Може днес да звучи невероятно, но в едно плевенско село една мила и много възрастна жена ми разказа как като била малка, доматите растели покрай бунищата и никой не им обръщал внимание. Вместо тях в българската традиционна местна селска кухня се използвали червени чушки и сладък или лют пипер. И така, без уникалния вкус на този изключителен зеленчук (който, между другото, всъщност официално се приема за плод) българската народна кухня е живяла столетия. Или поне така твърдеше въпросната по онова време поне деветдесетгодишна жена.

Дали доматът е бил отколешна част от кулинарните ни традиции или пък впоследствие е навлязъл с маршова стъпка в ежедневното меню на българите, не е толкова важно. Важно е, че днес дори не можем да си представим българската трапеза без неговия вкус. И не само това - българският розов домат в наши е нещо като емблема на страната ни по света - така, както са киселото мляко, медът и розовото масло.

Доматеното сърце

Факт е, че светът познава десетки, а може би вече и стотици видове домати. Лично аз съм успявала да отгледам в домашната си градинка какви ли не сортове - жълти, зелени, оранжеви, плътни и овални, биволско сърце, чери, розови и дори черни. Всеки един от тях има различен, много разпознаваем и уникален вкус и няма нищо общо с безплътното червеникаво нещо със семки, предлагано в менютата на некачествените ресторанти. Честно казано, доматът, точно както виното, бирата, меда, киселото мляко, сиренето или хляба, може да бъде обект на кулинарни дегустации и фино определяне на нюансите във влиянието върху вкусовите рецептори. Що се отнася до качествата на самия плод/зеленчук, то те са доказани като изключително полезни. Високо съдържание на витамини, абсолютна енергийна батерия, чудесни за обмяната на веществата, за хормоналния баланс и за повишаване на имунната защита. Неизменна част са от всякакви диетични режими, изключително рядко могат да предизвикат алергични реакции (най-вече заради семките или при некачествено отглеждане с висока употреба на химикали). Доматеният сок е един от най-предпочитаните, защото освен като освежаваща напитка в термично необработено състояние, когато е консервиран или приготвен правилно, той е и базата на редица сосове и коктейли.

 

Малко заблуди и много варианти

Ние, българите, имаме специално отношение към доматите. Те са ни нещо като национална гордост, затова и държим да купуваме такива с истински вкус и да разчитаме на него през цялата година. В този смисъл преди години бяхме се превърнали в истински жертви на съвременния пазар, защото извън сезона можехме да се сдобием с домати само и единствено от супермаркетите, където се налагаше да направим компромиси с качеството им. Днес обаче с удоволствие можем да кажем, че това не е непременно така. В магазините на МЕТРО България например домати се доставят по програмата "Отглеадано с грижа в България", която подкрепя родното производство и гарантира само най-добро качество и истински вкус за своите клиенти. Другата добра новина е, че фокусът на тази програма е и върху запазването и затвърждаването на традициите при консервирането на доматите, защото приема отглеждането на истинския розов домат като кулинарна традиция и наследство. Така че, казано накратко, в МЕТРО доматите (и особено розовият представител) са такива, каквито трябва да бъдат - вкусни, свежи, натурални и супер подходящи за всякакъв тип консервиране. Истината е, че днес вариантите да съхраним вкуса на домата и за през зимата, са много и впечатляващо различни. Който и от тях да изберете обаче, трябва да знаете, че най-важното е какъв е "главният герой", т.е. добрият избор на домати е от ключово значение. В тази връзка предлагаме вариант за приготвяне на зимнина, в която участва главният ни герой - розовият домат, заедно със Сандра Алексиева, Георги Блажев и МЕТРО Академия.

Зимният кулинарен гардероб на Негово Величество Домата

С цялото си лично преклонение към най-любимия си плодо-зеленчук и дълбокия си поклон пред шопската салата и капрезето, селският доматен сос и кетчупа или българската доматена апетитка и пикантната салца, събрах няколко изпитани, лесни и съобразени с техническото оборудване на средностатистическата одерна кухня рецепти за доматена зимнина. Сред тях има няколко традиционни български, както и такива, дошли от различни краища на света.Общото между всички е, че резултатът е вкусен, полезен и запазва характера на свежия домат за зимната трапеза. И така.

