"Срещата ми с Коби беше много дълго чакана и отговорно мога да кажа, че е едно от най-хубавите неща, които са се случили в живота ми до момента. Винаги съм обичала кучета, гледала съм куче и преди, но връзката с питбулите е малко необяснима - като любов от пръв поглед. Чувствам се особено приятно и спокойно в компания на питбули и винаги съм ги намирала за безкрайно очарователни". 

Вече близо час се разхождаме с водещата на предаването #Матине - Рени Веселинова, в една от любимите ни части на Борисовата градина, а 6-месечният Коби е възможно най-забавната компания в този слънчев следобед. Срещаме се, за да научим и да ви разкажем повече за грижата за малко кученце, неговото хранене и важните навици, които трябва да създадете в първите няколко месеца от съвместния ви живот. Заедно с Purina Pro Plan ще ви споделим особености на различните породи, които не сте и подозирали.

А Коби определено се поддава на дресировка, напук на легендите за питбулите! 

"Дори не помня вече от колко години си мечтая за сив питбул. Ако питаш близки и приятели – темата винаги е била на дневен ред. Много хора ме питат „Добре, защо питбул???“ - не знам защо, наистина. Винаги съм обичала кучета, гледала съм куче и преди, но връзката с питбулите е малко необяснима – като любов от пръв поглед. Чувствам се особено приятно и спокойно в компания на питбули и винаги съм ги намирала за безкрайно очарователни", казва Рени. 

В семейството на Рени и съпругът ѝ - журналистът и водещ Деян Веселинов, баскетболът е на особена почит. Почти като семейна религия. Затова и името на малкия, сив питбул, който пристига като коледен подарък от тях за самите тях, носи името на една от великите баскетболни легенди. 

"Деян така или иначе има и лична, и професионална история с този спорт, но личната успя да пренесе и у мен – мога да кажа, че съм почти NBA експерт, при това не защото халката го налага, а по собствено желание и породено от вече личен интерес. Та, Коби Брайънт в този смисъл е легенда – абсолютен пример не само за професионално величие, но и личност, от която чисто житейски можеш да научиш ужасно много и ценни неща. Трагедията, която се случи с него, се отрази много тежко и у дома – особено за Деян, който наистина го изстрада като лична загуба. Затова сега съм безкрайно щастлива, че Коби (макар и под друга форма) отново е в живота му и го кара да се усмихва всеки ден", споделя Рени Веселинова. 

Научаваме, че дългогодишната и упорита любов превръща Рени в своеобразна енциклопедия на тема питбули и как да се грижим за тях.

"Със сигурност съм прочела и изгледала над 90% от информацията за тази порода и на всеки, който живее с идеята, че питбулите за зли кучета-убийци мога да кажа само: „Изобщо нямате представа за какво говорите. Питбулът и в частност – американският bluenose питбул, е едно от най-чувствителните, любвеобилни и грижовни кучета, които бихте могли да приемете в дома си. Да не говорим, че това са кучетата, които в много държави се ползват съвсем спокойно и като детегледачки, дори при малки бебета. Рядко ще попаднеш на куче от друга порода, което по толкова искрен и почти човешки начин да изразява близостта и любовта към стопаните си. Ако някой има вина за лошата репутация на питбулите – това са единствено хората. Но е хубаво да сме наясно, че и пинчерът ще стане зъл и ще нападне – дали човек или друго куче, ако за него се грижи малоумен стопанин", казва Рени.

Всяко куче придобива навиците и отношението на стопаните си, смята още водещата на #Матине. Или казано иначе: "Ако ти си калпав човек, и кучето ти няма да става. Различните породи имат различни особености, но принципът е един и същ. Значение има моделът на поведение, който задаваш на кучето – то не развива само́ разбирания за отношения с околната среда".

"Промяната е и огромна, и едва забележима едновременно. Чисто битово се грижиш за някого – храна, медицински грижи, внимание, разходки, възпитание. Но това никак не е лошо – имаш някой, който те държи активен и в добра форма. Емоционалната промяна е много по-голяма. Да се прибереш у дома и да те посрещнат сякаш си най-обичан и си най-велик, и това да се случва всеки ден без каквито и да било условности, е наистина безценно", споделя още Рени, която вече час се опитва да устои на ласките на Коби, за да даде едно задълбочено и сериозно интервю.

