Сафари зоопаркът в Сан Диего има ново попълнение - бебе от подвид южен бял носорог, заченато чрез изкуствено осеменяване.

От парка съобщават, че отрочето от женски пол на 11-годишната Амани вече ходи, храни се добре и опознава майка си.

Бебето е стотното от подвид южен бял носорог, което се ражда в парка, и едва второто, заченато чрез изкуствено осеменяване. Първото - Едуард, се появи на бял свят през юли, от майка Виктория, припомня Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ражданията чрез изкуствено осеменяване са част от усилията за опазването на друг критично застрашен подвид бял носорог - северния, от който са останали само два женски екземпляра, Наджин и Фату, неспособни да износят бременност поради различни здравословни причини. Специалистите се надяват, че методът ще позволи в бъдеще женски южен бял носорог да износи бебе северен бял носорог.

Судан - последният мъжки северен бял носорог, се спомина миналата година. Преди това обаче от него и няколко други мъжки екземпляра е взета и замразена сперма с надеждата, че за спасяването на този подвид могат да бъдат приложени техники за асистирана репродукция.