В превод от старогръцки думата "мит" означава "предание". В миналото, много преди науката да предостави обяснение за определени явления и събития от естествения свят и човешката природа, хората са използвали тези легенди, за да тълкуват непонятното. Тяхната основна цел е била да хвърлят светлина върху неясните обстоятелства, приписвайки ги на висшите сили, в които са вярвали.

И докато навремето митът е бил възприеман като свещен разказ, чиято достоверност не се е подлагала на никакво съмнение, то в наши дни значението му е съвсем различно. Сега то се е превърнало в синоним на "измислица"... Или по-точно казано: нереална и лъжлива информация, която не е нищо повече от плод на нечие въображение.

Макар днес да сме съвсем наясно с това становище, все още приемаме някои широкоразпространени заблуди от различни аспекти за верни и дори ги прилагаме в своето ежедневие. Разбира се, част от тях са безобидни, но има и такива, на които трябва да погледнем разумно, защото касаят както нашето здраве, така и това на близките ни. Като почистването на дома, чиято хигиена е от изключително значение и не търпи компромиси. Когато се стигне до този въпрос, абсолютно необходимо е да сме в състояние да разграничим митовете от реалните факти.

Всеки от нас се доверява на твърдения и съвети по темата, които някога е прочел някъде или е получил от приятели, но това далеч не означава, че те са напълно сигурни. Е, сега е време да развенчаем някои от тях.

Колкото повече, толкова по-добре

Много хора мислят, че ако използват по-голяма доза от почистващия препарат, то несъмнено ще постигнат много по-добри резултати. Да, може и да звучи логично, поне донякъде, но, за съжаление това изобщо не е вярно, особено ако говорим за по-обемни повърхности. Тук количеството не определя качеството. Да вземем предвид сапуна, чиито мехурчета привличат и задържат мръсотията, която се отмива с помощта на водна струя. При миенето на чинии това начинание е значително по-лесно, но не така стоят нещата, да речем, с кухненския плот. При него употребата на повече препарат ще доведе единствено до значително по-голямо количество пяна, изискваща повече вода за нейното премахване, а ако не успеете да я отмиете - тя просто ще засъхне, заедно с микробите. По същата причина, това важи с пълна сила и за прането на дрехите, които няма да станат по-чисти посредством повече прах за пране, независимо дали той е течен.

Мивката се измива, докато мием съдовете в нея

Това определено не е вярно, тъй като миенето на съдове всъщност замърсява мивката, понеже по нейните стени полепват както остатъците от храна, така и микроорганизмите и бактериите от приборите, чиниите, тенджерите, тиганите и дъската за рязане. Ако искате тя да бъде наистина чиста, то трябва добре да я измиете с помощта на почистващ препарат. Същото се отнася и за вътрешността на пералните машини, понеже мнозина са убедени в тезата, че те сами се почистват по време на пране. Уви, това разбиране е погрешно. Барабанът и гумените им уплътнения натрупват власинки и нечистотия, водещи до неприятна миризма, затова е нужно да се почистват поне два пъти в рамките на една година.

Щом изглежда чисто, значи е

Не напразно хората казват, че външният вид подвежда и лъже. Например, едно нещо може и да изглежда чисто, но това със сигурност не означава, че е така. Отстраняването на видимата мръсотия, осигуряваща подходяща среда за размножаване на патогените, не ги убива. Ето защо трябва не само да почистваме, но и да дезинфекцираме повърхностите и предметите вкъщи. Оттук следва и поредният мит...

Всеки един препарат убива микробите

Ако това беше вярно, то вероятно щеше да съществува само едно универсално почистващо средство, което да се използва за всички нужди на домакинството. Но реалността е друга, нали? Почистващите препарати и дезинфектантите не са едно и също нещо. Добре е да се знае, че макар първите да могат да заличат явните зацапвания, те са безсилни срещу вирусите. С други думи - те вършат работата наполовина.

За по-добра превенция от вируси и бактерии, използвайте дезинфектант на основата на хлор.

Напръскай и мигновено избърши

Действието и на най-мощния дезинфектант се губи, ако го избършем веднага, след като сме напръскали дадена повърхност с него. За постигане на максимален ефект е необходимо технологично време, което изрично е посочено върху етикета на продукта. Ако сме нетърпеливи и не изчакаме почистващите съединения на препарата да влязат в контакт с бактериите, истината е, че тогава не сме свършили нищо.

Оцетът е най-добрият приятел в домакинската работа

С годините той със сигурност е изградил солидна репутация като чудесен помощник във всяко домакинство, но въпреки че се справя отлично с прозорците и мухъла, той е безпомощен в унищожението на широкия спектър от бактерии на по-замърсените места, като тоалетните чинии, пода на баните, ваните и мивките. Проблем за него ще се окажат и някои петна, например тези от мастило или кръв. Освен това съществува реалната заплаха да повреди повърхността на каменните или мраморните облицовки, твърдата дървесина и настилките с восъчно покритие във вашия дом.