Да започнем с най-простото изсушаване на домати. За целта можете да използвате всякакви видове, но най-добре се получава с плътните, месести и пипонести сортове. Разбира се, розовият красавец също е чудесна опция. Можете да ги изсушите и на проветриво и закрито място без директна слънчева светлина, както са правели бабите ни. Можете и да улесните процеса, като се доверите на специалните уреди за изсушаване на плодове и зеленчуци. Сушеното доматче е страхотно за готвене, като част от листни салати или такива с кореноплодни и семена или дори като предястие, когато е подправено или консервирано след това в специална марината с чесън, подправки и зехтинов сос.

Сред най-вкусните и лесни за изпълнение рецепти за лютеница е и тази, при която смилате домати, варите ги докато се сгъстят, печете, обелвате и също смилате червени чушки, варите всичко заедно, подправяте със сол, олио и захар (или мед) на вкус и стерилизирате в буркани за около 10 минути. Отнема малко повече време от това, за което ще прочетете тази статия, а на вкуса се радвате цяла година. Можете да вложите още малко търпение и време в кухнята, за да направите пък една чудесна заготовка за доматен сос за всякакъв вид паста. Трябва ви допълнително ситно нарязан босилек, задушени лук и чесън в зехтин (или олио), сол, малко захар иш черен пипер на вкус. Единственото по-сложно е, че от бланшираните домати е доре да отстраните семенната част, ако има такава. Честно казано, при розовите сортове, това дори не се налага. Варите целият сос с отцедените домати и другите съставки за около половин час, докато всичко се сгъсти, а накрая добавяте пресния босилек, затваряте бурканите и стерилизирате около 10-15 минути.

 

Съществуват внушително количество рецепти за запазване на розови домати за през зимата: мариновани, осолени, консервирани на парчета, цели или смлени, с подправки или билки. Важното е да използвате узрели плодове, които не са загнили и нямат големи наранявания. По-големите са чудесни за приготвяне на консервирани салати и доматен сок, средните пък могат да се поставят цели в бурканите. най-предпочитаните методи на консервиране, са осоляването и мариноването, със или без пастьоризация. Майка ми правеше чудесен, свеж доматен сок за готвене и пиене, като смилаше суровите домати без люспи добре, слагаше ги в шишета и отгоре заливаше с малко олио за запечатване и половин или една таблетка ацетизал. Повечето рецепти за мариновани домати използва бланширане, за да се отстранят люспите. Можете обаче да превърнете консервирането в много приятно изживяване, като вместо да пускате доматите във вряла вода, ги обгорите на огъня на барбекюто, нанизани на шиш, с леки прорези от няколко страни, за да се отдели кожата. Правите това междувременно, докато се забавлявате с приятели или се наслаждавате на хубав есенен ден.

От колекцията рецепти, която събрах, научих, че розовите домати чудесно се съчетават с добавки на люти чушки, листа от хрян, листа от малини или от касис, черешови листа, дафинови листа, естрагон, червен лют пипер, цветенца от копър. Мариновани домати с листа от малина се приготвят без пастьоризация. За три кг домати са ви нужни четири-пет листа от малина, глава чесън; две-три супени лъжици сол, пет супени лъжици захар, две супени лъжици оцет. Заливате с вряща вода доматите, сварявате саламурата от листата, чесъна и останалите съставки без оцета, който прибавяте към сварената саламура накрая. С това заливате доматите, затваряте с капаците хубаво и съхранявате на студено. После просто консумирайте с удоволствие! Ще установите колко ароматни и запазени са доматите.

Социалният живот на домата

Да, да, това определено е един от най-световнообичаните плодозеленчуци! Ползват го в кухнята си народите на почти всички континенти, рецептите за неговата употреба са изумително разнообразни, а освен това Дон Домат, както пишеше Джани Родари, си има и съвсем различен социален живот. Той е част от редица ритуали, сред които прословутата Томатина в Испания, където за няколко часа улиците се превръщат в цели доматени реки, фестивала на домата в Женева, където могат да се видят всякакви сортове и негови производни, както и цели скулптори и инсталации, направени с "доматен" материал, американският празник на кетчупа и още много по целия свят. Истината е, че всеки вкусен домат може да направи храненето един малък празник. Особено, когато вкусът е онзи, който познаваме от селските къщи на бабите си и качествените родни градини. Или пък от щандовете на МЕТРО България, където можете да сте сигурни, че доматът е на особена почит.


 * В материала има продуктово позициониране

ИЗБРАНО