчета заради роли
Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване
Шведската принцеса Виктория започва военно обучение за офицер
Влошеното здраве на крал Чарлз наложи спешно преразглеждане на погребението му
Бивше гадже на принцеса Беатрис почина от свръхдоза наркотици
Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване
Ан Хатауей: Накараха ме да целувам 10 момчета заради роли