Освен това кучетата, в частност питбулите, са много емоционални и се справят отлично в ролята на отдушник – просто изпиват всичко лошо и натоварващо, което ти се е случило през деня.

"Дори в момента, имайки предвид, че аз „мрънках“ няколко години, докато Коби се появи – Деян неведнъж е споменавал, че не разбира защо не сме си взели куче по-рано, а сме чакали толкова време", смее се водещата.

Една от първите стъпки в отглеждането и адаптирането на Коби в дома им е била да обръщат редовно внимание на неговото хранене, устна хигиена и козина. 

"Много е важно човек да знае какво куче взима в дома си и какви са специфичните нужди, свързани с породата. Склонни ли са към развиване на алергии, като питбулите например? Тогава е важно да се подбира козметика за по-чувствителна кожа и разнообразната храна да се въвежда постепенно – не да му изсипеш телешко, свинско, пилешко и т.н. накуп, а да знаеш с какво да започнеш, колко време да го храниш с конкретна храна, преди да добавиш още съставки, за да не предизвикаш алергична реакция – малко е като при захранването на бебета. За щастие, след няколко „крайъгълни камъка“ по отношение на храната, Коби се храни пълноценно и разнообразно и вече съм спокойна, че може да приема различен тип хранителни съставки без да се страхувам как ще реагира организмът му. По отношение на козината също е деликатен момент, отново заради склонността към алергични реакции при питбулите, но с правилната козметика нещата вървят по план. А и самият той много държи на личната си хигиена", смее се Рени. И го издава, че си почиства лапите поне по 16 пъти на ден, а душът вече се превръща в голямо спа удоволствие.

С цялата тази суета и усет за лукс, Коби заслужава да е тренда на домашните любимци в социалните мрежи, не смятате ли? 

"Не бих казала, че целенасочено ще работим по „инфлуенсърската“ част, но за един стопанин е наистина забавно да споделя преживяванията на домашния си любимец по подобен начин. Освен това е неизбежно, когато се сдобиеш с куче, да започнеш непрестанно да го снимаш и качваш напред-назад, а се опасявам, че личните ни профили в социалните мрежи много скоро ще се наводнят само с кучешки снимки – така че, както се казва, всяка жаба да си знае инстаграма", казва Рени. 

Въпреки, че в парка е енергичен и игрив, всъщност у дома Коби е доста кротък, дразнещо умен и бая мързелив, споделя още Рени. 

"От тази гледна точка редовните му номера са да дебне кой кога ще седне на дивана, за да може той на секундата да се гушне. Много е смешен, защото рядко лае като истинско куче, а в повечето случаи те гледа в очите и леко помрънква за внимание. Когато е игрив пък, постоянно носи играчки и ти ги бута в ръцете, за да си играеш с него. Белите са може би 2-3 откакто е у дома и за щастие не ги повтаря след като имаме скандал по темата", усмихва се Рени. 

Кой кого командва?

"Ще ми се да ти кажа, че ние с Деян командваме, но това си е чиста лъжа. Не, че и Коби ни командва нас – просто като събере веждите и те погледне, че и се усмихва понякога – автоматично зарязваш, каквото правиш и вниманието ти е само за него."

Според Рени, грижата за малко кученце не е толкова трудна, колкото забавна.

"Трудно намирам мотивация дори да дойда в офиса – предпочитам да си играя с него или да го гушна на дивана. Напоследък заедно гледаме „Приятели“ в HBO GO и той също е голям фен на сериала – с какъвто се събереш, такъв ставаш. Та забавно е всичко, стига решението да имаш домашен любимец да е наистина осъзнато и премислено. „Трудното“ по-скоро е да помогна на хората да го видят не като страшен питбул, а като весело куче, което иска да ти се радва. За щастие сиво-бялата му козина изглежда обърква хората и често се случва някой вече да си е поиграл с него – дали човек, или куче – и едва след това да питат „Ама той всъщност каква порода е?“ и като чуят, че е питбул остават доста изненадани. Предразсъдъците са страшна работа, казвам ти..."

В първите месеци от живота си, Коби получава повече подаръци-преживявания, отколкото лакомства и играчки, макар че не минава и без тях. 

