Практичната и удобна мека мебел е основна част от обзавеждането на модерната всекидневна. Тя присъства в разнообразни форми и размери, придавайки усещане за уют, мекота и комфорт. Изборът на подходящ диван може да се окаже определящ по отношение на големината и стила на помещението и да разгърне целия му потенциал. За да се постигне хармоничен баланс обаче, е нужно да се спазват важните изисквания за обем, пропорция и дълбочина спрямо конкретната квадратура на пространството и останалите обекти в него. Ъгловите дивани са най-популярната и предпочитана от потребителите алтернатива за реализация на всякакви интериорни решения. Те са универсален инструмент за изпълнение на семпли и амбициозни интериори, благодарение на характерната си адаптивност, функционалност и уникална естетика.

Какво прави ъгловият диван толкова привлекателен?

Диваните с Г-образна или П-образна форма представляват съвременен модел на традиционните холни гарнитури от миналото, за разлика от които обаче, са изцяло съобразени с параметрите на използваемата площ и концепциите за оптимизиране на пространство. Компактни и практични, те се адаптират еднакво добре към малките и големи помещения, създавайки усещане за повече простор. Конструкцията им е проектирана така, че да предоставя повече място за сядане и висок комфорт във всяка отделна зона. Елегантните тапицерии и разнообразието от дамаски и цветове придават допълнителна естетика и изящество на мебелната композиция. Г-образните дивани са предназначени за разполагане в ъглови пространства, оползотворявайки цялата ъглова площ, за разлика от традиционната мека мебел. Ефектът от това се изразява в оптическа илюзия за повече площ и ефирност на пространството. Това се дължи на факта, че ъгловият диван изглежда сякаш е едно цяло със стената, създавайки перспектива по дължина и ширина на стаята.

Диваните с П-образна форма са символ на класа и изтънчен вкус. Те са изключително подходящи за реализация на луксозни интериори в по-големи домове и с лекота се превръщат в сърцето на помещението и неговият най-ярък акцент. Ъгловият дизайн с такива форми често пъти се поставя в центъра на дневната или пък играе ролята на разделител между отделните функционални зони в едно по-голямо общо пространство. По правило, подобни мебелни композиции са създадени да предоставят максимален комфорт при ползване, ето защо в повечето случаи са оборудвани с механизми за релакс - функция за повдигане на крака, регулируеми подглавници, зони за масаж, вграден мини бар, амбиентно осветление и дори аудио озвучаване.

Критерии за избор на идеалния ъглов диван

Различните ъглови дивани притежават различни характеристики и предимства и именно това ги прави толкова уникални. Нека все пак разгледаме основните критерии за избор на такава мебел, за да се ориентираме в многообразието от модели на пазара:

Подходящи размери

Габаритните размери на избрания диван трябва да са съобразени с размерите на помещението, в което той ще се позиционира, така че да не натоварва пространството и да не отнема излишно от използваемата площ. В мебелните магазини се предлагат ъглови дивани с компактни размери и такива, предназначени за по-голяма квадратура. За да се постигне баланс и естетика, диванът не трябва да заема повече от ⅓ от площта на стаята. По-лесно ще придобием визуална представа за това, ако очертаем предназначеното място за дивана с въже или друго подходящо пособие. В случай, че помещението и архитектурата изискват по-нестандартни размери, производителите често пъти предлагат и възможност за изработка по поръчка. Най-често дължината на ъгловите дивани варира от 120 до над 300 см.

Комфортна зона за спане

Характерно предимство на ъгловите дивани е възможността да се трансформират за секунди в широка и комфортна спалня. Това осигурява допълнително място за пренощуване на неочаквани гости или просто за почивка и релакс. Механизмите за разтягане са няколко вида - "клик-клак", с издърпване на седалката напред, чрез издърпване и повдигане на подседалковата част и т.н. Важно е, ако ще използваме често диванът за спане, да помислим за по-удобен пълнеж или пък да закупим ъглов диван със седалкова конструкция на матрак. Мебелните компании предлагат разнообразие от модели с пълнеж от пенополиуретан, мемори пяна, покет пружини и др.

Допълнително пространство за съхранение

В преобладаващата си част, ъгловите дивани разполагат с една или две функционални ракли за съхранение на спално бельо или сезонни дрехи. При Г-образните модели раклата е разположена под седалката на лежанката, а при по-големите до зоната, от където диванът се разтяга. Подобни допълнителни пространства за съхранение са от изключителна полза в маломерните жилища.

Въпреки, че повечето модели са оборудвани с ракла, тя не е задължителна част от конструкцията на ъгловия диван, а е по-скоро екстра.

Комбинация от материи и текстури

Днес разнообразието от цветови комбинации на ъгловите дивани е наистина огромно. Пазарът предлага не само едноцветни решения, но и такива, които комбинират няколко вида материи и различни текстури - седалкова част, тапицирана с текстил в един цвят и кожени подлакътници в друг, контрастен цвят. Стилно изглеждат и ъгловите дивани с няколко нюанса разлика в цветовете на тапицерията. С наличието на такава палитра, от меки пастелни до ярки контрастни цветове, могат да се реализират и най-амбициозните интериорни концепции. Почти всички ъглови дивани включват комплект от декоративни възглавници, които придават допълнителна свежест на помещението.

Удобна и стилна дамаска

Видът на тапицерията е съществен елемент от конструкцията на ъгловия диван. Затова е редно да помислим за нея преди да пристъпим към закупуване на съответния модел. Светлите цветове и естествената кожа лесно могат да бъдат компрометирани от упорити петна и драскотини. Ето защо е добре да заложим на спокойствието си, когато релаксираме или похапваме на дивана, отколкото да мислим как да запазим първоначалният му вид. Тапицерията от еко кожа може да се поддържа много по-лесно от естествената и предлага по-голям комфорт при допир. Удачно е да изберем дамаска, която е мека, нехлъзгава и не запарва при продължително седене. Добър вариант са дамаските от синтетични влакна, обработени по специална нанотехнология, които не могат да бъдат разкъсани от домашни любимци.

Ако искате да разгледате различни модели ъглови дивани можете да го направите още сега онлайн на videnov.bg!