Проблемът на малкия апартамент, без значение дали е двустаен, едностаен, гарсониера или боксониера, е ограниченото пространство на стаите, особено след обзавеждането и привеждането във вид за живеене. Ето защо, дизайнерите и собствениците на такива жилища са в постоянно търсене на варианти и трикове за максимална оптимизация на пространството и използването на всеки милиметър при обзавеждането. От Vivre.bg, по-долу ще ни дадат някои идеи за проекти на хол, кухня, спалня.

Как се обзавежда правилно малък апартамент?

Днес повечето хора са с малки жилища, особено тези, живеещи в апартаменти. Те обаче имат нужда от достатъчно пространство, за да се чувстват добре и да им е комфортно. Ето защо, голямо предизвикателство се очертава обзавеждането на ограниченото откъм пространство жилище. За малък апартамент се счита двустайният, едностайният, гарсониерата и боксониерата. При обзавеждането на подобно жилище се изисква повишена прецизност и планиране, така че да се постигне желаният комфорт и функционалност.

При обзавеждането на малък апартамент, не бива да се използват много мебели, тъй като те заемат място. Например, ако се нуждаете само от лаптоп, за да си вършите работата, не купувайте цяло бюро. Можете да се възползване от плота на масичката за кафе например или да пригодите специален рафт на стената. Ако все пак решите да купите мебели, стремете се да са с минимални размери и да заемат малко място в стаята.

Как да използвате умно ограниченото място?

Добра идея при обзавеждането е отделното зониране на помещенията в малкия апартамент, чрез поставяне на дървени или други преградни стени. Например спалнята може да бъде разделена на две чрез завеса или използване на шперплатови плоскости, така че да се създаде зона за отдих и работно място (Home Office). Ако например холът Ви е по-голям от останалите помещения, при обзавеждането можете да го преградите и да създадете уютен детски кът.

Ако притежавате много вещи, които обаче използвате всекидневно - чаши, чинии, хранителни продукти, подправки в кухнята; тесните, но високи рафтове вършат чудесна работа.

Какви мебели са подходящи?

При обзавеждането на малкия апартамент се постарайте да се възползвате от сгъваемите мебели. Например разтегаемият диван е отлично средство, ако трябва гостите Ви да преспят за една нощ. Сгъваемата масичка е друг вариант за пестене на място, особено ако тя е прикрепена към стената и просто се вдига и сваля. Сгъваемите столове са още един инструмент по пътя към максималната оптимизация на ограниченото място в помещенията на малкия апартамент.

При наличие на табуретки в хола, постарайте се да са с куха основа, в която можете да прибирате различни принадлежности за бърз достъп при необходимост: чаши, цели сервизи, списания и т.н. В кухнята използвайте мебели за вграждане, а в спалнята, комбиниран гардероб с огледало и дъска за гладене. Когато подбирате мебелировката за обзавеждането, за предпочитане са компактните размери и мултифункционалните механизми в тях.

Как да създадете усещане за пространственост?

Когато максимално прецизно е използвано свободното пространство и се приложат някои трикове за добиване на визуална пространственост, то цялостното впечатление от малкия апартамент може и да не е толкова отчайващо. Ето няколко варианта, които да комбинирате в единен проект по визуално разширяване, по време на обзавеждането:

Огледалата не са предназначени само за оглеждане в тях. Те могат да играят ролята на инструменти, отражението от които да създаде оптично впечатление за пространственост. Целта е отражение на светлината и обстановката, така че е редно огледалото да е голямо и да се постави срещу прозорец, отразявайки слънчевите лъчи или срещу източник на изкуствена светлина.

Плаващата обстановка е много модерна днес и тя всъщност показва грешката на много хора да поставят мебелите до стените. При плаващата обстановка, мебелировката е разпръсната в помещението и то изглежда доста по-просторно.

Ярките цветове при подовите настилки са друг вариант за визуално разширяване. Килимът с красиви и ярки фигури е добър избор, който привлича погледите надолу, създавайки оптична "измама" за пространственост.

Последният трик, който дизайнерите използват за визуално уголемяване на помещението е използването на една голяма мебел. Например, диванът, ако е по-голям, а масичката и столовете са по-компактни, то това създава обратно възприятие за пространственост.

Как цветовете и светлината допринасят за максималния ефект?

За да направите ниския таван на малкия апартамент оптично по-висок, боядисайте го в по-светли цветове от тези на стените. Ако целите разширяване на помещението, боядисайте стените в студени пастелни цветове. Допълнителен трик за това е прилагането на хоризонтални или вертикални ивици по стените. Първите визуално ще издължат помещението, докато вторите ще го направят по-високо. Можете да приложите и трика с допълнителното осветление, като добавите на различни точки от помещението отделни спомагателни осветителни тела, с различна интензивност на светлината.