"Последният уикенд бяхме с приятели в една вила, в гората – те също имат питбул – женски, 2 месеца по-малък от Коби. Завързаха страшна любов – като дупе и гащи станаха. Та ей такива подаръци ми се струват по-смислени – приключения и преживявания", споделя Рени. 

Влюбеният Коби се оказва много забавна гледка - изключително внимателен и търпелив към малката си приятелка, той два дни я следвал неотлъчно - водата се пиела от една купа, играчката се захапвала от двете страни и от двамата, където отивал единият - другият вървял зад него.

"Ако Уиски (неговата сладка приятелка) се отдалечи повече, той започваше да лае и да я вика обратно. Смяхме се много, защото обикновено ние сме обект на тази кучешка любов, а в тези два дни кучетата ни нямаха абсолютно никаква нужда от нас и бяхме почти незабележими, освен когато не е време за храна, разбира се", смее се стопанката на Коби. 

Освен всичко останало Коби и Рени имат своя лична история с храната за малки кученца Purina Pro Plan OptiStart. 

"Когато го взехме, Коби беше на 2 месеца и след ветеринарния преглед, на който го заведохме още преди да го заведем вкъщи, стана ясно, че има стомашна бактериална инфекция. Трябваше да сме по-внимателни с това какво и как яде, дори беше на антибиотици известно време. Започнахме с няколко различни храни, които уж бяха каймака на каймака и „най-доброто“. Да, ама не – Коби в продължение на може би месец бе с много раздразнен и нестабилен стомах. Ветеринарите, които го наблюдават, препоръчаха да пробваме Purina Pro Plan OptiStart – започнах да му давам гранули от серията medium puppy. Не сме имали проблеми след това, което за мен е повече от достатъчно. Още повече, че храната изглежда му е изключително вкусна, защото веднага след като изяде порцията си, застава пред чувала и започва да проси за още", разказва Рени Веселинова. 

Понякога ползва същата храна и като награди, когато тренират заедно различни поведенчески модели. Споделя, че чисто принципно това не е най-верният ход, тъй като е добре, от гледна точка на уроците, кучето да се мотивира с лакомства, които да разграничава като по-специални, за да изпълнява по-лесно задачите. Гранулите на Purina Pro Plan OptiStart обaче изглежда са му толкова сладки, че Коби е седнал още докато Рени върви към чувала и маха енергично с опашка.

"Разбирай „Виж колко съм послушен и дай Purina Pro Plan.”, смее се Рени. 

По думите ѝ, домашните любимци те превъзпитават без дори да разбереш кога и как се случва магията. Толкова е лесно да ги заобичаш и да искаш да се чувстват добре и щастливи, че неусетно започваш да съобразяваш ежедневието и ангажиментите си спрямо това, че вкъщи те чака един сладур, който няма търпение да си играе с теб и да те обича. 

"Много е важно решението да вземеш любимец да бъде осъзнато, защото това наистина е ангажимент – времеви, финансов и чисто битов. Кучето има нужда от ежемесечни прегледи, обезпаразитяване, подрязване на ноктите, почистване на зъбен камък, особено когато се храни с гранули. Важно е човек да се информира какви съставки има в храната, която дава на любимеца си и дали тя всъщност е подходяща за него – повече или по-малко царевична основа да има, какво да бъде месото в нея – гранули или мека храна под формата на паучове например? Какъв препарат да се ползва за къпане, за да не раздразни кожата и да не увреди косъма? Трябва да си готов с отговори на всички тези въпроси, приемайки своя любимец у дома. Ако не си готов да положиш всичките тези грижи, за да може кучето ти да има наистина щастлив и пълноценен живот, то просто не заслужаваш любовта, с която кучето ти отвръща. Коби много харесва редовните си посещения при ветеринаря и добре знае, че винаги ще „намаже“ някоя вкусотийка", казва още Рени.

Рени би казала, че Коби завинаги ще помни Банско с любов и топли спомени за безгрижни игри и кучешка романтика.

"Но пък аз лично нямам търпение да го заведа на морето, да му покажа караваната и да усети къмпингарската свобода – сигурна съм, че ще му хареса много", казва още Рени.

А какво би казала Рени на Коби ако беше куче?

"Ех, Коби, ако бях куче щях да ти кажа, че си голяма работа и безкрайно ти благодаря, че те има!"

 

*Специалне проект на Dir.bg & Purina Pro Plan! Материалът съдържа продуктово позициониране!